Prima pagină » Actualitate » Afaceri corupte pe mormantul domnitorului Cuza

Afaceri corupte pe mormantul domnitorului Cuza

09 ian. 2013, 22:56,
Constantin Mazilu în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:337703;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Deschiderea Muzeului de la Palatul de la Ruginoasa pe data de 24 ianuarie anul acesta este compromisa datorita ilegalitatilor facute odata cu incheierea contractului de amenajare a muzeului @ Complexul National Muzeal Moldova a incheiat un contract pentru amenajarea muzeului cu firma Artex Service International SRL, care face obiectul unei anchete derulate de Directia Nationala Anticoruptie @ Directia de Finante a descoperit anul trecut ca sefii Complexului National Muzeal Moldova au platit ilegal bani catre aceasta societate

Afacerile corupte pe banii statului controleaza si cultura ieseana. Deschiderea muzeului Palatului de la Ruginoasa, unde domnitorul Alexandru Ioan Cuza a avut o buna perioada de timp resedinta, ar putea fi compromisa datorita unor ilegalitati care se petrec la Complexul National Muzeal Moldova. S-ar putea spune astfel ca sefii Complexului National Muzeal Moldova au fost prinsi cu „ocaua mica”. Imediat dupa finalizarea lucrarilor de restaurare ale Palatului de la Ruginoasa (in urma cu circa doi ani), Complexul National Muzeal Moldova a incheiat un contract de amenajare a muzeului cu SC Artex Service International SRL fara sa se tina cont de faptul ca aceasta societate comerciala este tinta unei anchete derulate de Directia Nationala Anticoruptie. Lacramioara Stratulat, directoarea Complexului National Muzeal Moldova, a refuzat sa discute pe marginea acestui subiect si sa spuna care este valoarea contractului incheiat cu Artex Service International SRL. Licitatia prin care ar fi trebuit sa fie selectata aceasta firma nu se gaseste pe site-ul de licitatii al Guvernului, asa cum prevede legislatia privind achizitiile publice. Asta in conditiile in care potrivit unor surse demne de incredere, valoarea contractului depaseste suma de 5 miliarde lei vechi. Acest contract trebuia finalizat la sfarsitul anului trecut, iar asa-zisii experti ai firmei lucreaza si astazi la amenajarea muzeului de la Ruginoasa.

Ilegalitati

De altfel, faptul ca acest contract se deruleaza cu incalcarea dispozitiilor legale a fost demonstrat si de celelalte institutii ale statului, cum ar fi Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Inspectorii acestei institutii au descoperit ca firma Artex Service International SRL a incasat ilegal in avans circa o treime din valoarea contractului, fara sa presteze nimic in schimb. Finantele au imputat banii achitati in avans in primul rand Lacramioarei Stratulat, sefa Complexului Muzeal si administratorilor firmei Artex. Bineinteles, acestia au contestat in instanta raportul Directiei de Finante si pentru ca nu aveau dreptate, au pierdut. Dosarul care s-a judecat in acest sens la Curtea de Apel Iasi are numarul 119/45/2012. Stratulat si administratorii de la Artex au inaintat recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar instanta a stabilit un prim termen abia in anul 2014.

La Ruginoasa continua bataia de joc

Cel mai probabil, Lacramioara Stratulat ar trebui demisa pentru incompetenta. A fost nevoie de un articol in cotidianul BUNA ZIUA IASI, pentru ca firma care a incheiat contractul de renovare a palatului, SC Iasicon SA, sa-si faca treaba. Astfel, la un an dupa finalizarea lucrarilor de restaurare, de pe acest monument istoric a inceput sa cada tencuiala, treptele de marmura de la intrare s-au prabusit si au aparut infiltratii de apa in fundatie. Cotidianul BUNå ZIUA IASI a publicat despre aceste lucruri in articolul „Jaf la mormantul lui Cuza”, pe 16 august 2011. Lacramioara Stratulat habar nu avea de ceea ce se intampla la Ruginoasa. Insa imediat dupa publicarea articolului, muncitorii de la Iasicon au remediat problemele. Societatea Iasicon SA a incasat 2,6 milioane euro pentru a realiza proiectul de restaurare. Avand in vedere valoarea contractului, lucrarile trebuiau sa fie de o calitate ireprosabila. Statul roman a contractat un credit de la Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei pentru a restaura Palatul lui Cuza de la Ruginoasa. Mai trebuie precizat ca in contractul incheiat de Stratulat cu cei de la Artex, mai este prevazuta si amenajarea muzeelor Kogalniceanu, Cernatescu si situl arheologic Cucuteni.

Ancheta DNA

Ancheta DNA, care are in centru firma Artex, a demarat ca urmare a unei sesizari facute de fostul director al Muzeului Cluj, profesorul universitar Ioan Piso. Acesta a reclamat ca a fost demis din functia de director tocmai pentru ca persoana care urma sa ia locul sa incheie un contract cu firma Artex. Potrivit acestuia, dupa ce a fost data afara Viorica Crisan, directoarea interimara a muzeului din Cluj a încheiat un contract cu firma Artex Services International SRL în valoare de 13 milioane de euro pentru reamenajarea expozitiilor. Ministerul i-a platit aceleiasi firme, prin muzeu, suma de 1,7 mil. de euro pentru un asa-zis „concept expozitional”.  „De fapt era un album de 105 pagini, facut la calculator în bataie de joc. Statul român, adica noi toti, am platit câte 15.000 de euro pentru fiecare pagina de ineptii”, arata profesorul intr-o postare pe internet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *