Prima pagină » Economic Local » Afacerile cu miere de albine bio s-au dezvoltat în Iași în ultimii ani. Cei care vor să obțină certificatul ecologic pot depune documentele la Direcția Agricolă
Afacerile cu miere de albine bio s-au dezvoltat în Iași în ultimii ani. Cei care vor să obțină certificatul ecologic pot depune documentele la Direcția Agricolă

Afacerile cu miere de albine bio s-au dezvoltat în Iași în ultimii ani. Cei care vor să obțină certificatul ecologic pot depune documentele la Direcția Agricolă

04 mart. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Apicultorii din Iași vor să obțină certificatul de producător ecologic pentru mierea produsă fără tratamente chimice. Numărul celor interesați a crescut în ultimii ani, însă procedura este greoaie, iar verificarea specialiștilor care oferă atestatul durează doi ani

Cei care au obținut certificarea ecologică pot vinde mierea la prețuri mai mari, însă și costurile sunt pe măsură. Apicultorii din Iași certificați ecologic se laudă cu miere bio, care nu are niciun reziduu, pentru că albinele nu sunt tratate, la fel cum nici plantele pe care se așază pentru polenizare. Din acest motiv, producerea mierii bio presupune cheltuieli mai mari pentru apicultori, spune Mircea Petru, apicultor care produce miere bio. Susține că există și riscuri mai multe pentru apicultorii care produc miere bio, pentru că pot pierde familii întregi doar din considerentul că, în cazul mierii bio, nu se permite tratarea albinelor cu compuși chimici.

„E vorba de tehnologia de producție. Mierea convențională provine de la albine care sunt tratate cu compuși chimici pentru a ucide paraziții, varooza. Pentru acest parazit sunt folosite 3 substanțe chimice, însă reminiscența este foarte mare, pentru că acest compus chimic poate ramâne în ceară și peste 20 de ani. Apicultorii certificați bio nu folosesc niciun compus chimic, în bio nu există așa ceva, nu tratăm albinele cu astfel de compuși chimici. Noi facem tratamentul doar cu substanțe naturale, folosim doar tratamente cu uleiuri volatile. Nu avem voie să folosim nimic de sinteză, iar orice modificare la miere se vede la analize. Nimeni nu riscă să piardă certificarea, pentru că se obține greu”, explică apicultorul.

Lista cu apicultorii ecologici din Iași autorizați poate fi verificată pe site-ul MADR

Relu Cojocar, apicultor din comuna Popricani, Iași, are atestatul de producător ecologic de 3 ani. Afacerea constă în 200 de stupi.

„Eu sunt în anul 3 de certificare bio și singurul loc unde se vede diferența de preț e la procesatori, în special de la cei din Germania. Diferența de preț la mierea bio față de mierea produsă convențional este de 10-15 procente. La consumatorul de zi cu zi nu se observă nicio diferență. Dacă eu sunt la un târg lângă un producător de miere convențională, clienții nu văd nicio diferență între mierea colegului de lângă mine și mierea mea.

Toate cheltuielile de certificare le acopăr din faptul că o parte din miere o comercializez în afară. Toți producătorii se folosesc de sintagma asta de miere bio, ecologică, dar nu au nicio certificare. Oricine poate verifica pe site-ul MADR lista cu apicultorii certificați ecologic. Dacă ești certificat, trebuie să respecți o serie de reguli, trebuie să-ți faci fagurii tăi din ceara ta, și acesta e doar un exemplu”, susține Relu Cojocar, apicultor din Popricani, Iași.

Apicultorii din Iași au investit fonduri europene în micile afaceri apicole din mediul rural

Un alt apicultor din Iași care speră să obțină certificatul de la Direcția Agricolă este Sorin Bîrîiac. Acesta are 170 de stupi, iar afacerea a dezvoltat-o cu ajutorul fondurilor europene.

„Cei 40.000 de euro i-am investit într-o anexă apicolă, am modernizat ferma. Avem un loc unde îmi desfășor activitatea, produc mierea. Am muncit în Italia, în construcții, câțiva ani, și când m-am întors în țară m-am apucat de apicultură. Aveam un moș în sat care ne-a spus că dacă nu am ce mânca, să mă apuc de creșterea albinelor.

Noi vindem mierea la persoane fizice, care vin pe câmp, stabilim un preț, facem un contract, și o vindem. E mai greu să o dăm la angro. Ne gândim să obținem și certificatul de producător bio, dar la noi e multă birocrație, durează mult toată treaba. Însă nu renunțăm la idee. Anul trecut a fost cel mai greu, nu am acoperit cheltuielile. Noroc că am mai luat ajutoare de la stat ca să acoperim din cheltuieli”, susține Sorin Bîrîiac, apicultor din Todirești. În anul 2020 a scăzut cantitatea de miere de salcâm din cauza ploilor din primăvară.

Termenul de depunere a documentelor pentru obținerea certificatului ecologic expiră la sfârșitul lunii mai

Ieșenii au obținut atestatele pentru produse ecologice cultivate pe o suprafață de 220.000 de hectare, o suprafață mai mare înregistrată în 2020 comparativ cu 2019. Producătorii din Iași au solicitat documentele de la Direcția Agricolă pentru cultivarea lavandei, a legumelor fără chimicale, a mierii sau a fructelor de pădure. În această perioadă pot depune documentele cei care vor să obțină atestarea de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Printre documentele necesare înscrierii în agricultura ecologică sunt contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013 sau extras din SNIIF – Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România, pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic. Transmiterea documentelor se face în format electronic prin e-mail, poștă sau fax sau prin asociațiile profesionale legal constituite în domeniul agriculturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *