Inflamația în jurul gurii poate fi provocată de afecțiuni ale buzelor exact ca în imagini. În timpul manifestării acestor boli pot fi prezente unele umflături, însă principala manifestare a afecțiunii este disconfortul. Umflarea buzelor împreună cu un disconfort mic semnalează apariția unei afecțiuni.
O serie de boli infecțioase, maligne sau precanceroase pot cauza răni și excrescențe pe buze. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni care provoacă acest disconfort este keratoza senilă. În timpul manifestării acestei afecțiuni, buzele sunt de culoare roșu pal sau de o culoare variabilă, cu margini de formă neregulată, având o textură uscată și solzoasă. Această condiție precanceroasă comună este cauzată de expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete. Tratamentele includ reducerea expunerii la soare, folosind protecție solară și pălării cu boruri largi și ablația cu laser.
Afecțiuni ale buzelor imagini. Ce viruși pot provoca disconfortul la nivelul cavității bucale
De cele mai multe ori, buzele în perioada sezonului rece sunt afectate de eritem multiform. Această boală presupune manifestarea unor bule multiple care se rup rapid și lasă ulcere hemoragice cu cruste pe mucoasa buzelor.
Această manifestare pe buze ulceroasă este un răspuns imun cauzat de obicei de virusul herpes simplex. Eritemul multiform are diverse manifestări și provoacă adesea o senzație dureroasă a mucoasei bucale. Ulcerația buzelor este tratată cu corticosteroizi topici sau steroizi sistemici.
Printre cele mai greu de tratat boli ale cavității bucale este sifilis primar. Această afecțiune presupune un ulcer nedureros cu margini dure. Veziculele orale sunt frecvent observate pe buze. Pe buza superioară mai frecventă la bărbați, iar pe buza inferioară mai frecventă la femei. Tratamentul pentru sifilis este tratamentul cu penicilină.
Herpesul buzelor este, de fapt, o infecție virală recurentă a herpesului simplex. Boala reprezintă o mică acumulare de vezicule pline de lichid care, atunci când sunt deschise, formează un ulcer la granița cu marginea roșie a buzei.
Tratamentul acesteia este cel mai eficient dacă este început în faza prodromală. Tratamentul oral include aplicarea de aciclovir pe rană. Cremele topice care conțin aciclovir, penciclovir sau o cremă fără prescripție medicală care conține 10% docosanol poate reduce durata simptomelor.
Apariția unor pete roșii sau albe în jurul cavității bucale? Sfaturile specialiștilor
Astfel de pete pot fi asociate cu displazie și carcinom cu celule scuamoase. Carcinom bucal cu celule scuamoase se poate prezenta sub formă de noduli, ulcere cu margini dure sau eritroplazie sau leucoplazie. Tratamentul depinde de diagnosticarea stadiului clinic al bolii și include intervenții chirurgicale majore, radioterapie sau ambele.
De cele mai multe ori, buzele sunt afectate de negi obișnuit și de negi simpli, suprafața acestora devine aspră și neuniformă. Această formare benignă se poate răspândi foarte repede. De obicei, tratamentul afecțiunii include utilizarea agenților topici. Medicii recomandă aplicarea de acid salicilic, acid lactic, azot lichid sau îndepărtarea chirurgicală.
O altă afecțiune care provoacă un disconfort al buzelor este cheilita. Boala reprezintă o inflamație acută sau cronică a buzelor. Poate fi cauzată de o infecție, leziuni solare, medicamente sau iritanți, o alergie sau o afecțiune medicală subiacentă. Inflamația afectează în primul rând marginea roșie a buzelor și conturul lor exterior. Pe buze apare umflare, roșeață, durere, alte modificări pot include fisurarea, crăparea, eroziunea, formarea crustei și descuamarea buzelor.
Cheilita unghiulară mai este numită și stomatita unghiulară. Aceasta este cea mai frecventă formă a bolii. În timpul acesteia colțurile gurii devin inflamate, se formează cruste, crăpături dureroase și adesea macerează.
Tratamentul pentru afecțiuni ale buzelor exact ca în imagini, îndeosebi pentru cheilita unghiulară poate include înlocuirea protezelor dentare sau restabilirea dimensiunii corecte a dinților cu proteze parțiale. De asemenea, medicii recomandă pentru această afecțiune coroane sau implanturi pentru a ajuta la reducerea ridurilor de la colțurile gurii și utilizarea agenților antifungici. De asemenea, specialiștii prescriu adesea folosirea unei creme cu clotrimazol. Foarte eficiente sunt și antibioticele sau necesitatea administrării unui supliment alimentar de fier sau vitamina B.