Prima pagină » Local » Afaceriști cunoscuți din Iași, trimiși în judecată pentru evaziune fiscală: business-uri în imobiliare, agricultură și construcții, îngropate de clanurile țigănești din Iași. Sunt implicați și afaceriștii israelieni
Afaceriști cunoscuți din Iași, trimiși în judecată pentru evaziune fiscală: business-uri în imobiliare, agricultură și construcții, îngropate de clanurile țigănești din Iași. Sunt implicați și afaceriștii israelieni

Afaceriști cunoscuți din Iași, trimiși în judecată pentru evaziune fiscală: business-uri în imobiliare, agricultură și construcții, îngropate de clanurile țigănești din Iași. Sunt implicați și afaceriștii israelieni

20 iun. 2020, 04:00,
Vlad Alexa în Local

Mai mulți afaceriști cunoscuți din Iași au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală. Patronii firmelor Inter Woods Trading Group, Test Prima sau Agrocoop Unirea sunt inculpați alături de un membru al clanului țigănesc Stănescu din Iași, fiind acuzați de Agenția Națională de Administrare Fiscală că ar fi realizat tranzacții fictive care au dus la prejudicierea bugetului statului. Deși sunt firme cu tradiție și considerate serioase, acestea au fost cooptate de membrii clanurilor țigănești în afaceri necurate. „Nu am cumpărat și nu am vândut niciodată ceva real de la ei. Totul s-a făcut doar prin hârtii, am făcut de două ori acte pentru îngrășământ și atât. Am fost și am recunoscut țiganul la poliție. Ei au mai venit câte 4-5 la mine, unul mai ținea o sabie, altul un pistol, așa cum fac ei la intimidare”, a povestit Constantin Aneculăesei, patronul Agrocoop Unirea Iași

Mai mulți afaceriști cunoscuți din Iași au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală într-un dosar deschis la mijlocul lunii iunie la Tribunalul Iași. Statul român, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF, s-a declarat parte civilă în acest dosar în care inculpați sunt, pe lângă Maricica Irina Stănescu, și cetățeanul israelian Nissim Nahman – patronul Inter Woods Trading Group, Constantin Aneculăesei – administrator Agrocoop Unirea și Viorel Juralvea, patronul firmei de construcții Test Prima SRL din Suceava.

Afaceriștii cunoscuți din Iași au căzut în plasa clanurilor țigănești

Administratorii societăților implicate s-au arătat extrem de surprinși de faptul că au fost trimiși în judecată alături de membra clanului țigănesc Stănescu din Iași și alte persoane despre care nu au auzit.
Agrocoop Unirea SRL din Scânteia se ocupă cu cultivarea cerealelor și a fost înființată încă din 2004, are o cifră de afaceri de 15 milioane lei și o medie de 15-20 angajați anual, iar administratorul Constantin Aneculăesei susține că a făcut una dintre cele mai mari greșeli atunci când a semnat niște acte de vânzare-cumpărare cu membri ai clanurilor țigănești din Iași.

„Nu am cumpărat și nu am vândut niciodată ceva real de la ei. Totul s-a făcut doar prin hârtii, am făcut de două ori acte pentru îngrășământ și atât. Am fost și am recunoscut țiganul la poliție. Ei au mai venit câte 4-5 la mine, unul mai ținea o sabie, altul un pistol, așa cum fac ei la intimidare. La mine greșeala a fost ca la fostul CAP, adică am furat de unde prășesc, am luat de la mine. Eu am spus încă de când am fost la poliție că plătesc exact cât se dovedește”, a explicat Constantin Aneculăesei – administrator Agrocoop Unirea SRL Iași.

Patronii nu se așteptau să fie trimiși în judecată pentru evaziune fiscală

Doar o parte dintre afaceriștii inculpați în dosarul de evaziune fiscală au fost informați oficial cu privire la situația pentru care sunt învinuiți. Omul de afaceri Viorel Juralvea, care controlează firma de construcții Test Prima SRL din Suceava, susține că nici nu își amintește când se întâmplau faptele pentru care se aduc acuzații.

„Tocmai am aflat despre acest dosar și am luat legătura cu un avocat din Iași să văd despre ce este vorba. Nu țin minte numele trecute în dosar sau dacă am avut treabă cu ei vreodată. Poate am cumpărat în trecut ceva de la o cooperație pentru că noi mai facem de astea”, a spus Viorel Juralvea, patronul Test Prima SRL.

Firma de construcții din Suceava a fost înființată încă din 1992 și are o medie anuală de 200 de angajați.

„Toate s-au întâmplat doar din cauza faptului că am avut de a face cu țiganii”, a spus Agrocoop Unirea SRL Iași

În schimb, administratorul Agrocoop Unirea SRL Iași, cu sediul în Scânteia, explică faptul că a fost chemat în repetate rânduri la audieri.

„Am fost de două ori la poliție să dau cu subsemnatul până acum. Toate s-au întâmplat doar din cauza faptului că am avut de a face cu țiganii, ei sunt ca dracu, intră peste tot, numai în nas nu au intrat la oameni. La poliție am spus că, dacă se face dovada că am greșit, plătesc chiar acum pe loc tot ce trebuie. Ei au spus că nu este chiar așa de ușor și trebuie terminate cercetările.

La noi este vorba despre un prejudiciu de aproape un miliard (lei vechi) și putem plăti în două secunde dacă este nevoie, pentru că suntem o firmă serioasă. Din ce am înțeles, este un dosar foarte complicat cu ramificații în multe zone. Pe plan local sumele ar fi mici, dar am auzit în timpul audierilor discuția despre cetățeanul israelian și că acolo s-ar învârti multe miliarde, față de suma vehiculată la noi”, a mai explicat Constantin Aneculăesei – patronul Agrocoop Unirea SRL Iași.

Un afacerist israelian a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală alături de Maricica Stănescu

Se pare că țiganii implicați în rețeaua de evaziune fiscală făceau diverse „combinații” în afara legii, dar care aducea profituri consistente pentru cei implicați.

„Noi ca firmă avem vechime și este prima situație de acest gen cu care ne confruntăm. Nu am știut că se poate ajunge la asemenea nivel cu țiganii. La un moment dat ei au venit pe ploaie să cântărească 6 tiruri pline de sârmă, era marfă adusă de la Galați și vândută mai scump în altă parte. Vă dați seama, au transportat tocmai de la Galați și au descărcat și încărcat 6 tiruri de sârmă fără niciun act și nimeni nu i-a întrebat abolsut nimic”, a mai povestit oficialul Agrocoop Unirea SRL Iași.

Unul dintre personajele-cheie din acest dosar este afaceristul israelian Nissim Nahman – patronul Inter Woods Trading Group. Contactați telefonic, reprezentanții firmei cu sediul în sat Vișan din Iași au precizat că nu știu nimic despre acest subiect. Firma înființată în 2002 are ca obiect de activitate „Cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii” și de-a lungul timpului a raportat oficial mai multe pierderi, iar asta cu un singur angajat. Firma a fost controlată vreme îndelungată de controversatul om de afaceri israelian Eliahu Nahman, care este totodată și cetățean SUA. Acesta mai controlează firma Golden Gate SRL si a stat în spatele investițiilor din complexul rezidențial Dream Village Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024