Prima pagină » Economic Local » Afacerist din Iași, pedepsit pentru evaziune fiscală. Bărbatul a încercat să fenteze autoritățile, creând o „gaură” de aproape 90.000 de lei (Exclusiv)
Afacerist din Iași, pedepsit pentru evaziune fiscală. Bărbatul a încercat să fenteze autoritățile, creând o

Afacerist din Iași, pedepsit pentru evaziune fiscală. Bărbatul a încercat să fenteze autoritățile, creând o „gaură” de aproape 90.000 de lei (Exclusiv)

11 feb. 2022, 02:00,
Ciprian Nedelcu, în Economic Local

Un afacerist din Iași a fost pedepsit după ce a fost acuzat de evaziune fiscală. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași l-au condamnat pe Constantin Turcitu la 3 ani de închisoare, cu suspendare. În plus, afaceristul ieșean a fost obligat să achite despăgubiri de aproape 90.000 de lei

Un afacerist din județul Iași a fost pedepsit pentru evaziune fiscală. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași l-au condamnat recent pe Constantin Turcitu (44 de ani) la 3 ani de închisoare, cu suspendare.

„Instanța îl obligă pe inculpatul Constantin Turcitu să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Comunei Schitu Duca sau în cadrul Spitalului de Recuperare Iași, pe o perioadă de 70 de zile lucrătoare. Admite acţiunea formulată în cauză şi, în consecinţă, îl obligă pe inculpat să îi plătească părţii civile Agenţia Naţională de Administrare Fiscală suma de 89.706,49 lei, cu titlu de prejudiciu nerecuperat”, au afirmat magistrații ieșeni.

În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Constantin Turcitu, afacerist din Iași, acuzat de evaziune fiscală

De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul lui Constantin Turcitu a început pe data de 18 septembrie 2020. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași l-au trimis în judecată sub acuzația de evaziune fiscală, constând în evidenţierea în actele contabile ori în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, în formă continuată (20 de acte materiale). În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

„În calitate de administrator al unei firme, în perioada 2 ianuarie – 1 martie 2014, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, a înregistrat în evidența contabilă, respectiv jurnalul de cumpărări aferente lunilor ianuarie, februarie și martie 2014, un număr de 20 de facturi de achiziții fictive de mărfuri, aparent efectuate de la o firmă, în sumă totală de 224.266,20 lei bază impozabilă, evidențiate la organul fiscal şi în declarația D394 de pe 28 aprilie 2014 (aferentă trim. I 2014) și decontul de TVA D300 (aferent trim. I din 2014), cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu suma totală de 89.706,49 lei”, au spus procurorii ieșeni.

La audieri, administratorul de firmă a recunoscut comiterea faptelor

Oamenii legii spun că ieșeanul Constantin Turcitu a intrat în vizorul lor în urmă cu aproximativ 7 ani. Atunci, inspectorii din cadrul Fiscului au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași cu privire la posibile fapte de evaziune fiscală. La audieri, fostul administrator al SC Metal Universal Impex SRL (în prezent radiată) a declarat că este de acord să se judece în procedura simplificată și că recunoaște probele administrate în faza de urmărire penală.
Anchetatorii au mai afirmat că societatea comercială amintită ar fi avut ca principal obiect de activitate „comerţul cu ridicata al metalelor şi minereurilor metalice”.

De asemenea, firma ar fi raportat achiziții fictive de mărfuri de la Greenmed Impex SRL, fostă Activ SRL București. Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Antifraudă Fiscală a apreciat că Metal Universal Impex SRL a prejudiciat, astfel, bugetul de stat cu suma de 89.708 lei, constând în TVA și impozit pe profit.

În urma acestor constatări, afaceristul din Iași a fost pedepsit pentru evaziune fiscală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024