Prima pagină » Titlurile zilei » Afaceristul Ionel Budeanu construiește pe spațiul verde din cartierul Tătărași! A ras copacii pentru a face loc parcărilor. Combinație de milioane de euro cu domeniul public – FOTO

Afaceristul Ionel Budeanu construiește pe spațiul verde din cartierul Tătărași! A ras copacii pentru a face loc parcărilor. Combinație de milioane de euro cu domeniul public – FOTO

13 nov. 2020, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Locuitorii din cartierul Tătărași sunt nemulțumți de afacerile derulate de afaceristul Ionel Budeanu. Ca să aibă locuri de parcare, a defrișat copacii de lângă blocuri. Toți credeau că terenul face parte din domeniul public. FALS! Primăria Iași a renunțat la teren în favoarea dezvoltatorului imobiliar

Schemă imobiliară în cartierul Tătărași, din Iași. Dezvoltatorul Ionel Budeanu, nepotul lui Ioan Budeanu, fostul patron al firmei Coseli SA, a finalizat pe strada Ciurchi 101 F al doilea bloc de locuințe colective. Așadar, a finalizat un bloc cu 5 etaje, urmând să fie scos la vânzare și al doilea bloc cu 6 etaje. Cele două imobile au fost construite în ultimii doi ani, într-o zonă foarte aglomerată din cartier. Blocurile lui Ionel Budeanu se află la câțiva metri de celelalte imobile construite. În cursul acestei săptămâni, muncitorii angajați de afacerist au tăiat toți copacii de pe o porțiune importantă de teren, aflată în imediata apropiere a blocului F5. Locuitorii de pe strada Ciurchi sunt nemulțumiți de apariția blocurilor, dar și de defrișarea zonei.

„S-au apucat, domnule, de tăiat aici. Aici este domeniul public, au fost copaci puși de noi din perioada comunistă. Uitați ce se întâmplă. În perioada comunistă nici nu puteai să pui pe spațiul verde un cazan să faci cârnați afumați. Unde s-a ajuns acum? Cele două blocuri de aici blochează toată zona. Sunt foarte multe mașini. Nu avea locuri de parcare și s-a întins pe spațiul verde. De ce ni se distruge tot spațiul verde? La început s-a făcut o plângere când lucrau la fundație. Au astupat groapa, dar după aia au construit, ca și cum nu s-a întâmplat nimic. Cine a luat bani de aici?”, s-a întrebat Ilie Gheorghe, locuitor în zona Ciurchi.

Primăria Iași i-a făcut cadou lui Ionel Budeanu domeniul public din Tătărași

Afaceristul Ionel Budeanu nu ar fi putut construi dacă nu ar fi fost ajutat de Primăria Iași. La începutul anului 2018, dezvoltatorul, prin societatea Styl Imobil Company SRL, a obținut o autorizație de construire pentru primul bloc, cel cu 5 etaje. Însă, erau ceva probleme cu locurile de parcare. De precizat că Ionel Budeanu a fost lăsat să amenajeze parcările pe suprafața terenului, nicidecum în subsolul clădirii, condiție impusă multor dezvoltatori. Asta, pentru că amenajarea unei parcări subterane presupune costuri foarte mari de construcție, dar și de întreținere.

Revenind, pe data de 31.10.2018, în Consiliul Local se votează un proiect suspect. Se aprobă un schimb de terenuri între Primăria Iași și Styl Imobil Company SRL. Primăria renunță la 523 metri pătrați pe strada Ciurchi, lângă blocul lui Ionel Budeanu, și primește la schimb aceeași suprafață de teren pe strada Han Tătar, ce se afla în proprietatea afaceristului. Acest schimb este găunos pentru comunitate. Nimeni nu știa la acea vreme că terenul reprezenta o oază de verdeață pentru locuitorii de pe stradă. În total, Primăria Iași a făcut cadou 3 parcele, suficiente pentru ca blocurile lui Ionel Budeanu să se încadreze în indicatorii urbanistici. Dezvoltatorul nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a oferi un punct de vedere.

Șeful Coseli a ieșit din firmă, dar o controlează prin intermediul fiicei

Ioan Budeanu, controversatul patron al firmei Coseli SA, a renunțat la acțiuni în urmă cu mai mulți ani. În firmă apar nepoții acestuia, Ionel și Adrian, zis și Bibo, din partea fratelui geamăn Constantin Budeanu. Ioan Budeanu este reprezentat în firmă de fiica acestuia, Elena Budeanu, alintată Lăcrămioara, care are 51 la sută din acțiuni. Apar și doi acționari minoritari (3 la sută): Cristina Elena Oană și Dan Valentin Oană, moștenitorii unui fost partener de afaceri din firmă. Revenind la Ionel Budeanu, societatea Styl Imobil SRL a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri de 4,3 milioane lei, profit de 1,4 milioane lei, dar și datorii de 8,5 milioane lei. Afaceristul deține 51 la sută din părțile sociale, restul aparținând asociaților Gheorghe Nechita și Marius Gîrleanu. Recent, Ioan Budeanu a fost implicat într-un scandal petrecut tot în cartierul Tătărași, pe strada Han Tătar. Proprietarii îl acuză că vrea să-și însușească locurile de parcare de la subsolul blocului 362.

Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a respins blocurile lui Ionel Budeanu cu 10 etaje

Încă din 2019, Styl Imobil Company SRL a inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui ansamblul de patru blocuri de locuințe colective cu regimul de înălțime D+P+10E+Eth, pe o suprafață de 5.292 metri pătrați, situată pe bd. Poitiers nr.10. La finalul anului trecut, proiectul avea nevoie de avizul Comisiei de Monumente. Membrii Comisiei au respins proiectul deoarece în prezentare blocurile erau lipite, obturând vizibilitatea spre mănăstirea Cetățuia. Aceștia au mai precizat că proiectul inițial prevedea ca blocurile să fie distanțate. Proiectul lu Budeanu presupune amanajarea unui număr de 300 locuri de parcare. Parterul blocurilor este destinat spațiilor comerciale. Acum, proiectul este din nou dezbătut de membrii Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024