Prima pagină » Sanatate » Afecțiuni ale pleoapelor superioare: Ce boli se ascund în spatele unor banale umflături

Afecțiuni ale pleoapelor superioare: Ce boli se ascund în spatele unor banale umflături

07 iul. 2021, 16:13,
în Sanatate

Pleoapele pot suferi de infecții care se găsesc și în alte regiuni ale organismului uman, însă o serie de afecțiuni care se manifestă doar la nivelul pleoapelor superioare.

Afecțiunile palpebrale pot fi multiple, unele având un mecanism de producere alergic, în timp ce altele pot fi determinate de către patogeni de origine bacteriană sau virală, care cel mai adesea se cantonează la nivel palpebral prin intermediul unor leziuni tegumentare minime.

persoană care suferă de o afecțiune a pleoapei superioare

Dacă aceste infecții ale pleoapelor superioare nu sunt tratate corespunzător se pot croniciza. Afecțiunile pleoapelor superioare se pot manifesta ca o infecție la nivelul globului ocular, dar și ca niște boli sistemice.

Leziunile la nivel palpebral pot consta în simple modificări de culoare ale tegumentului pleoapei și până la colecții purulente închistate. Acestea din urmă se pot extinde către regiunea cavității orbitale, către regiunea nervului optic sau către zona sinusului cavernos cerebral.

Afecțiunile pleoapelor superioare pot fi tratate prin aplicații locale de substanțe antiseptice, analgezice sau antibiotice atunci când infecția apare ca o manifestare locală. Tratamentul infectiilor palpebrale se poate realiza, dupa caz, utilizand topice oculare sau medicamente administrate pe cale sistemica.

persoană care suferă de o afecțiune a pleoapei superioare

Afecțiuni ale pleoapelor superioare: Infecții ale glandelor sebacee

Cele mai des întâlnite trei afecțiuni la nivelul pleoapelor şi implicit, a suprafeţei ocular sunt orjeletul, chalazionul și blefarita.

Orjeletul este cea mai frecventă afecţiune inflamatorie a pleoapelor, reprezentând o infecție stafilococică a glandelor sebacee locale. Acesta se formează în urma obstrucției glandelor Zeiss (orjeletul extern) sau a glandelor Meibomius(orjelet intern).

Apariţia orjeletului este favorizată de blefaritelecronice recurente, igiena oculară precară, antecedentele alergice sau diabetul zaharat.

Orjeletul se manifestă întâi prin disconfort ocular, senzaţie de ȋnţepătură locală, arsură. Ulterior apare și durerea la nivelul pleoapei. Ȋn grosimea pleoapei se poate vedea o umflătură dureroasă, ȋnsoţită de roşeaţă şi edem palpebral.

Pentru tratarea orjeletului, în faza acută, se pot folosi comprese locale calde  cu apă, nu cu ceaiuri din plante medicinale. Foarte important este menținerea igienei oculare și a mâinilor, folosirea unui prosop personal și schimbarea feţei de pernă.

persoană care suferă de o afecțiune a pleoapei superioare

Chalazionul și blefarita

Chalazionul este o afecțiune ce apare ȋn urma unei reacţii inflamatorii granulomatoase la nivelul glandelor sebacee ale pleoapei (glandele Meibomius). Această reacţie este urmată de blocarea orificiilor glandulare şi implicit, de stagnarea secreţiilor sebacee.

Chalazionul se manifestă printr-o senzație de disconfort la nivelul pleoapei, însoțită de apariția unui nodul roșiatic ȋn partea externă a acesteia.

Pentru tratarea chalazionului este necesară o igienă oculară riguroasă, spălarea cu apă calduţă, utilizarea de geluri oftalmice speciale și de şerveţele pentru uz oftalmic.

Dacă inflamația devine cronică, se impune tratamentul chirurgical sub anestezie

Blefarita apare în urma inflamației marginilor libere ale pleoapelor. În marea majoritate a cazurilor, se asociază cu dermatita seboreică sau acneea rozacee.

Blefarita poate fi favorizată de sindromul de ochi uscat, conjunctivitele repetate, purtarea de lentile de contact, factori hormonali, dermatita seboreică, praful, poluarea sau de antecedentele alergice.

Blefarita se manifestă prin senzația de corpi străini, arsură oculară, lăcrimare și apariţia de scuame la nivelul pleoapelor.

Tratamentul blefaritei presupune igiena zilnică a pleoapelor, aplicarea locală de comprese cu apă caldă. Dacă simptomatologia persistă sau se ȋnrăutăţeşte, este indicat ca pacientul să se adreseze medicului oftalmolog pentru prescrierea tratamentului local cu antibiotic.

persoană care suferă de o afecțiune a pleoapei superioare

Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
redactia.ro
Cum a trăit fiica lui Nicușor Dan jurământul tatălui său în Parlament. Președintele României, detalii neștiute despre Aheea
Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
a1.ro
Ilona Brezoianu, jurata Te cunosc de undeva, este însărcinată! Actrița va deveni mamă pentru prima dată. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Elena Băsescu, de nerecunoscut! Cum arată acum fiica fostului preşedinte, operaţiile estetice au...
observatornews.ro
Locuri de muncă bine plătite pe care nu le vrea nimeni. Unele salarii pot ajunge până la 100.000 de euro pe an
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Documentul esențial care trebuia depus la ANAF. Termenul a expirat, sancțiunile sunt uriașe
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Anca Alexandrescu e terminată după ce s-a descoperit adevărul din spatele cortinei. Reacții virulente în mass-media din România
Playtech.ro
Când poți depăși viteza limita de viteză pe străzile din România și să nu încalci legea. Cum scapi de amendă și de ce
Dailybusiness.ro
Ce a făcut Irinel Columbeanu cu ultimii bani. Pe ce a cheltuit fostul milionar 600.000 de euro: ”Știam că e ultima sursă, dar nu mi-a păsat”
RomaniaTV
A murit Nikita! Avea doar 35 de ani şi i-a cedat inima. Ce greşeală a regretat în ultimii ani din viaţă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bruneta lui Iohannis și-a dat DEMISIA când a venit Nicușor Dan. Cine e FEMEIA de la Cotroceni pe care o vedeam mereu lângă toți președinții!
redactia.ro
De ce era poreclit Nicușor Dan "Balaurul" în adolescență. Președintele s-a născut în mijlocului unui parastas
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 mai 2025
28 mai 2025