Prima pagină » Titlurile zilei » Afacerea momentului în agricultură. Un tânăr care lucrează într-o multinațională din Iași investește într-o plantație care-i aduce profit uriaș. Fructele sunt folosite în medicină

Afacerea momentului în agricultură. Un tânăr care lucrează într-o multinațională din Iași investește într-o plantație care-i aduce profit uriaș. Fructele sunt folosite în medicină

23 dec. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Un tânăr care lucrează într-o multinațională din Iași a decis, împreună cu nașa sa, să dezvolte o afacere de succes în agricultură și să înființeze o plantație cu goji. Terenul de aproximativ un hectar se află în satul Valea Lungă, din comuna Holboca, iar investiția inițială este estimată la 50.000 de lei. În Iași există deja două plantații cu goji, pe aproximativ un hectar, iar producția este comercializată cu ajutorul anunțurilor online

Investițiile în plantațiile cu goji iau amploare și în județul Iași, unul dintre cei interesați de o astfel de investiție fiind Paul Stratula, un tânăr care lucrează într-o multinațională. Ajutat de nașa sa, Oana Stratula, ieșeanul și-a propus să dezvolte o afacere de succes în domeniul agricol. Chiar nașa sa l-a încurajat să facă acest demers după ce terenul din comuna Holboca era neexploatat de mult timp. Investiția inițială este de 50.000 de lei, iar prima producție o vor avea în anul 2021. În prezent, inițiatorii afacerii din domeniul agricol vor să obțină toate documentele pentru a înființa plantația de goji.

Cea mai mare plantație cu goji va fi înființată la Iași, de un tânăr care lucrează într-o multinațională din Iași, împreună cu nașa sa

Oana Stratula, partea creativă a afacerii, spune că atât ea, cât și finul său, s-au informat în legătură cu ceea ce presupune înființarea unei plantații de goji și dacă este rentabilă.

„Eu sunt cu partea creativă, finul meu este tânăr, forța de muncă tânără. Noi ne-am dat seama că este păcat să lăsăm terenul nelucrat, stătea de atâția ani așa, și ne-am informat, am luat legătura cu asociația de cultivatori de goji, din Cluj, cea mai mare asociație din țară, și de acolo am primit toate sfaturile de care aveam nevoie pentru a ne apuca de plantație. Am aflat tot ce e necesar despre o astfel de investiție, dacă este rentabilă, ce lucrări trebuie să facem, documentele de care avem nevoie pentru a înființa plantația, dar și unde vom vinde fructele de goji”, spune Oana Stratula.

Producția de goji din Iași ajunge la persoanele fizice, însă cultivatorii speră că vor pătrunde și în supermarketuri

Ieșeanca susține faptul că a fi într-o asociație reprezintă un avantaj, pentru că cei care au investit deja într-o plantație cu goji și sunt membrii asociației au vândut deja producția în supermarketuri sau în afara țării.

„Noi nu ne facem griji în privința pieței de desfacere pentru că asociația este puternică și așa reușim să pătrundem și noi pe piață cu produsele noastre. Acum facem studiul pedologic al terenului și urmează să mai adunăm documentele și apoi să dăm drumul lucrărilor. Ne gândim chiar să accesăm și fonduri europene dacă ne vom încadra cu această plantație pentru a obține echipamentele necesare pentru procesarea fructelor. Noi sperăm că în 3 ani, cel mult, amortizăm investiția”, susține Oana Stratula.

Fructele goji trebuie culese manual, de aceea cultivatorii din Iași trebuie să se asigure că au forță de muncă în sezonul culesului

O plantație cu goji, înființată pe aproximativ 3.000 de metri pătrați, se află în comuna Scobinți, iar o alta, pe aproximativ 5.000 de metri pătrați, la Popricani. Mircea Sârbu a înființat plantația din comuna Popricani în urmă cu 2 ani și susține că anul acesta a avut piață de desfacere, dar nu a avut suficienți zilieri pentru a culege fructele.

„Faptul că fructele trebuie culese în perioada optimă, manual, este un dezavantaj. Anul acesta nu am găsit oameni suficienți care să mă ajute să le culeg, de aceea am pierdut câteva zeci de kilograme. Îi sfătuiesc pe cei care fac o astfel de plantație să își caute din timp zilieri sau să adune toată familia la cules”, spune Mircea Sârbu.

Producția de fructe este maximă în anul 8 de la plantare, iar cultivatorii din Iași estimează că în anul 3 de producție amortizează investiția

Fructele goji sunt considerate a fi „fructele tinereții veșnice”, și sunt utilizate în medicina chineză, fiind originare din China. Producția de goji din primul an de plantare poate fi de 150 de kilograme, la hectar, în primul an, și se dublează în fiecare an, până în anul 8 de la plantare, anul maxim al producției. Un kilogram de fructe proaspete se vinde cu 60 de lei, fructele uscate, cu 100 de lei, iar sucul de goji, cu 120 de lei litrul.

Ieșenii au investit în afaceri cu fructe de pădure, în ultimii ani fiind înregistrată o suprafață cu 168 de hectare

Suprafața cu plantații cu fructe de pădure, din Iași, a crescut în ultimii ani. Dacă în urmă cu 6 ani erau doar câțiva ieșeni care investeau în afaceri cu fructe de pădure, pe aproximativ 30 de hectare, acum a crescut atât numărul celor interesați de investițiile în acest domeniu, cât și suprafața cultivată cu mure, căpșuni, coacăze, cătină sau zmeură. Potrivit Direcției Agricole Iași, în anul 2017 erau 138 de hectare cu plantații cu cătină, zmeură și căpșuni, în județul Iași, iar anul acesta s-au înregistrat 168 de hectare cu aceste culturi. Numai în ultimele 3 luni, în plină pandemie de COVID-19, fermierii din Iași au solicitat atestate de producători pentru 19 hectare. Cele mai multe plantații cu fructe de pădure sunt în zona Lețcani, Pașcani, Trifești, Popricani, Prisăcani, Deleni, Țuțora și Țigănași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *