Afacerea deceniului in Iasi a fost blocata! Gunoiul din judet a iscat un scandal monstru. S-a ajuns in instanta pentru suma de 30 milioane de euro

Afacerea deceniului in Iasi a fost blocata! Gunoiul din judet a iscat un scandal monstru. S-a ajuns in instanta pentru suma de 30 milioane de euro

02 aug. 2018, 19:46
Ciprian Boaru, în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:661383;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Colectarea deseurilor din comunele judetului depinde de decizia magistratilor de la Curtea de Apel @ O firma din Iasi a reusit sa scape de clauza garantiei de buna executie, dar ADIS a contestat decizia CNSC @ Procedura poate dura in cel mai fericit caz doua-trei luni @ "Noi am castigat contestatia pe care am depus-o. Sa asteptam ce va decide instanta si vom face declaratii. Noi avem experienta in domeniu, suntem lideri de asociere cu societatea Iasicon SA si cu o societate din Spania, care se va ocupa de utilaje", spun reprezentantii Edil Industry SRL

Una dintre cele mai importante afaceri pentru localitatile din judetul Iasi risca sa fie blocata pe o perioada nedeterminata. Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubritate (ADIS) Iasi a lansat o licitatie privind operarea statiilor de transfer si a instalatiilor de tratare a deseurilor.

Firma care urma sa prinda contractul avea obligatia de a plati o redeventa de minimum 35 milioane de euro, pe o perioada de cinci ani. Insa, scenariul a fost complicat de societatea Edil Industry SRL, care a contestat caietul de sarcini intocmit de ADIS. Acestia au considerat ca o clauza din contract este abuziva. Se refera la faptul ca ADIS a cerut o garantie de buna executie de 10 la suta din valoarea contractului.

Nu demult, societatea amintita a castigat contestatia la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor. Reprezentantii ADIS nu s-au multumit cu aceasta decizie si au atacat-o la Curtea de Apel Iasi. Termenul de judecata este programat pe data de 8 august. ADIS se bazeaza pe o solutie a instantei in cazul unei societati din judetul Neamt. In respectiva speta, ADIS Neamt a castigat.

Edil Industry: "Confunda legile"

Contactati telefonic de catre reporterii BZI, reprezentantii societatii Edil Industry SRL considera ca au cea mai buna oferta de pe piata. "Noi am castigat contestatia pe care am depus-o. Sa asteptam ce va decide instanta si vom face declaratii. Noi avem experienta in domeniu, suntem lideri de asociere cu societatea Iasicon SA si cu o societate din Spania, care se va ocupa de utilaje. Consideram ca ADIS a impus o clauza abuziva. Ei, de fapt, confunda legile", spun reprezentantii societatii.

Edil Industry este controlata de doi asociati: Anisoara Talpalaru si Vasile Girjan. Societatea cu obiect de activitate "colectarea deseurilor periculoase" a fost infiintata in 2005.

Anul trecut, firma a inregistrat o cifra de afaceri de 6,9 milioane lei, profit de 400.450 lei, datorii de 2 milioane lei, cu un numar de 62 de angajati. In ultimii ani, societatea a incheiat mai multe contracte pentru colectarea deseurilor cu comunele din judet.

Citeste si: Exclusiv! Tupeu de borfas! Motelul Bucium functioneaza fara autorizatie de patru ani. Vasile Puscasu: "Ma luati la intrebari pe mine?" – FOTO, VIDEO

Ce se urmareste prin contract

Conform cerintelor, societatea care va castiga contractul se va ocupa de prelucrarea si valorificarea deseurilor ce se va realiza la Statia de transfer Ruginoasa (capacitate 44.000 tone pe an), Statia de transfer Baltati (capacitate 17.000 tone pe an), Statia de transfer Hirlau (capacitate 1.800 tone pe an). Sortarea deseurilor se va realiza la statiile Ruginoasa, Tutora si Hirlau.

"Prin proiectul SMID (Sistem Integrat de Management al Deseurilor) s-a prevazut extinderea serviciului de colectare separata a deseurilor menajere si similare la nivelul întregului judet, atât mediul urban, cât si cel rural. Sistemul de colectare a deseurilor municipale propus pentru judetul Iasi este de colectare a 4 fractii: una de deseuri reziduale (în amestec cu biodeseuri) si 3 fractii de deseuri reciclabile: hârtie / carton, plastic / metal si sticla. De asemenea, în mediul rural, pentru 25 la suta din gospodarii a fost prevazuta compostarea individuala a biodeseurilor generate. Prin proiectul SMID s-au achizitionat 31.914 unitati de compostare individuala cu un volum de 280 litri, acestea fiind distribuite populatiei în anul 2016 (circa 25 la suta din gospodariile din mediul rural)", se arata in caietul de sarcini.

Citeste si: EXCLUSIV! Marlania secolului la singurul hotel de cinci stele din Iasi! Peste noapte a devenit o simpla spelunca! Este incredibil ce au patit doi tineri

Ofertant controversat pentru colectare

In ceea ce priveste licitatia pentru colectarea deseurilor, cu o redeventa de 15 milioane de euro, edilii nu au fost blocati de contestatii. Insa, unicul participant, societatea Girexim Universal SA, din Pitesti, este controlata de un controversat om de afaceri, Gheorghe Vasii. In calitate de principal actionar al societatii, a fost implicat in 2016 intr-un dosar de spalare de bani si delapidare, fiind vorba de aproape 500 mii de euro. Afaceristul a fost retinut pentru 24 de ore, dupa ce a fost saltat de mascati. Insa, acesta a ramas in libertate dupa ce a platit o cautiune de 2 milioane de lei.

Numele lui Vasii mai apare si in alt dosar in care fostul primar al municipiului Pitesti, Tudor Pendiuc, a fost trimis in judecata pentru luare de mita si abuz in serviciu. Primarul a incheiat cu Girexim Universal SA un contract pentru innoirea mijloacelor de transport.

Deocamdata, ADIS analizeaza oferta tehnica financiara. In perioada urmatoare se va stabili daca se poate semna contractul, in ciuda blocajelor la cea de-a doua licitatie, existand o legatura stransa intre cele doua proceduri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *