Afectiunile care duc la test COVID-19 pozitiv. Prezența a două sau mai multe afecțiuni de sănătate pe termen lung – cunoscute sub numele de multimorbiditati – este legată de un risc cu 48% mai mare de test pozitiv COVID-19.
Deși este bine recunoscut faptul că riscul unei infecții severe cu COVID-19 este legat de anumite condiții de sănătate pe termen lung, se știu, până în prezent, puține despre efectele multimorbidității și polifarmaciei (administrarea mai multor medicamente) asupra riscului unei grave infecții cu coronavirus.
Acum, un nou studiu condus de Universitatea din Glasgow și publicat recent în PLOS ONE, este primul care leagă atât multimorbiditatea cât și polifarmacia de riscul de a avea un test COVID-19 pozitiv.
Această asociere a fost deosebit de evidentă pentru cei cu două sau mai multe afecțiuni de sănătate cardiometabolice precum diabetul și tensiunea arterială ridicată. Cercetătorii au descoperit că prezența a două sau mai multe astfel de afecțiuni a fost asociată cu un risc cu 77% mai mare de test pozitiv COVID-19.
Cei de etnie albă, care aveau și multimorbiditate, aveau un risc de aproape de trei ori mai mare a unui test COVID-19 pozitiv.
În general, persoanele cu multimorbiditate care păreau să aibă cel mai mare risc de infecție cu COVID-19 proveneau din zone defavorizate socioeconomic, de etnie non-albă, considerate sever obeze și aveau o funcție renală redusă.
Afectiunile care duc la test COVID-19 pozitiv
Cercetătorii cred că rezultatele lor vor avea implicații asupra luării deciziilor clinice și de sănătate publică, deoarece pandemia SARS-CoV-2 continuă în întreaga lume.
Dr. Barbara Nicholl, de la Universitatea din Glasgow, care a condus studiul, a declarat, potrivit medicalxpress.com: „Multimorbiditatea și polifarmacia sunt provocări globale de asistență medicală în sine. Studiul nostru arată că a avea un test COVID-19 pozitiv este mai frecvent la cei care trăiesc cu această stare de sănătate. Aceste rezultate vor fi importante pentru sănătatea publică și deciziile clinice în viitor, deoarece vom continua să gestionăm sănătatea celor cu cel mai mare risc de infecție severă cu COVID-19 în timpul acestei pandemii”.
Profesorul Frances Mair, Universitatea din Glasgow Norie Miller, profesor de practică generală și expert principal în multimorbiditate, a declarat potrivit aceleiasi surse: „Având în vedere prevalența ridicată a multimorbidității, în special la grupele de vârstă, se înțeleg mai bine asociațiile dintre aceste stari complexe de sănătate și COVID-19, ne va îmbunătăți înțelegerea riscurilor și ne va ajuta să-i sfătuim mai bine pe cei mai vulnerabili la infecții severe”.
Studiul publicat în PLOS ONE a inclus 428.199 adulți cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani.