Tinerii din Iași care au depus proiectele în cadrul programului derulat cu fonduri de la stat, Start-Up Nation, se tem că vor falimenta în scurt timp. Aceștia și-au făcut niște planuri de afaceri care au fost date peste cap din cauza crizei COVID-19. Aceștia se tem că vor trebui să renunțe la câțiva angajați pentru a nu ajunge la faliment. „Dacă va fi așa în continuare, renunțăm la doi angajați. Încă nu știm cum o să ne afecteze această decizie”, spune unul dintre tinerii antreprenori din Iași.
Printre primii afectați de criza coronavirusului au fost tinerii cu idei de afaceri care și-au pus toate speranțele în faptul că primesc banii de la stat și vor demara afaceri de succes în scurt timp. Planurile le-au fost date peste cap și mulți dintre ei au fost nevoiți să renunțe o perioadă la afacere.
„Noi acum suntem în stand-by. Nu producem, nu vindem, nu plătim angajații. Această criză a venit fix atunci când ne pregăteam de festivaluri”, spune Ionuț Avram.
„E compromis anul acesta”
Acesta a demarat o afacere cu banii de la stat împreună cu prietenul său, respectiv un food truck pe care să îl folosească pentru a vinde la diverse evenimente în aer liber mâncare tip fast-food.
„Noi suntem genul cărora le place să meargă la festivaluri și vedeam mereu că au clienți cei cu food truck-uri. Am zis să încercăm și noi ceva de genul, să căutăm un bucătar. Am făcut proiectul, am luat banii, acum așteptăm să se deschidă sezonul festivalurilor. Dar a venit criza. Acum așteptăm decizii de la Guvern, să vedem cât ne mai ține închiși. Dacă trece vara și nu facem niciun ban, sigur e compromis anul acesta. Pentru noi începea cea mai profitabilă perioadă acum, în aprilie-mai. Nu vrem să ne gândim la faliment”, spune Ionuț Avram.
„Facem livrări la domiciliu”
Alt tânăr care a obținut fonduri de la stat este Tudor Gall. Acesta a avut un food-track unde gătea împreună cu prietenul său, dar la care a renunțat anul trecut și s-a axat doar pe livrarea produselor la domiciliu. Acum afacerea lor nu a suferit foarte multe modificări pentru că a crescut cererea pentru comenzile online.
„Noi suntem ok, facem livrări la domiciliu. Aveam două locații diferite pe care le-am închis, dar acum ne-am orientat spre comenzile venite online. Lumea deja ne știa de la festivaluri și ne-a fost mai ușor să vindem produsele”, spune tânărul antreprenor.
„Așteptăm banii de 6 luni”
Un alt tânăr din Iași care a avut proiectul eligibil, dar încă nu a primit banii de la stat este Eduard Mătăsaru. Acesta plătește angajații și chiria din banii obținuți din vânzarea produselor de patiserie.
„Noi am luat comenzi pentru sărbători care vor fi livrate la domiciliu. Încă facem pâine, ne-am luat măsuri de prevenție. Suntem nevoiți să ținem deschis în această perioadă pentru că trebuie să plătim angajații și spațiul din ce producem. Ne adaptăm situației actuale. Vă dați seama că sunt niște bani ce ar fi trebuit să îi plătim din banii pe proiect. Noi așteptăm de 6 luni acești bani. Acum activitatea celor de la IMM-uri (n.r.- Oficiul pentru IMM-uri și Cooperație Iași) este suspendată și nu pot să facă plăți pentru că trebuie verificate dosarele, să facă un inventar pe baza produselor cumpărate, să vină să le vadă”, spune Eduard Mătăsaru.
„Venim cu bani de acasă”
Acesta nu este prea optimist în ceea ce privește criza creată de coronavirus.
„Dacă situația va fi așa mult timp, nu știu cum o să ne descurcăm. Venim cu bani de acasă, dar dacă mai avem. Și așa plătim la bancă dobânda de atât timp, tot așteptând banii promiși. Am mai adus bani de acasă și până acum, dar va fi greu dacă continuă această criză. În continuare trebuie plătiți angajații, chiria pe spațiu. Ne gândim chiar să ne luăm noi un spațiu după ce trece perioada aceasta, dar o să vedem dacă va fi posibil”, mai spune Eduard Mătăsaru.