Prima pagină » Economic Local » Afaceri de succes! Trei antreprenori din Iași dau lovitura cu producțiile de cânepă. Soiurile românești care le pot aduce un profit anual de 60.000 de euro
Afaceri de succes! Trei antreprenori din Iași dau lovitura cu producțiile de cânepă. Soiurile românești care le pot aduce un profit anual de 60.000 de euro

Afaceri de succes! Trei antreprenori din Iași dau lovitura cu producțiile de cânepă. Soiurile românești care le pot aduce un profit anual de 60.000 de euro

21 mai 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Mai mulți antreprenori din România care au aflat despre cum poți face profit de pe urma plantațiilor cu cânepă și-au încercat norocul și au plantat aceste plante în mai multe comune din județ. Soiurile românești de cânepă pe care le-au folosit, Zenit și Dacia, le pot aduce un profit anual de 60.000 de euro. Specialiștii din domeniu care au deja plantații au obținut un profit de 3.000 de euro la hectar în anul 2019.

Interesul pentru afacerile din domeniul agricol cu care antreprenorii din țară au dat lovitura a crescut și în rândul ieșenilor. De exemplu, în ultimii cinci ani a crescut suprafața cultivată cu această plantă. Potrivit reprezentanților Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași, în județ sunt trei cultivatori de cânepă care au înființat anul trecut plantațiile sau anul acesta. În total, suprafața cultivată în Iași cu această plantă cu multiple beneficii a ajuns la 33 de hectare. Cei care înființează astfel de plantații speră că vor face un profit anual de cel puțin 3.000 de euro la hectar.

INCREDIBIL! Un DOCTOR din Iasi ar putea fi REGELE traficantilor de droguri! Produce cateva tone pe an, dar nimeni nu-l poate ANCHETA! FOTO, VIDEO

Plantații cu soiuri românești de cânepă, în Iași

Unul dintre ieșeni, care a cultivat 18 hectare în comuna Prisăcani, spune că s-a informat mult timp până s-a decis să investească într-o astfel de plantație. Producția va fi cultivată în luna august, iar antreprenorul speră că va avea cânepă de cea mai bună calitate pentru a obține un preț bun. Producția va ajunge în străinătate, în Germania.

„Deocamdată suntem la început. Vom vedea dacă se va prinde cultura. Din cauza secetei ne gândim că nu va supraviețui planta, chiar dacă alți specialiști spun că rezistă la secetă. Dar vom vedea la momentul recoltării”, susține Fabian C., reprezentantul firmei Redox.

5.000 de lei, cheltuieli minime pentru un hectar cu cânepă

Cheltuielile de înființare a unui hectar cu cânepă de la înființarea culturii până la recoltare ajunge la 5.000 de lei fără cheltuielile cu sămânță.

„Un kilogram de sămânță costă 20 de lei, iar la un hectar ai nevoie de 8-10 kilograme de sămânță. Trebuie să îndeplinești toate condițiile pentru a o cultiva și să ai toate avizele necesare. Ca să nu fie toxică, la analize trebuie să fie THC sub 0,1. Aud multe persoane care spun că e un drog, dar nu este așa. Cu toate avizele necesare poți să o cultivi legal, fără probleme. În zona Moldovei, cea mai mare suprafață cultivată cu cânepă este la Botoșani”, spune Mihai Crăciun, alt producător din Iași care deține 10 hectare cu cânepă.

Comoara din Iasi! Cei care sadesc aceasta planta numai pe cateva hectare pot scoate profit de zeci de mii de euro in scurt timp – FOTO

Afacerea de cânepă cu care antreprenorii din România au dat lovitura

Chiar și așa, cu un preț mediu de 4 euro/kg de semințe, un cultivator poate face un profit de cel puțin 3.000 de euro de pe fiecare hectar cultivat. Unul dintre cei care a obținut profit deține 95 de hectare în Botoșani.

„Anul trecut am vândut-o la cineva care are o fabrică la Miroslava. Anul acesta nu o vom vinde tot aici pentru că am înțeles că au nevoie de niște autorizații noi și nu pot primi cânepa. Noi vindem la procesatorii de tulpini care fac fibră. Prețul pe care l-am obținut e convenabil. Noi am pregătit anul acesta 75 de hectare pe care să le vindem unui canadian, dar vom vedea la ce preț se va vinde. Cânepa tolerează seceta. E bine acest lucru, dar dacă seceta continuă mult timp, scade prețul”, a spus Ioan Puiu, președintele Asociației Cultivatorilor de Cânepă din Moldova.

Prețul obținut anul trecut, un preț bun

Acesta preconizează anul acesta o producție asemănătoare cu cea de anul trecut.

„Noi am produs 5 tone la hectar la cânepă și am obținut un preț foarte bun anul trecut. Noi avem o țară cu tradiții în cultivarea cânepei, de 2.000 de ani există această cultură în țară și de aceea cerem un preț mai mare, nu unul de nimic. Se mirau cei din Germania de ce noi cerem acest preț. Păi cum să nu vrem un preț bun dacă avem cânepă de calitate superioară? Eram pe locul trei la producția de cânepă din Europa, colaborăm cu stațiunile de cercetare din România. Lumea trebuie să știe că denumirea corectă e «cânepă», nu canabis, cum mai spun alte persoane. Acum suntem în perioada de erbicidări. Cânepa are multe domenii de utilizare. Unii cultivatori vând semințele”, a mai spus Ioan Puiu.

Soiurile de cânepă românești le pot aduce profit din primul an

Faptul că această cultură a fost trecută pe lista narcoticelor și de aceea este nevoie de mai multe autorizații pentru a funcționa legal față de o cultură obișnuită, unii cultivatori au renunțat să o mai planteze. Cu toate acestea, domeniul a început să reînvie în toată țara după ce mai mulți antreprenori au dat lovitura cu această afacere. Astfel, soiurile românești de cânepă pe care le-au utilizat producătorii din toată țara le-au adus profituri anuale de zeci de mii de euro. Astfel, o suprafață cultivată cu minimum 10 hectare le poate aduce un profit anual de 60.000 de euro. Cânepa are multiple beneficii, fiind utilizate semințele, din care se poate produce uleiul bogat în aminoacizi, dar și cânepa ca atare, pentru fibră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`