Afaceristul Radu Dragomir a întocmit un studiu de fezabilitate pentru o licitație organizată de Primăria Iași pe fonduri europene. Soția afaceristului participă cu firma care furnizează echipamentele. Contestatarii au cerut suspendarea procedurii, după ce au arătat conflictul de interese. Recent, CNSC a luat o decizie
Ionela Dragomir și Radu Marian Dragomir sunt doi soți din București care au legături directe cu licitația programată de Primăria Iași privind achiziția de biciclete electrice, contract finanțat cu fonduri europene. Legătura dintre cei doi a fost semnalată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), care a luat o decizie. Miza este de 3,6 milioane euro, fără TVA, conform estimării bugetare. Bărbatul a câștigat la Primăria Iași contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate, prin societatea Urban Scope SRL.
Mai precis, trebuia să creioneze caracteristicile generale ale echipamentelor ce urmau să fie achiziționate în cadrul proiectului Iași Velocity. Contestatarul a reclamat că specificațiile tehnice au fost formulate în așa fel încât să se potrivească cu produsele comercializate de Ionela Dragomir, care conduce societatea Next Bike SRL, din București. Asta, tocmai pentru a elimina concurența. De precizat că Ionela Dragomir a confirmat prezența la licitația organizată de primăria Iași, unde soțul a pregătit documentația. Radu Dragomir a atras atenția că Sustainable Urban Mobility Solutions (SUMS) SRL, administrată de Marian Ionuț Istrate, contestă majoritatea procedurilor de achiziție, fără să aibă de cele mai multe ori argumente solide. Confom presei naționale, Radu Dragomir este un fost angajat al lui Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului UTI, implicat în scandalul de corupție unde fostul primar Gheorghe Nichita a primit o pedeapsă cu executare.
Firma contestatoare a depus o sesizare la CNSC
Sustainable Urban Mobility Solutions (SUMS) SRL a cerut CNSC să suspende licitația înainte de depunerea ofertelor. Însă, Consiliul nu a găsit o justificare temeinică ca să accepte contestația.
„Raportat la normele redate, Consiliul observă că solicitarea de suspendare adresată de petentă nu cuprinde nicio justificare a sa și nici indicarea vreunei pagube iminente care ar trebui prevenită. În acest context, cele trei condiții impuse de legiuitor pentru admiterea unei cereri de suspendare (justificarea temeinică, necesitatea prevenirii unei pagube și paguba să fie iminentă) nu sunt îndeplinite de cerere. Licitația este derulată on-line, iar o eventuală suspendare a ei ar pune organizatoarea în imposibilitatea de a răspunde oricăror solicitări de clarificare, adresată inclusiv de reclamantă. Astfel antamată situația factuală și de drept, Consiliul remarcă lipsa de temeinicie a cererii de suspendare a procedurii de licitație deschisă pentru atribuirea unui contract de achiziție publică”, se arată în decizia CNSC, emisă recent.
În aceste condiții, licitația se va organiza la data stabilită, pe data de 18.12.2020. Rămâne de văzut dacă schema implementată de cuplul Radu Dragomir – Ionela Dragomir va funcționa.
Primăria Iași va pune la dispoziție biciclete electrice ce vor fi închiriate din stații speciale
Conform proiectului, Iași Velocity înseamnă amenajarea unui număr de 50 de stații pentru biciclete. Vor fi achiziționate 813 biciclete inteligente mecanice, 37 de biciclete inteligente electrice (cu computer de bord), 80 de triciclete pentru seniori și persoane cu dizabilități. Stațiile vor fi amenajate în zone precum Smârdan, Ciric, Tătărași, Păcurari, Alexandru cel Bun, Nicolina, Copou etc. Proiectul presupune și realizarea unei aplicații pentru telefoanele mobile. Furnizarea sistemului automat de bike-sharing trebuie implementat în termen de 9 luni de la semnarea contractului.
„Atingerea obiectivului este asigurată atât prin implementarea sistemului de bike-sharing, cât și prin asigurarea unui transfer intermodal facil între modurile de transport nepoluante (bicicletă și mers pe jos) și transportul public, prin amplasarea stațiilor de bike-sharing în apropierea stațiilor de transport public”, se mai arată în documentația procedurii.
În perioada 2007-2015, în municipiul Iași au fost realizate piste de biciclete cu o lungime de 42 de kilometri. Prin noul proiect, vor fi înființate și alte trasee.