Prima pagină » Titlurile zilei » Afacerea care îngenunchează până și pe cei mai tari dezvoltatori imobiliari! Nu este vorba despre videochat, dar se învârt milioane de euro din fața calculatoarelor
Afacerea care îngenunchează până și pe cei mai tari dezvoltatori imobiliari! Nu este vorba despre videochat, dar se învârt milioane de euro din fața calculatoarelor

Afacerea care îngenunchează până și pe cei mai tari dezvoltatori imobiliari! Nu este vorba despre videochat, dar se învârt milioane de euro din fața calculatoarelor

16 iun. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Afacerile din domeniul IT s-au dezvoltat accelerat în Iași, în prezent fiind înregistrat un procent de peste 8 la sută din numărul total al angajaților din județ. În județul Iași sunt 1.037 de firme care activează în domeniul IT și au un venit cumulat de 444 de milioane de euro, cu aproximativ 20.000 de angajați

Firmele din domeniul IT care au făcut angajări în Iași s-au dezvoltat constant în ultimii 10 ani. Acum, 8 la sută din numărul total al angajaților din județ îl reprezintă IT-iștii. Astfel, în București sunt înregistrați 100.000 de angajați în IT care reprezintă 10 la sută din numărul total de angajați ai capitalei. În Cluj, 9 la sută din totalul salariaților lucrează în IT, iar în Iași procentul este de 8 la sută. În aceste județe, numărul de angajați din sectorul IT a crescut de 4 ori, în ultimii 10 ani, spun specialiștii. Numai în anul 2009, în Iași, procentul angajaților din IT era de numai 1,4 la sută din numărul total de salariați din Iași.

În județul Iași sunt 1.037 de firme care activează în domeniul IT și au un venit cumulat de 444 de milioane de euro, cu aproximativ 20.000 de angajați, iar numărul salariaților va crește în următorul an, potrivit specialiștilor. Salariile mari, faptul că pot să lucreze de acasă sau din orice colț al lumii sunt motivele care îi determină pe mulți ieșeni să se angajeze în domeniu sau să își schimbe meseria. Începând cu anul 2020 a crescut numărul persoanelor care au făcut reconversie profesională, mai ales în IT.

Dan Chirleșan, economist: „Iașul, ca și pol de creștere regional, este un magnet pentru sectorul industriei creative”

Potrivit economistului Dan Chirleșan, Iașul este unul dintre centrele universitare care atrage firmele din domeniul IT, astfel că această industrie se va dezvolta în viitorul apropiat. Pe lângă avantajele de a fi IT-ist, există și un dezavantaj.

„Iașul, ca pol de creștere regional, este un magnet pentru sectorul industriei creative, cum este industria IT. Adaugăm la acest scenariu faptul că poți lucra de oriunde din lume, din Tenerife, Insulele Baleare, acei nomazi despre care tot auzim, și astfel acest lucru reprezintă un magnet pentru cei care vor să intre în acest domeniu. Chiar și salariile sunt atractive pentru cei care vor să se angajeze în acest sector. Într-adevăr, e nevoie de industrii creative, însă IT-iștii au o mare vulnerabilitate. Pot să dispară peste noapte. IT-iștii se pot muta ușor, migrează acolo unde mediul e mai prietenos și unde pot să-și petreacă timpul liber”, susține economist Dan Chirleșan.

Firmele din domeniul IT au un venit cumulat de 444 de milioane de euro, cu aproximativ 20.000 de angajați

Amazon Development Center România este compania din IT cu cei mai mulți salariați, 1.956 de persoane, cu afaceri nete de 321,3 milioane de lei și un profit de 14 milioane de lei, în anul 2019. De asemenea, Ness România, o firmă cu 415 de angajați pe piața locală, a realizat o cifră de afaceri, în anul 2019, de 105,4 milioane lei (21,7 milioane euro). SCC Services România a înregistrat o cifră de afaceri de 97,1 milioane lei în 2019 (aproape 20 milioane euro), compania având un număr de 958 de salariați. Salariile încasate de angajații din aceste companii sunt cuprinse între 500 și 10.000 de euro, fiind printre cele mai mari venituri încasate de ieșeni. Astfel, cel mai mare salariu din Iași este de 30.000 de euro și îl încasează un IT-ist, în topul 10 al celor mai bine plătiți angajați fiind IT-iștii.

Tot mai mulți ieșeni care vor să își schimbe domeniul de activitate aleg să devină IT-iști

Numărul ieșenilor care aleg să fie IT-iști a crescut în ultimul an, pandemia favorizând munca de acasă, remote, potrivit reprezentanților firmelor care organizează cursuri de reorientare profesională. Pentru că sunt joburi bine plătite, tinerii care au rămas fără un loc de muncă sau care vor să facă reconversie profesională optează și pentru acest domeniu.

„Persoanele care au urmat cursurile sunt din toate domeniile de activitate, inclusiv persoane care au muncit în străinătate. Rata de angajare după finalizarea cursurilor este una ridicată, iar noi ținem în permanență legătura cu cei care finalizează cursurile pentru a se angaja”, susține Iuliana Anton, fondator Wantsome, una dintre firmele din Iași care organizează astfel de cursuri de reconversie profesională în domeniul IT.

Astfel, rata de angajare după finalizarea acestor cursuri, anual, este cuprinsă între 60 și 70 la sută. Unul dintre ieșenii care a finalizat aceste cursuri și s-a angajat la scurt timp este Vlad Petru Bîrgu, un fost tenor din Iași

Ieșenii pot urma și cursurile de reconversie profesională organizate de AJOFM

Persoanele care au rămas șomere se pot înscrie la cursurile de reconversie profesională organizate de AJOFM Iași. Iașul este unul dintre județele unde un număr mare de persoane au reușit să se angajeze pe poziții bine plătite, după ce acestea au finalizat cursurile organizate de instituție. În prezent se pot înscrie ieșencele care vor să finalizeze cursurile de manichiuristă sau coafeză, cerute în continuare pe piața muncii. Multe dintre cursantele care le finalizează s-au angajat atât în saloanele din oraș, cât și în cele din mediul rural.

Una dintre acestea este Elena Știrbu, care după 13 ani de muncă în Italia s-a întors în țară și, după ce a urmat cursurile de coafeză, organizate de AJOFM, s-a angajat într-un salon de înfrumusețare. De asemenea, AJOFM Iași mai organizează cursuri de recalificare pentru posturile de inspector resurse umane, lucrător în construcții, electrician instalații de iluminat, contabil, lucrător în comerț, manager proiect și lucrător în cultura plantelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024