Prima pagină » Titlurile zilei » Afaceristul Marian Mărunțelu își face bază de agrement pe terenul statului, ocupat abuziv. Când autoritățile dorm, șacalii imobiliari își fac de cap!

Afaceristul Marian Mărunțelu își face bază de agrement pe terenul statului, ocupat abuziv. Când autoritățile dorm, șacalii imobiliari își fac de cap!

27 aug. 2020, 02:00,
Vlad Alexa în Titlurile zilei

Controversatul om de afaceri Marian Mărunțelu a continuat fără nicio piedică să construiască în zona lacului din Hlincea, care aparține Agenției Domeniilor Statului ADS. În stilul șacalilor imobiliari, fără să dețină avize de gospodărire a apelor și profitând de situația juridică a terenului care se află în procedura de inventariere de către autoritățile statului de mai bine de un an, Marian Mărunțelu și-a ridicat aici o veritabilă bază de agrement

Fără să aibă avize de gospodărire a apelor, controversatul om de afaceri Marian Mărunțelu își construiește o veritabilă bază de agrement pe terenul statului. Se întâmplă în zona lacului Hlincea, acolo unde șacalii imobiliari au pus ochii pe luciul de apă care aparține Agenției Domeniilor Statului ADS. Profitând de situația juridică a suprafeței de aproape 12 mii mp, care încă se află în procedura de inventariere de către autoritățile statului de mai bine de un an, Marian Mărunțelu s-a apucat să construiască anexele pentru baza de agrement.

Agenția Domeniilor Statului bate pasul pe loc la inventarierea terenurilor

Reprezentanții Agenției Domeniilor Statului au precizat faptul că, în momentul de față, luciul de apă Hlincea se află în curs de inventariere. Deși această procedură a fost începută de mai bine de un an, situația nu a fost încă reglementată, motiv pentru care au profitat șacalii imobiliari .

„Suprafața respectivă din Hlincea încă nu a fost inventariată, este în curs de inventariere. Despre stadiul în care se află procedura puteți afla doar de la biroul de presă al ADS, însă în momentul de față nu aveți cu cine vorbi având în vedere situația actuală”, a spus Florin Diaconu din cadrul Agenției Domeniilor Statului.

Asta se întâmplă în condițiile în care locuitorii din vecinătatea lacului Hlincea au făcut pe parcursul ultimului an zeci de reclamații referitoare la lucrările abuzive realizate în zona luciului de apă, care au blocat canalizarea și continuitatea apei, ceea ce a dus la inundarea zonei în zilele cu precipitații abundente. În urma reclamațiilor, inspectorii Gărzii Naționale de Mediu au realizat o serie de controale și au descoperit faptul că anexele respective au fost ridicate în condiții ilegale, motiv pentru care a fost aplicată o sancțiune usturătoare de 40.000 de lei, însă care a fost contestată în instanță.

„Ce am făcut dacă am pus o barcă pe apă, ce e așa grav?”, a spus Marian Mărunțelu

Omul de afaceri Marian Mărunțelu deține numeroase proprietăți imobiliare din zona Hlincea – Bucium. De la începutul anului trecut, acesta a început să amenajeze în zona luciului de apă diverse anexe. În urma sesizărilor făcute de către locuitorii din zonă, reprezentanții ABA Prut-Bârlad și cei ai Gărzii Naționale de Mediu Iași au făcut controale care s-au finalizat cu amenzi usturătoare pentru lipsa autorizațiilor.
Asta nu l-a oprit însă pe Marian Mărunțelu să își ducă la capăt planul și a continuat să construiască la baza de agrement. Deși întreaga zonă a fost modificată complet pe parcursul unui an, omul de afaceri susține că nu a făcut decât niște amenajări pe o suprafață care îi aparține.

„Eu nu am făcut decât niște trepte pe o proprietate care îmi aparține și unde lucrează doi oameni. Ce am făcut dacă am pus o barcă pe apă, ce e așa grav? Nu am avut nevoie de avize, cei de la Apele Române consideră că acest luciu de apă este fără importanță. Tot ce am făcut este pe proprietatea mea. Nu sunt șacal imobiliar așa cum ați scris în presă”, a spus omul de afaceri Marian Mărunțelu.

Ieșenii care au reclamat degeaba către autorități pericolul inundării și-au făcut singuri canalizare

Marea problemă este că, în urma lucrărilor făcute la comanda lui Marian Mărunțelu, călugărul de scurgere al iazului a fost înfundat, iar apa nu mai are continuitate, motiv pentru care se adună în aceeași acumulare.
Pentru că nicio autoritate nu a intervenit pentru a îndepărta pericolul inundației, mai mulți locuitori din zonă s-au lăsat păgubași și și-au construit o rețea separată de canalizare (vezi foto). Atât instituțiile responsabile, cât și Primăria Ciurea nu au făcut absolut nimic vreme îndelungată, asta până când familiile care locuiesc în vecinătatea lacului s-au văzut cu casele și gospodăriile inundate după fiecare ploaie abundentă, apa venind de la iazul care nu mai avea scurgerea asigurată.

„Cred că au fost peste 100 și ceva de reclamații de la toți locuitorii din zonă. Nimeni nu a făcut absolut nimic, nu știm ce relații sunt între ei de nu s-a intervenit nici după ce am fost inundați. Pănă la urmă am făcut noi o altă rețea de canalizare să nu mai avem nicio problemă din cauza lui Mărunțelu”, au spus locuitorii din vecinătatea lacului Hlincea.

Nu au fost eliberate acte pentru gospodărirea apelor pentru lacul Hlincea

Pentru amenajările făcute la baza de agrement nu au fost eliberate acte de reglementare din punct de vedere al gospodăririi apelor.

„Vă precizăm faptul că iazul din zona Hlincea nu este în administrarea ABA Prut-Bârlad și pentru construcțiile din zonă nu a fost solicitate emiterea de acte de reglementare din punct de vedere al gospodăririi apelor, obligație ce se impune prin certificatul de urbanism”, a precizat Petru Avram, director general al ABA Prut- Bârlad.

Parte din terenul din vecinătate aparține lui Marian Mărunțelu, care a devenit aici proprietar în condiții cu totul scandaloase. Acesta este un speculant imobiliar cunoscut mai mult pe plan local din cauza numeroaselor anunțuri de vânzare teren afișate la marginea Iașului. Acesta a intrat în posesia unei suprafețe întinse în zona Hlincea în perioada anului 2002, când l-a achiziționat de la o bătrână din Botoșani, pe nume Maria Sertis.

Lacul Hlincea trebuia golit, dar a fost umplut până la refuz

După o serie de verificări făcute de ABA Prut-Bârlad și Garda de Mediu Iași pe parcursul anului trecut, în urma cărora au fost aplicate sancțiuni, dar și obligativitatea trasării unor măsuri, inspectorii din cadrul Agenției Domeniilor Statului ADS au făcut verificări pentru a stabili cine este proprietar de drept pe suprafața de circa 12.000 mp. Astfel, în urma verificărilor făcute de ADS pe parcursul anului trecut, s-a stabilit faptul că luciul de apă aparține Statului Român și nu este vorba despre o proprietate a Primăriei Ciurea sau una privată. Drept urmare, autoritățile au dispus readucerea la forma inițială și golirea iazului respectiv, care a fost umplut cu apă până la limita refuzului. Acest lucru nu a fost însă realizat, iar construcțiile au continuat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2024
18 decembrie 2024