Fermierii din Iași care au solicitat fonduri europene de la AFIR au primit peste 2 milioane de euro pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural. Cei mai mulți bani i-au primit ieșenii care vor să-și schimbe utilajele agricole vechi cu cele performante, necesare derulării unei agriculturi performante. În anul 2021, AFIR a plătit fonduri nerambursabile în valoare de 6 milioane de euro
Plățile către fermierii din Iași care au cerut fonduri europene de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în perioada 2014-2020 continuă și în acest an. Specialiștii din cadrul instituției au plătit către beneficiarii din Iași fonduri europene în valoare de peste 2 milioane de euro numai în ultima lună. Cele mai multe fonduri nerambursabile au ajuns în conturile fermierilor care au nevoie să își schimbe utilajele agricole vechi cu unele performante.
Astfel, jumătate din suma plătită este destinată acestei scheme de finanțare. Sumele acordate de AFIR sunt cuprinse între 15.000 și 400.000 de euro, în funcție de proiectele de finanțare eligibile la plată depuse de ieșeni în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Tinerii din Iași au primit banii europeni pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural, fiind plătită suma de jumătate de milion de euro pentru cei care vor să se instaleze ca tineri fermieri în comunele natale. În anul 2021 au fost efectuate plăți totale în valoare de 6 milioane de euro către beneficiarii din zona Moldovei.
Ieșenii au primit cele mai multe fonduri europene pentru achiziția de utilaje agricole performante
Alte plăți făcute către beneficiarii din Iași sunt pentru cei care vor să deschidă ferme apicole sau zootehnice, care au obținut între 40.000 și 50.000 de euro, fonduri nerambursabile 100 la sută acordate în cadrul submăsurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri. De asemenea, pentru afacerile non-agricole din mediul rural s-au plătit peste 300.000 de euro, fermierii fiind în diverse stadii de implementare a proiectelor. Alte scheme de finanțare în cadrul cărora s-au depus proiecte eligibile la finanțare, iar solicitanți au primit banii ceruți sunt cele pentru modernizarea drumurilor din mediul rural și rețeaua de canalizare.
Specialiștii din cadrul AFIR susțin că în acest an, ca și în anul precedent, se vor efectua cele mai multe plăți către beneficiarii proiectelor depuse în PNDR 2020 pentru că de anul viitor începe un nou program de finanțare. Din cele 20 de milioane de euro plătite anul trecut, fermierii din Iași au primit sume importante pentru utilajele agricole performante. Cea mai mare sumă acordată unui agricultor din Iași, în anul 2020, în cadrul submăsurii 4.1 – Modernizarea exploatațiilor agricole –, este de 400.000 de euro.
Tinerii ieșeni din diaspora mai pot depune proiecte pentru accesarea fondurilor europene în valoare de 40.000 sau 50.000 de euro
Termenul de depunere pentru submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri –, pentru ieșenii din diaspora, a fost prelungit până la data de 5 iulie 2021, ora 16:00. Alocarea financiară pentru această sesiune continuă este de 20 de milioane de euro. Pragul de calitate pentru perioada mai-iulie este de 25 de puncte. Până în prezent au fost depuse 172 de proiecte a căror valoare însumează 6,9 milioane de euro. Dintre acestea, 6 proiecte sunt depuse de fermierii din Iași. Sprijinul public acordat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100 la sută nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole.
Aceasta se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR – http://so.afir.info/). Finanțarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranșe: 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25 la sută din cuantumul sprijinului în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare.