Prima pagină » Titlurile zilei » Afaceristul Bogdan Ionașcu construiește blocuri de locuințe vis-a-vis de IRO Iași! A pierdut 20 de milioane de euro, după ce vecinii au încurcat investiția cu o clinică medicală – FOTO

Afaceristul Bogdan Ionașcu construiește blocuri de locuințe vis-a-vis de IRO Iași! A pierdut 20 de milioane de euro, după ce vecinii au încurcat investiția cu o clinică medicală – FOTO

02 mart. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Bogdan Ionașcu, patronul rețelei farmaceutice Help Flux, va construi două blocuri de locuințe colective vis-a-vis de IRO Iași. A vrut să construiască o clinică medicală, afacere de 20 de milioane de euro, dar vecinii s-au opus. Acum, el așteaptă autorizația de construire

Lovitură pentru afaceristul Bogdan Alexandru Ionașcu, cel care controlează lanțul farmaceutic Help Flux! În urmă cu mai bine de 4 ani, patronul societății Help Flux SRL a cumpărat o suprafață de teren de 1.967 de metri pătrați chiar vis-a-vis de Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași. Vânzător a fost consilierul local PSD, Gabriel Surdu. Terenul beneficia și de un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) avizat pentru construirea unor blocuri de locuințe colective.

După ce s-a confruntat cu reclamațiile vecinilor, Surdu i-a vândut terenul lui Ionașcu. Noul proprietar a creionat o nouă idee în ceea ce privește investiția. A promis că nu va construi un bloc de locuințe colective, ci o clinică medicală. Până la faza de autorizare, mai avea nevoie doar de avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI). Dar acest proces a durat mai bine de 4 ani.

Afaceristul Bogdan Ionașcu construiește blocuri de locuințe lângă IRO Iași, pentru că nu mai poate face clinică medicală

Ca să schimbe funcțiunea clădirilor în clinică medicală, Bogdan Ionașcu avea nevoie de acordul vecinilor din blocurile alăturate. Însă aceștia nu au semnat înțelegerea pentru construirea clinicii. În consecință, afaceristul a fost nevoit să renunțe la investiție și să se mulțumească cu un PUZ pentru locuințe colective, pentru care deja erau emise cele mai multe dintre avize. Cert este că Ionașcu a pierdut aproximativ 20 de milioane de euro doar pentru faptul că nu mai poate construi clinica, ce ar fi generat venituri importante pe termen mediu și lung, mai ales că s-ar fi poziționat strategic lângă IRO Iași. Conform PUZ, avizat în 2017, pe o suprafață de 1.967 de metri pătrați urmează să fie construite două blocuri de locuințe colective cu regimul de înălțime S+P+2E+3 Retras. În subsolul clădirilor vor fi amenajate 32 de locuri de parcare.

Construcțiile vor avea o suprafață desfășurată de 2.120 de metri pătrați. Procentul de ocupare al terenului avizat este de 36 la sută, cu un coeficient de utilizare al terenului de 1,08. Apartamentele vor avea o suprafață utilă cuprinsă între 80 și 100 de metri pătrați. Terenul valorează 1 milion de euro, la un preț de 500 de euro pe metru pătrat. În zona amintită, apartamentele se pot vinde cu 2.000 de euro/metru pătrat. Astfel, un apartament de 100 de metri pătrați ajunge și la 200.000 de euro. Recent, CZMI a avizat proiectul lui Bogdan Ionașcu, în varianta din 2017. Apelat telefonic, afaceristul nu a putut fi contactat.

Traficul de pe Lascăr Catargi va suporta 32 de mașini în plus

Investiția lui Bogdan Ionașcu va afecta traficul rutier de pe strada Lascăr Catargi. Cele 32 de mașini vor tranzita pe lângă zecile de autoturisme staționate în perimetrul IRO, ce aduc pacienți din toată regiunea Moldovei. Municipalitatea nu a găsit o soluție suplimentară pentru a asigura locuri de parcare pentru sutele de pacienți care vin zilnic la IRO. Parcările Institutului sunt insuficiente, iar aparținătorii bolnavilor sunt nevoiți să parcheze pe trotuare sau pe spațiile verzi.

Prin societatea Help Flux SRL, Bogdan Ionașcu a înregistrat cifre importante din comercializarea produselor farmaceutice. În 2020, firma a declarat o cifră de afaceri de 76,7 milioane de lei, profit de 2,6 milioane de lei, datorii de 30,1 milioane de lei, cu un număr de 35 de angajați. În zona Copou au fost inițiate și alte proiecte imobiliare.

Bogdan Ionașcu este implicat în afacerea cu clinica medicală din Tătărași

Chiar dacă a pierdut afacerea de pe Lascăr Catargi, Bogdan Ionașcu este implicat în alt proiect în zona Tătărași, alături de soția Adriana Ionașcu (fostă Rusu) și Mircea Rusu, fratele acesteia. Astfel, prin societatea Farmacia ”Adriana A&G Med” SRL, la începutul anului 2020, a primit avizul Comisiei de Urbanism. Chiar lângă Spitalul de Neurochirurgie, pe strada Ion Creangă, nr. 16-18, urmează să fie construit un centru medical cu regimul de înălțime S+P+10, pe o suprafață de teren de 1.259 de metri pătrați, achiziționată de la milionarul Dan Stratan. Firmele controlate de familiile Ionașcu și Rusu au decontat sume importante, în ultimii ani, de la Casa de Asigurări de Sănătate.

În urma unor controale, societățile care administrau farmaciile celor două familii au fost somate să restituie sume importante. Cele mai multe rețete erau eliberate pentru medicamente oncologice. Afaceristul Bogdan Ionașcu ridică blocuri de locuințe vis-a-vis de IRO Iași, dar depinde în cât timp va fi eliberată autorizația de construire, fiind știut faptul că Primăria Iași întârzie eliberarea documentelor pe perioade lungi de timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *