Prima pagină » Economic Local » AFIR a plătit 1,1 milioane de euro, fonduri europene, pentru investițiile în pomicultură în Iași. Livezi cu cireși și caise vor fi înființate în acest an
AFIR a plătit 1,1 milioane de euro, fonduri europene, pentru investițiile în pomicultură în Iași. Livezi cu cireși și caise vor fi înființate în acest an

AFIR a plătit 1,1 milioane de euro, fonduri europene, pentru investițiile în pomicultură în Iași. Livezi cu cireși și caise vor fi înființate în acest an

25 feb. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Fermierii din Iași au primit de la AFIR 1,1 milioane de euro, fonduri europene necesare pentru afacerile din pomicultură. Cei care vor să obțină profit din investițiile în livezile cu cireși și caise vor înființa plantațiile pomicole în această primăvară în Bălțați și Cotnari. AFIR a achitat către beneficiarii din Iași, în anul 2021, fonduri nerambursabile în valoare de 1,4 milioane de euro.

Noi fonduri europene au fost accesate de ieșenii care vor să investească în afaceri din domeniul pomicol. Beneficiarii din Iași vor înființa plantații pomicole în comunele Bălțați și Cotnari, pe aproximativ 11 hectare de teren agricol. În ultimii ani a crescut numărul beneficiarilor interesați de investițiile în acest domeniu, fiind deja înființate plantații pomicole pe o suprafață de 16 hectare. Proiectul în valoare de 798.000 de euro, „Înființare plantație pomicolă, depozit frigorific, procesare, comercializarea producției și împrejmuire”, depus de SC Caise Naturale Iași, a fost aprobat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Un alt proiect în valoare de 300.000 de euro, pentru înființarea unei livezi cu cireși, depus din Iași, este eligibil la finanțare. În livezile cu cireși, nuci sau cele mixte au fost investite fonduri europene în valoare de 6 milioane de euro, în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Valoarea proiectelor este cuprinsă între 300.000 și 1 milion de euro. Scopul investițiilor făcute de beneficiarii din Iași este creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea, modernizarea și/sau extinderea unităților de procesare, înființarea sau modernizarea unităților de procesare.

Tinerii fermieri din Iași investesc 1,1 milioane de euro, fonduri europene, în plantații pomicole

Ieșenii care au investit în afacerile din domeniul pomicol mizează pe o piață de desfacere externă și internă, ca urmare a creșterii cererii pentru fructele românești. În județul Iași sunt peste 100 de hectare de livezi înființate cu banii de la Uniunea Europeană, unul dintre beneficiarii acestor fonduri fiind Andrei Iaroșcenco. Tânărul a înființat plantația pomicolă mixtă pe o suprafață de 46 hectare prin accesarea unui proiect în valoare totală de 1 milion de euro, din care 40 la sută fonduri proprii. Zeci de tone de fructe ecologice ajung anual în magazinele din România. De asemenea, o componentă importantă a investițiilor în sectorul pomicol o reprezintă grupurile de producători. Astfel, un grup de producători din comuna Cotnari a accesat fonduri europene în valoare de 100.000 de euro, pentru dezvoltarea livezilor, în special cele ecologice.

Valoarea sumelor acordate tinerilor fermieri, de la Uniunea Europeană, crește începând cu anul 2021

Tinerii din Iași care s-au întors din diaspora pot accesa fonduri europene pentru investiții în afaceri de succes, în mediul rural. Cei care pot accesa între 40.000 și 50.000 de euro de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) sunt tinerii din diaspora care au absolvit, în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, respectiv postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE. Ghidul solicitantului pentru această sesiune a fost modificat pentru a ușura accesarea finanțării nerambursabile pentru tinerii cetățeni români din afara granițelor țării care se instalează ca șefi sau manageri ai exploatației.

În acest sens, au fost revizuite și clarificate condițiile și precondițiile pe care tinerii din diaspora trebuie să le îndeplinească pentru a depune proiectul, simplificându-se modalitatea de depunere a documentelor doveditoare a studiilor și a locului de muncă. De asemenea, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2021-2027, tinerii fermieri primesc fonduri europene în cuantum de până la 70.000 de euro pentru exploatațiile mai mari, cu producție integrată sau bio, și de 60.000 de euro pentru fermele mai mici, dar, la fel, integrate sau bio. Suma totală alocată pentru 2021 și 2022 submăsurii 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri” – va fi de 100 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *