Afinele sunt bogate în vitamine şi nutrienţi și sunt folsoite pentru tratarea mai multor boli. Printre afecțiunile care pot fi tratate cu ajutorul afinelor este constipația, însă trebuie avut grijă sub ce formă sunt consummate afinele.
Afinele conțin antioxidanți numiți antocianină, vitamina C, complexul de vitamine B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier, calciu, mangan, vitamina K, vitamina E, fosfor și seleniu tanin, pectine, mirtilină (un echivalent vegetal al insulinei), zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic).
De menționat că proprietățile afinelor se mențin chiar și după ce fructele sunt uscate.
Afinele constipă: Fructele proaspete și sucul affine su de mare ajutor
Afinele sunt foarte bune în cazul celor care suferă de constipație deoarece acestea conțin fibre și, mancate dimineața pe stomacul gol, accelerează tranzitul intestinal și curăță colonul de reziduurile acumulate în timp. Același efect îl are și sucul de afine.
În schimb fructele uscate pot dăuna persoanelor care suferă de constipație. În schimb, acestea sunt un remediu foarte bun pentru diaree, iar în aceste scopuri pot fi folosite și sub formă de decocturi și compoturi. Este suficient să mâncați aproximativ 5-6 fructe de pădure, astfel încât după câteva ore balonarea să se oprească, diareea să treacă și puterea să înceapă să-și revină.
Afinele, folosite pentru tratarea mai multor boli
Afinele au proprietăți astringente datorită taninului și au o activitate antibacteriană, modificând favorabil flora patogenă intestinală, și antidiareică.
Fructele acționează favorabil în enterocolite, diaree, hemoroizi, oxiuroză, tulburări ale acuității vizuale, cistite, stări inflamatorii ale aparatului respirator sau digestiv, ateroscreloză.
De asemenea, afinele sunt folosite pentru tratarea faringitei, stomatitei, candidozei bucale și aftei, prin gargara cu suc sau tinctură diluată de afine. Se fac clisme în caz de hemoroizi cu infuzie de afine.
Datorită proprietăților antiseptice și antibacteriene se utilizează și în caz de eczeme sau cuperoze.
Cantitățile de antioxidanți ale afinelor previn îmbătrânirea celulară și stresul oxidativ. Acestea ajută și la păstrarea și îmbunătățirea funcțiilor cognitive. În plus, afinele mențin sănătatea vaselor de sânge, a articulațiilor și a tonusului muscular.
Bananele pot să constipe sau să ajute împotriva constipației
Bananele pot să ajute sau să agreveze constipația. Dacă bananele sunt bine coapte, acestea pot să aibă un efect benefic în constipație, facilitând trecerea alimentelor prin tubul digestiv.
În cazul consumului de banane care nu sunt suficient coapte, acesta poate duce la constipație sau chiar poate agrava constipația.Bananele necoapte conțin amidon rezistent, un component care este mai greu de digerat de către corp. În timpul procesului de coacere al bananei, amidonul rezistent se transformă în zaharuri naturare, care sunt mai ușor de digerat.
În plus, bananele necoapte conțin o cantitate mai mare de taninuri, care reduc viteza de trecere a alimentelor prin tractul digestiv.
Dacă ai probleme cu tranzitul intestinal, trebuie să eviți să consumi banane care încă au porțiuni verzi în coajă.
Bananele coapte conțin prebiotice, carbohidrați nedigerabili, benefice pentru bacteriile din intestin. Consumate zilnic, bananele coapte pot mări numărul de bacterii benefice din intestine, îmbunătățind tranzitul intestinal. Un sistem digestiv sănătos cu multe bacterii benefice poate preveni apariția constipației.