Controversatul afacerist Dorin Tudose a intrat în posesia unui teren plasat strategic într-o zonă exclusivistă din municipiul Iași. A demolat o casă și a construit o vilă spectaculoasă. Este implicat și într-o combinație imobiliară suspectă din Cimitirul Evreiesc
Noi detalii ies la suprafață despre activitatea lui Dorin Tudose, afaceristul care se află în spatele proiectului imobiliar controversat din zona Viticultori – Cimitirul Evreiesc. Investitorul s-a gândit să se implice pentru satisfacerea mofturilor personale, așa că a cumpărat o suprafață de teren de 420 de metri pătrați, amplasată în una dintre cele mai exclusiviste zone din Iași, mai precis în Copou. Proprietatea este situată pe strada Alexandru Philippide, care se află la nici 100 de metri de bd. Carol I. Dorin Tudose a achiziționat terenul împreună cu o casă veche, dar destul de spațioasă. Tranzacția a avut loc în anul 2018. Ulterior a demolat-o și a început construcția unei vile cu regimul de înălțare P+1. Finalizată în 2020, locuința individuală are o suprafață utilă de aproape 300 de metri pătrați.
„Se vor respecta condițiile impuse prin certificatul de urbanism, avizele, studiile solicitate, proiectul vizat spre neschimbare și recomandările din studiul geotehnic și referatul de verificare. Organizarea de șantier si parcarea se vor realiza în incinta proprietății. Se va anunța data începerii lucrărilor emitentului autorizației de construire”, se arată în documentul emis de Primăria Iași, pe data de 31.05.2019.
În edițiile trecute ale BZI a fost publicată informația conform căreia transportatorul Constantin Dinte vinde vila cu 620.000 de euro.
Arhitectul care s-a ocupat de proiectarea casei are proprietăți în zona Viticultori
De proiectarea casei din Copou s-a ocupat arhitectul Gelu Gopșa, care deține două imobile chiar în apropierea terenului din Viticultori, acolo unde Dorin Tudose vrea să construiască 14 blocuri de locuințe colective. Contactat telefonic, arhitectul a precizat că a apelat la o combinație de stiluri în momentul proiectării.
„Din ce îmi aduc aminte, imobilul este în stil mediteranean, dar și cu elemente clasice. Este o combinație de stiluri. La etaj au fost prevăzute 3 dormitoare, iar la parter un living spațios și o bucătărie. La partea de proiectare am prevăzut cărămidă aparentă pentru fațadă. Materialele folosite sunt cele care sunt accesibile în acest moment”, a precizat arhitectul Gelu Gopșa, patronul societății GT Arhitect SRL. De precizat că proprietarul vilei atrage atenția printr-un semn „parcarea interzisă” că șoferii nu pot staționa lângă gardul imobilului. Contactat telefonic de reporterii BZI, Dorin Tudose a refuzat dialogul. „Vă rog, nu ne mai deranjați!”, a fost reacția afaceristului.
Conform unei estimări din piața imobiliară, proprietatea de pe strada Alexandru Philippide are o valoare de aproximativ 700.000 de euro.
Dorin Tudose împrumută persoane influente din Iași
Pe numele complet Dorin Gheorghe Tudose, afaceristul a fost director la Reiffeisen Iași. Surse din anturajul bărbatului arată că a plecat de la bancă cu un bonus de 900.000 de euro, ceea ce i-a permis să se extindă. Este cunoscut în Iași că a încheiat contracte de împrumut pe sume importante, beneficiarii fiind persoane influente, judecători sau dezvoltatori imobiliari, care nu dispuneau de lichidități. În ceea ce privește proiectul din Cimitirul Evreiesc, în 2020, societatea Kiaf Invest SRL anunța un proiect de 21 de blocuri de locuințe colective cu 2 etaje, pe o suprafață de 21.000 de metri pătrați. În societate apăreau ca asociați Larisa Iacob și Cristina Raluca Tudose.
Prima este cumnata lui Dorin Tudose, în timp ce a doua este soția afaceristului. De fapt, tot bărbatul dirija afacerea. Când vecinii au făcut scandal și au blocat proiectul, inițiativa a fost transferată pe numele agentului imobiliar Paul Avătăji. De fapt, și acum, tot Dorin Tudose este la butoane. După ce a achitat 900.000 de euro pe teren, speră să vândă proiectul cu 2,5 milioane de euro, după obținerea autorizației. Aici intervine Paul Avătăji, care se laudă că poate obține toate avizele pentru indicatorii cei mai mari din proiect. Dacă va reuși, urmează să-i parvină suma de 400.000 de euro. Terenul este flancat de două străzi: Iancu Flondor și Ion Nistor. Noul proiect a fost redus la 14 blocuri cu 200 de apartamente. Proiectul este contestat pentru că strada Iancu Flondor este foarte îngustă, iar apariția unui nou ansamblu rezidențial ar sufoca iremediabil zona.