Trupele militare americane s-au retras în totalitate din Afganistan. Ultimul avion al SUA a plecat de pe aeroportul din Kabul în cursul nopţii trecute. Totuşi, țara are mari lipsuri iar afganii se confruntă cu nesiguranță. Asta în timp ce talibanii au sărbătorit toată noaptea plecarea forțelor NATO.
În urmă cu doar câteva zile, în Kabul a avut loc un bombardament cu rachete americanii. Forțele militare au tras mai multe rachete ucigând 10 persoane printre care și 6 copii. Înainte de tragedie, la aeroportul din Kabul au fost două atentate sinucigașe care s-au soldat cu decesul a cel puțin 100 de persoane.
Liderii talibani susţin că oamenii sunt fericiţi de victoria lor
La aeroportul din Kabul, un lider taliban a susținut că „oamenii sunt fericiți” că militanții au „adus pacea” în Afganistan, potrivit unui clip publicat de Tariq Ghazniwal, un personaj media taliban. Declarațiile vin în contextul în care ultimul avion american a plecat de pe Aeroportul din Kabul.
Anas Haqqani, din rețeaua Haqqani care face parte din talibani, este văzut spunând unui reporter: „Este firesc ca atunci când va exista o schimbare de regim, să aveți la început niște provocări”. El susține că unii s-au prefăcut a fi soldați talibani și au jefuit casele oamenilor, dar „majoritatea sunt acum în închisoare”.
„Deci, evident, au existat probleme minore. A fost o mare schimbare. Pierdeți lucruri chiar și atunci când mutați case. Aceasta se deplasa de la un regim la altul”.
De la preluarea talibanilor, au existat rapoarte despre violența talibanilor împotriva civililor, inclusiv un „masacru” brutal al membrilor din minoritatea Hazara conform grupului pentru drepturi Amnesty.
Hanas Haqqani a mai spus că „anumite elemente nu doresc pacea în Afganistan, au dorit că ocupația [americană] să continue”.
„Ați fost martori că am reușit să aducem pacea. Oamenii sunt fericiți. Stăteam de vorbă cu un doctor. El a spus:„ Spitalele erau pline de răniți și morți ”. Nu mai este cazul.”
Afganii sunt îngrijoraţi de soarta lor și încearcă să plece din Afganistan
Afganii, care s-au trezit fără prezența unor trupe internaționale în țara lor pentru prima dată în aproape 20 de ani ,sunt îngrijorați de viitor.
„Talibanii nu au anunțat încă un nou guvern, nu au anunțat încă un nou sistem de guvernare. Sursele mele îmi spun că este foarte posibil ca aceștia să anunțe înființarea unui emirat islamic așa cum au avut-o în anii 1990”, a spus o sursă pentru BBC.
Numerarul este, de asemenea, insuficient, cu mulțimi uriașe care se adună la bancomate. Retragerile au fost limitate din cauza creșterii cererii. Oamenii așteaptă ore întregi dimineața devreme pentru a-și retrage o cantitate mică din economiile lor.
„Oamenii chiar devin destul de disperați. Un bărbat care mi-a spus că este îngrijorat de posibilitatea de a pune mâncare pe masă pentru copiii săi. O altă femeie plânge. Un număr substanțial de afgani, chiar dacă zborurile de evacuare s-au încheiat, încă încearcă să plece din țară. Mulți dintre oamenii care plecau îmi spuneau că motivul lor principal de plecare era de fapt starea precară a economiei „, a adăugat el.
Talibanii au adoptat o atitudine mai moderată dar nu este sigur dacă așa va fi și în continuare
„Mulți oameni îmi spun că cred că talibanii au adoptat în public o atitudine mai conciliantă decât ceea ce anticipaseră, decât ceea ce se temuseră, dar nu sunt siguri cum se vor comporta talibanii în viitor, acum când pleacă trupele internaționale, acum că, probabil, o parte din atenția internațională asupra Afganistanului se va schimba „.