Prima pagină » Titlurile zilei » Afacerile cu nuc negru românesc aduc profituri de milioane de euro. În România mai sunt doar 7.000 de exemplare, dintre care 500 sunt la Iași
Afacerile cu nuc negru românesc aduc profituri de milioane de euro. În România mai sunt doar 7.000 de exemplare, dintre care 500 sunt la Iași

Afacerile cu nuc negru românesc aduc profituri de milioane de euro. În România mai sunt doar 7.000 de exemplare, dintre care 500 sunt la Iași

15 mai 2020, 04:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Unul dintre arborii forestieri comparați cu paulownia pentru calitățile excepționale ar putea fi salvat de către specialiștii din Iași. La stațiunea Sârca se fac cercetări, de câțiva ani, pentru salvarea nucului negru românesc. Arborele care crește mai repede ca paulownia poate fi utilizat, mai ales, pentru perdelele forestiere. În pădurile din țară mai sunt doar 7.000 de exemplare, iar la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Sârca există 500 de exemplare. Cei care investesc într-o afacere cu nuc românesc pot deveni milionari în euro.

Specialiștii din Iași „se chinuie” de mai mulți ani să salveze unul dintre soiurile de arbori forestieri, nucul negru românesc, cu beneficii multiple, comparat cu arborele paulownia. În centrul de cercetare de la Stațiunea de la Sârca, singura din țară care a obținut fonduri europene pentru înființarea unui Centru de Excelență al Cireșului și Nucului, specialiștii au încercat să înmulțească nucul negru românesc. Centrul de cercetare este dotat cu un laborator modern care poate face trecerea de la custura de altoit folosită timp de sute de ani, la microscop. România este singura țară din Europa unde nucul negru mai crește sălbatic.

Nucul negru românesc, folosit pentru perdele forestiere

Potrivit specialiștilor din Iași, în stațiunea de la Sârca, nucul negru românesc a fost înmulțit mai ales pentru înființarea de perdele forestiere.

„Nucul negru românesc se mai găsește în pădurile din țară. La Iași mai crește în Sinești, Mădârjac și răzleț în restul țării. Mai sunt vreo 7.000 de exemplare în România. Noi am început să îl înmulțim pentru perdelele forestiere. Poate fi înmulțit și pentru port altoi de sămânță. Crește foarte repede față de paulownia și se adaptează foarte ușor. Cu paulownia au dat greș, nu s-a adaptat la clima de aici. La nucul negru lemnul este tare, bun pentru fixarea terenurilor”, a declarat inginer Gelu Corneanu, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Sârca.

Nucul negru românesc protejează culturile agricole

Potrivit specialiștilor, perdelele forestiere au un rol important în protejarea culturilor agricole împotriva secetei, eroziunii, alunecărilor de teren, diminuarea poluării sau creșterea biodiversității habitatelor agricole. De asemenea, perdelele forestiere asigură adăpost pentru numeroase specii ale florei și faunei sălbatice. La noi în județ au fost plantate câteva perdele forestiere, însă nu suficiente. Specialiștii de la stațiunea Sârca spun că au încercat să obțină fonduri de la stat pentru înmulțirea nucului negru românesc.

„Momentan nu a fost aprobat niciun proiect. Poate atunci când o să dispară pădurile va fi interes”, spune inginer Gelu Corneanu.

Ieșenii cu plantații de nuc negru românesc, milionari în euro

Nucul negru românesc este imun la insecte, producător de fructe comestibile, dar și bun pentru mobilă. De aceea, persoanele care vor să înceapă afaceri cu acest arbore pot să se îmbogățească, însă nu foarte rapid, pentru că beneficiile arborelui se văd peste câteva decenii. De pe un hectar de nuc negru se poate obține profit de un milion de euro.

„Nucul este de lungă durată, de aceea, după 50 de ani, poți scoate 50 de milioane de euro de pe urma lui. Însă acum majoritatea vor să se îmbogățească repede și de aceea se grăbesc cu afaceri pe termen scurt. Nucul negru românesc poate aduce bani copiiilor și nepoților”, mai spune inginer Gelu Corneanu.

Nuc negru românesc și alte soiuri de nuci și cireși

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Iași este una din stațiunile din țară unde specialiștii încearcă să salveze pomicultura românească. Pe lângă încercările de a salva nucul negru românesc, stațiunea este recunoscută pentru câteva soiuri de cireș create la Sârca precum Boamba de Cotnari, Bucium, Amar Maxut sau Amar Galata, dar și Cociuvaș, Andreiași, Mihai, Andante, Margonia, Botoșani, Pitic de Iași, Osoi și George. Sau cele de nuc, precum Anica, Miroslava, Ovidiu sau Velnița. Stațiunea comercializează crengi altoi și portaltoi din aproape 70 de soiuri de măr, păr, gutui, cireș, vișin, cais, piersic, prun sau nuc. Dacă unele soiuri sunt comerciale și pot fi văzute în supermarketuri, cum sunt soiurile de măr Idared, Florina sau Jonathan, cele de păr Untoasa Hardy sau Cure pot fi văzute doar în stațiunea Sârca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`