Vecinul patronului de la hotelul Indiana s-a trezit că are de plătit o datorie imensă la Primăria Iași. Supărat, Gheorghe Radu, proprietarul clădirii cu 9 etaje, a contestat decizia de impunere prin care impozitul pe clădire a ajuns la 1,7 milioane de lei. Afaceristul a invocat mai multe erori comise de funcționarii primăriei. Gheorghe Radu are cetățenie austriacă și este stabilit în orașul Linz
Gheorghe Radu, în vârstă de 55 de ani, proprietarul clădirii de birouri cu 9 etaje, de pe strada Bașotă, nr. 2, zona Târgu Cucu, are probleme financiare serioase.
Afaceristul a fost în centrul mai multor scandaluri ce au început în anul 2000. Radu a construit clădirea foarte aproape de hotelul Indiana, deținut de afaceristul Marian Crețu. Au fost și mai multe procese din cauza construcției ridicate fără autorizație. Revenind în actualitate, Mihai Radu, administrator al societății Radu SRL, are încă un război de dus cu Primăria Iași. Recent, funcționarii instituției i-au calculat impozitul pe clădirea din Târgu Cucu, rezultând suma de 1,7 milioane de lei, aproape 340.000 de euro.
La un moment dat, Gheorghe Radu și Marian Crețu s-au asociat pentru construirea unei parcări pe terenul primăriei, din apropiere. Deocamdată a fost eliberat un certificat de urbanism pentru concesionarea terenului, dar proiectul a fost stopat.
Afaceristul Gheorghe Radu nu este de acord cu suma cerută
Replica patronului Radu SRL constă în explicația că turnul a fost recepționat pe data de 16.03.2023, după ce a fost montat acoperișul clădirii. Lucrările au fost executate de societatea Date CST Geocad SRL. Astfel, afaceristul consideră că impozitul trebuia calculat de la începutul anului 2024, pentru că turnul poate fi considerat o construcție nouă. Mai mult, afaceristul mai invocă și impozitarea retroactivă ca fiind nelegală.
„Pe data de 08.09.2023 a fost emisă o adresă către subscrisa prin care autoritățile fiscale locale informează societatea cu privire la faptul că au decis impozitarea clădirii retroactiv, pentru ultimii 5 ani, fără a ține cont de toate explicațiile și documentele transmise de noi în calitate de contribuabil (…) Construcția de pe str. Bașotă nr.2 din Iași nu avea acoperiș în perioada 2018 – 2023, deci impozitarea construcției trebuie să înceapă din 2023 și nu retroactiv din 2018”, se arată în acțiunea deschisă de Radu SRL la Tribunalul Iași, prin care încearcă să suspende actul administrativ emis din Primăria Iași, ce vizează datoria de 1,7 milioane de lei.
Primul termen de judecată este programat pe data de 09.11.2023. Sunt și alți afaceriști din Iași care au datorii la bugetul local.
Este contestat nivelul cotei de impozitare
Radu SRL a contestat și modul în care a fost calculată cota de impozitare pe clădire, considerând că a fost comisă o eroare gravă. În loc de cote cuprinse între 0,08 – 0,2 la sută s-a impus una de 5 la sută.
„Aplicarea cotei de 5 la sută este condiționată de notificarea prealabilă a contribuabilului, condiție care nu a fost respectată de autoritățile fiscale, motiv pentru care suma stabilită prin decizia de impunere este nelegală și eronată”, se mai arată în cererea de chemare în judecată.
O eventuală poprire ar determina societatea Radu SRL să intre în insolvență. În acest moment, firma Radu SRL are încasări lunare de 70.000 lei, dar și cheltuieli de 60.000 de lei. Deci nu există lichidități semnificative. Mai mult, societatea mai are două contracte de leasing și un credit de 800.000 de euro, bani împrumutați de la o bancă austriacă.
„Nu există așadar niciun motiv pentru a ne grăbi executarea, impozitele sunt garantate la plată de însăși activul imobil care valorează mult mai mult decât datoria, ceea ce trebuie pus în balanță cu consecințele distructive pe care le are punerea în executare a deciziilor contestate”, sunt concluziile din acțiunea depusă la Tribunalul Iași.
Gheorghe Radu are cetățenie austriacă și domiciliul în orașul Linz. Nu a putut fi contactat pentru a oferi detalii suplimentare. Nici Primăria Iași a nu oferit un punct de vedere, după ce afaceristul Gheorghe Radu a contestat decizia de impunere privind impozitul uriaș pentru clădirea din centrul orașului.
Cine a dat autorizatie pt asa ceva? Si taranii se mira cand vad acele 2 constructii asa de aproape.
În buricul târgului asemenea monstruozițăți și nu răspunde nimeni! De ce a permis primăria ridicarea acestei construcții fără autorizație? De ce nu a demolat-o când era în construcție? Cine s-a făcut că nu vede? De verificat și de plătit corespunzător!
Oricum, autoritățile nu au nici o vină. Era ceață în ziua când au apărut construcțiile. Nu?
NU INVESTITI IN IASI