Ieșeanul care a încercat acest business se laudă deja cu clienți. Acest tip de afacere este relativ nou în Iași și are succes în rândul iubitorilor sărbătorii Haloween
În ultimii ani, ieșenii și-au încercat norocul în tot felul de afaceri importate din străinătate. În funcție de cerințele de pe piață, micii agricultori ieșeni au mizat pe investiții mici și profituri mari. Iar dacă acestea au legătură și cu sărbători americane precum Haloween, adoptate cu succes în Iași, antreprenorii au dat lovitura. Este și cazul unui ieșean care a riscat cu câteva semințe de dovleac și acum se laudă cu producții mari, care-i vor aduce garantat profitul.
Un hectar cu dovleci
Una dintre afacerile de sezon din Iași care a prins teren este cea care presupune cultivarea dovleacului. În județul Iași există câțiva cultivatori care s-au încumetat să încerce și această cultură, însă pe suprafețe mici. Chiar și așa, agricultorii susțin că dovleacul este o cultură ce poate aduce, însă, profituri frumușele. Unul dintre ieșenii care au investit într-o cultură de dovleac este Daniel Mihnea. Ieșeanul locuiește în comuna Sirețel și s-a gândit să cultive această legumă după ce a văzut că există cerere pe piață. „Tot vedeam la televizor că se fac dovleci cu tot felul de fețe, se fac plăcinte, oamenii cultivă hectare întregi. Am zis să încerc și eu”, susține agricultorul. Acesta a început să cultive pe o suprafață mică, de câțiva ari, iar acum a ajuns la aproape un hectar cu dovleci buni pentru plăcintă, dar și pentru sculptat.
Profit frumușel din primul an
Agricultorul din Iași susține că nu e foarte complicat să ai o astfel de afacere. Dacă pui semințele la timp, ai grijă de terenul cu dovlecei, garantat vor crește mari și frumoși. De aceea ieșeanul se laudă că anul acest va avea o producție bună cu care își va scoate ușor investiția. Acesta va vinde cu 1,5-2 lei kilogramul de dovleac care are o greutate cuprinsă între 7 și 10 kilograme. „Deja am cereri și e bine pentru că am ce vinde. O să am câteva tone de dovleac de vânzare”, spune ieșeanul. Acesta a investit doar câteva mii de lei în semințe și în amenajarea terenului, bani pe care o să-i recupereze chiar anul acesta. „Mai plătesc doi băieți să mă ajute cu culesul, dar dacă trag linie, o să ies bine anul acesta. Nu costă mult să plantezi. Mai scumpi sunt băieții care culeg dovleceii”, susține ieșeanul.