Prima pagină » Titlurile zilei » Afaceriștii din Iași fac coadă la cabinetele psihologilor din Iași! Milionarii au ajuns în pragul disperării. Plâng ca niște copii
Afaceriștii din Iași fac coadă la cabinetele psihologilor din Iași! Milionarii au ajuns în pragul disperării. Plâng ca niște copii

Afaceriștii din Iași fac coadă la cabinetele psihologilor din Iași! Milionarii au ajuns în pragul disperării. Plâng ca niște copii

12 feb. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Specialiștii din Iași susțin că efectele pandemiei COVID-19 se simt și asupra antreprenorilor care vin în cabinete cu depresii, atacuri de panică și stări de anxietate. Numărul acestor pacienți a crescut în ultimele luni după ce patronii au fost nevoiți să facă disponibilizări sau au pierdut afacerile. În unele cazuri problemele s-au acutizat, ajungându-se și la divorțuri. În funcție de complexitatea cazurilor, psihologii atenționează ieșenii care prezintă primele semne ale unui atac de panică sau anxietate, premergătoare depresiilor, să apeleze la ajutorul specialiștilor

Potrivit specialiștilor din Iași, din cauza pandemiei COVID-19 a crescut numărul antreprenorilor care apelează la ajutorul psihologilor. Aceștia vin în cabinete în momentul în care au primele simptome ale unui atac de panică sau, în unele cazuri, când situația devine gravă, antreprenorii fiind deja în depresie. Potrivit Andreei Buhuși, psiholog cu experiență de 7 ani în domeniu, a crescut numărul antreprenorilor care apelează la ajutorul specialiștilor ca urmare a situației financiare precare, din cauză că afacerile au falimentat sau au fost nevoiți să fac disponibilizări.

„Au fost dintotdeauna antreprenori care apelau la ajutorul psihologilor, știu asta și de la colegii mei, dar din cauza situației create de pandemie se observă o creștere exponențială a numărului de cazuri noi. Cei mai mulți vin când ajung la oboseală psihică. Încep să aibă insomnii, gândurile îi țin treji noaptea și apar și stările de anxietate, atacuri de panică. Vorbesc și de măsurile luate pentru evitarea infectării, distanțarea fizică, angajați care s-au îmbolnăvit de COVID-19, angajații sunt panicați. E o situație nouă, complexă, cu care nu s-au mai confruntat până acum, și e copleșitor”, susține Andreea Buhuși, psiholog din Iași.

Psihologii din Iași atrag atenția că a crescut numărul oamenilor de afaceri care au insomnii, depresii sau atacuri de panică

Aceasta povestește despre cazul unui antreprenor care trebuia să facă disponbilizări și ajunsese la insomnii din cauză că nu știa pe cine să dea afară.

„Eu ușor să spui «ești patron, ai funcție de conducere, ce își pasă ție, tu decizi». Nu e chiar așa. Tot timpul o monedă are două fațete. Poate nu le spun angajaților pentru a nu părea vulnerabili, dar am avut foarte multe persoane antreprenori care îmi spuneau «Nici mie nu mi-e ușor. Pe cine aleg, a cărui soartă o schimb. Îl aleg pe cel productiv, care îmi aduce mai mulți bani sau mai multe proiecte sau pe cel care a fost cu mine mai mulți ani? Sau pur și simplu, ce fac?». Nici pentru ei nu este ușor să reduci numărul de angajați și să ai aceeași productivitate. Și atunci este acea dualitate.

Unii antreprenori au ajuns la insomnii, stăteau noaptea și se gândeau ce să facă. Pentru că nu e așa ușor. O decizie depinde de tine, care te va costa atât pe tine, cât și firma, angajații. Se gândea «cum să aleg?». Eu pot, ca psiholog, să îl ajut să ia cea mai bună decizie pentru el. Chiar îmi spunea: «Pe cine să concediez, cui să micșorez salariile? Au fost alături de mine atât timp, am avut nevoie de ei. Îl concediez, dar ce va face? Dar ce voi face eu, pentru că nu mai am forța de muncă»”, mai spune Andreea Buhuși.

Psiholog: „Atacurile de panică apar în momente-cheie, când presiunea este mare”

Cei mai mulți antreprenori din Iași care solicită ajutorul psihologilor au atacuri de panică și în momente-cheie din cariera lor, cum sunt ședințele pe zoom sau când discută cu potențiali clienți.

„Mulți antreprenori spun că primul atac de panică a apărut în timpul ședințelor sau când erau la tot felul de negocieri. Stresul acumulat de-a lungul timpului crește în acea situație, apare presiunea să nu te vadă ceilalți, să nu observe stările tale pentru că așa ești vulnerabil. Apar palpitații, tremurături, vertijuri. Unii se sperie, dar continuă discuția, alții fac o pauză, în funcție de intensitatea atacului de panică. Au un junghi în piept uneori și simt o amorțeală a mâinii stângi, asociată cu un accident cardiovascular.

Apar somatizări, corpul cedează și apare frica. După un atac de panică apare și oboseala, patronii se tem că nu mai sunt productivi. Un antreprenor care era într-o ședință importantă a avut un atac de panică și mi-a spus că nu știa ce să facă, să întrerupă discuția, să o continue. A întrerupt discuția și a stat câteva minute până și-a revenit”, mai spune Andreea Buhuși.

Psiholog: „Noi ne validăm prin statut, iar dacă îl pierzi peste noapte, ai o imagine de sine scăzută”

Potrivit psihologilor din Iași, sunt și situații mai grave, cum sunt depresiile, dar și cele când se ajunge la divorț, în familiile unde este șomeră o persoană sau ambii soți. Sunt și situații când afacerea clădită împreună falimentează, iar cei doi asociați divorțează.

„Cei care au avut afaceri și au falimentat vin cu depresii. Un om de top care nu mai este util este frustrat. Iar când afacerea falimentează, iar antreprenorul are datorii de plătit, este o frustrare și mai mare pentru că se gândește cum va trăi, cum va reuși să-și găsească o utilitate. Impactul e foarte dur și când vine vorba de statutul social. Noi ne validăm prin statut, iar dacă îl pierzi peste noapte, ai o imagine de sine scăzută. «Cât mai valorez?», se întreabă mulți antreprenori care au pierdut afacerile.

Nu e ușor apoi să spui că ești șomer, pentru că oricât ți-ai propune mental să fii bine, te uiți în oglindă și știi că nu mai ești unde erai acum puțin timp. Sunt afaceri unde ambii sau toți membrii familiei au lucrat și au falimentat, deci ambii soți nu mai au activitate, trebuie să se organizeze. Apar și conflicte. Pandemia a amplificat stările din aceste familii. Cuplurile care au avut mici fisuri în relație înainte de pandemie au divorțat, dar este și invers, când relația s-a sudat datorită pandemiei”, susține Andreea Buhuși.

În Iași, în anul 2020 au fost concediate 2.700 de persoane din cauza pandemiei COVID-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`