Fructele de pădure sunt culturi mai puțin întâlnite la noi în județ, dar care încep să se bucure de un succes răsunător. Cei care dețin suprafețe mici de teren, chiar sub un hectar, sunt cei care și-au înființat o astfel de plantație și au avut succes cu afacerea cu fructe de pădure. Cei doi tineri din Iași, Dorian și Georgiana Secară, din comuna Țibănești, au pus la punct afacerea, valorificând terenul primit moștenire de la bunici. Începând cu anul 2018 au vândut toată producția de mure, zmeură și coacăze. În primul an de producție au avut profit după ce au vândut kilogramul de zmeură cu 30 de lei.
S-au întors în satul bunicilor pentru a-și deschide afacerea
Cei doi tineri au muncit mai mulți ani în străinătate, iar în anul 2016 au decis că e timpul să revină în România.
„Voiam să investim într-o afacere, orice fel de afacere, dar care să fie în aer liber. Ne-am uitat la plantații cu cătină, cu lavandă. Într-o zi mă uitam la televizor și am văzut o știre cu regele murelor, care atunci avea 7 hectare cu mure și spunea că vrea să crească suprafața la 10 hectare. Atunci parcă m-a curentat. L-am căutat pe internet și vreo 6 luni am stat cu capul în telefon până am aflat tot ceea ce aveam nevoie să știu. Eu nu plantasem niciodată nimic în grădină”, spune Dorian Secară.
Plantații cu fructe de pădure în Iași
În toamna anului 2016 a pus primii drajoni cu mure, iar doi ani mai târziu a înființat plantația cu zmeură. Cele trei plantații situate în satele Recea și Războieni însumează peste un hectar de culturi cu fructe de pădure.
„Aici e plantația mamă, mixtă, pe 7.800 de metri pătrați, în satul Recea. Am înființat-o în anul 2016, cu 1.000 de plante. Zmeură am pe 1.000 de metri pătrați, iar în 2017 am înființat încă 1.300 de metri pătrați cu mure. Producție am avut în anul 2018, pentru că timp de un an trebuie să prășim, irigăm, să dezvoltăm drajonii. Practic, un an de zile e mort, pentru că nu avem producție”, explică Dorian Secară.
Investiție de 35.000 de euro
Tânărul povestește că soiurile pe care le are sunt foarte rezistente, de aceea faptul că nu a avut sistem de irigații nu a împiedicat dezvoltarea plantelor. Investiția totală în plantațiile cu fructe de pădure a fost de 35.000 de euro.
„Nu am avut de unde să tragem apa aici, în plantația de la Recea. Abia anul acesta vom face sistemul de irigații. La zmeur am făcut sistem de irigații care m-a costat 7.000 de lei. Cu pierderi și investiții am calculat că am cheltuit 35.000 de euro. Noi prășim manual, la cules avem nevoie de 6 oameni. Numai anul trecut am plătit cu 18.000 de lei oamenii care au venit la cules”, spune producătorul.
Forță de muncă la culesul fructelor de pădure
Acesta mai spune că e suficient să lucreze cu două persoane la îngrijirea plantației. Când vine vorba de cules, lucrurile se schimbă. Nu duce însă lipsă de forță de muncă la culesul fructelor.
„Totul se face manual, culegem manual. Având al treilea an pe rod, mă aștept la o producție de 6 tone. Am nevoie de 6 oameni cu care să culeg, la fel ca anul trecut. Dacă te miști repede, în 5 minute culegi un kilogram. De pe 15 iunie până pe 15 august e un flux continuu aici. Noi am plătit oamenii cu 100 de lei pe zi, de persoană, anul trecut”, mai spune Dorian Secară.
Tratamente naturale aplicate plantațiilor
Acesta povestește că fructele produse în Țibănești sunt sănătoase datorită locației culturii de mure.
„M-am axat pe locul acesta pentru că aici e zero poluare. E o zonă defavorizată, să-i spun așa, sunt cred că 70 de case aici. Noi nu folosim chimicale pentru tratament. Am pus numai gunoi de grajd, vitamine, biostimulatori, alge marine, zeamă de urzică. Am făcut zeamă de urzică într-un butoi de 200 de litri. Pe gunoiul de grajd am plătit 500 de euro, pe zece căruțe. O săptămână numai gunoi am băgat în plantație. Mă ajută toată familia. Eu am moștenit pasiunea pentru agricultură de la bunicul care a fost toată viața agricultor”, spune producătorul.
30 de lei kilogramul de zmeură
Tânărul mai spune că din cauza faptului că tratamentele sunt naturale, și prețurile sunt pe măsura cheltuielilor.
„Avem concurență mare cu moldovenii de peste Prut, care dau cu toate otrăvurile posibile și vând mai ieftin ca noi. Anul trecut am vândut unui intermediar din Miroslava zmeura cu 30 de lei kilogramul. El a pus 8 lei la kilogram și a vândut-o cu 38 de lei kilogramul. Deci lumea a cumpărat și la un astfel de preț. Eu am vândut foarte mult prin intermediul paginii de facebook. Duceam comenzile la ușă, clienții voiau să afle detalii despre produse. Chiar dacă duceam jumătate de kilogram de zmeură și plăteam mai mult pe combustibil, am avut de câștigat”, spune producătorul.
Promovare și vânzare cu ajutorul internetului
Acesta explică faptul că de aceea a ales să livreze personal producția de fructe de pădure. ”
M-am dus la etajul patru să livrez jumătate de kilogram de zmeură, iar după o săptămână m-au contactat rudele clientei că vor și ei vreo 30 de kilograme. Au luat nepoata, un prieten din Anglia, vreo 4-5 clienți am făcut atunci. M-au contactat și reprezentanții unor platforme online care vor să colaboreze cu mine. Pierderi nu sunt la noi, pentru că dacă ne rămân fructe, le procesăm. Facem dulceață, siropuri, compoturi. Tot ce am produs am vândut imediat pe partea de fructe proaspete. Noi le culegem seara, le punem în mașină, în lada frigorifică, să se răcească treptat, iar dimineața le livrăm”, spune Dorian Secară.