Prima pagină » Economic Local » Afacerile care fac profit în plină criză a coronavirusului. Cererile din partea clienților din Iași au crescut cu 300 la sută
Afacerile care fac profit în plină criză a coronavirusului. Cererile din partea clienților din Iași au crescut cu 300 la sută

Afacerile care fac profit în plină criză a coronavirusului. Cererile din partea clienților din Iași au crescut cu 300 la sută

09 apr. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

În timp ce unele afaceri din Iași au fost afectate de criza COVID-19, altele înregistrează profit în această perioadă. Comenzile de pască și cozonac au explodat, semn că ieșenii vor să aibă pe masa Paște aceste produse tradiționale. Reprezentanții cofetăriilor și ai patiseriilor au fost luați prin surprindere de valul mare de comenzi, astfel că vor încinge cuptoarele mai repede decât se așteptau. „În două zile am epuizat toate produsele noastre”, spun reprezentanții cofetăriilor și patiseriilor din Iași.

Comenzile au fost făcute de către clienți de săptâmâna trecută.

„Deși planurile în urmă cu o săptămână erau să facem produse de Paște pentru noi și poate pentru câțiva prieteni, pentru că se arătau sumbre vremurile, imediat după postarea listei cu «BunătățiPentruPaște» ne-am trezit că trebuie să limităm numărul de comenzi deoarece nu reușim să facem în timp util. Astfel că multe din produsele noastre s-au epuizat în primele două zile de la postarea anunțului. Confirm o creștere a comenzilor cu 300 la sută față de Crăciun. Nu putem decât să ne bucurăm că avem de muncă și aducem bucurii pe mesele dragilor noștri clienți”, spune Oana Maftei, fondator AromaZen.

Încă se preiau comenzi

Cei care însă nu au reușit să plaseze comanda de pască sau cozonac, o mai pot face.

„Noi am testat mai multe rețete de cozonac până am ajuns la cea finală. Acum preluăm comenzile atât pentru pască, cât și pentru cozonac”, spune Ștefan Buraga, fondator L’Artisan.

Cei care nu vor să achiziționeze aceste produse din cofetării sau patiserii apelează la ajutorul gospodinelor din mediul rural. Pe grupurile de socializare sunt postate zeci de anunțuri, dar și comenzi din partea clienților.

„Noi avem aceeași clienți în fiecare an. Ne-am făcut un renume, să spunem așa. Încercăm să folosim numai ingrediente naturale, ouă de la găinile noastre, brânză de la vaci crescute natural, totul este aproape bio, la noi în curte”, spune Genoveva Farcaș, una dintre ieșencele care pregătește acasă bunătățile pentru Paște.

Coșul cu bunătăți, câteva sute de lei

Prețurile variază, în funcție de ingredientele utilizate la prepararea lor. Astfel, o pască cu brânză se vinde cu minimum 50 de lei kilogramul, iar un cozonac, cu minimum 60 de lei kilogramul. În funcție de preferințele clienților și de greutatea dorită pentru aceste produse, un coș de Paște poate costa câteva sute de lei. Reprezentanții cofetăriilor și patiseriilor spun însă că prețurile sunt aceleași ca anul trecut, chiar dacă unele ingrediente s-au scumpit față de anul trecut, în contextul crizei de coronavirus. Astfel, un kilogram de nucă se vinde cu 35 de lei, mai mult cu 5 lei față de anul trecut.

„Clienții noștri, în ultima săptâmână, cumpără de obicei, dar pot să vă spun că ce pască și cozonac aduc în magazin, se dă imediat. Din păcate, am observat că a crescut prețul la nucă”, spune Cecilia Țugulia, reprezentant Magazia Morăriței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *