Prima pagină » Local » Afacerea Arvi Agro Iași este preluată de firmele căpușă după ce lituanienii au băgat compania în insolvență. Fertop Agro rulează milioane de euro din primul an
Afacerea Arvi Agro Iași este preluată de firmele căpușă după ce lituanienii au băgat compania în insolvență. Fertop Agro rulează milioane de euro din primul an

Afacerea Arvi Agro Iași este preluată de firmele căpușă după ce lituanienii au băgat compania în insolvență. Fertop Agro rulează milioane de euro din primul an

21 aug. 2020, 02:00,
Vlad Alexa în Local

Afacerile companiei Arvi Agro SRL Iași sunt preluate încetul cu încetul de firmele căpușă după ce afaceriștii lituanieni au băgat compania în insolvență cu datorii de aproape 15 milioane de lei. În paralel, Fertop Agro SRL, controlată de același administrator Karolis Banaitis și cu același sediu ca firma falimentară, are brusc afaceri de ordinul milioanelor de euro încă din primul an

Afacerea Arvi Agro este preluată încetul cu încetul de firmele căpușă după ce lituanienii au băgat compania cu sediul în Holboca în insolvență. Cu datorii de peste 3 milioane de euro neachitate de mai bine de trei ani, perioadă în care Arvi Agro SRL s-a aflat în procedura insolvenței cu intenția de reorganizare, firma a pierdut cea mai mare parte din afaceri, ajungând de la 64 milioane de lei în 2017, la doar 5 milioane de lei în 2019. În acest timp, o altă companie a lituanienilor a înregistrat un suucces considerabil, asta fără ca datoriile firmei din Holboca să fie achitate.

Ca administrator al Arvi Agro figurează lituanianul Karolis Banaitis, iar asociat persoană juridică este UAB Arvi Fetris. Același Karolis Banaitis controlează și firma Fertop Agro SRL, care a fost înființată în 2017 (perioadă în care Arvi Agro intra în insolvență) și care are obiect de activitate „Comerțul cu ridicata al produselor chimice”, exact aceelași domeniu ca și firma îngropată în datorii. Sediul social al companiei este identic la cele două firme, fiind vorba despre strada Pajiști 4 din Holboca. Înființată în 2017, Fertop AgronSRL a avut brusc afaceri anuale de 79, respectiv 72 milioane de lei.

Karolis Banaitis este administrator la Arvi Agro și la Fertop Agro SRL

Reprezentanții SC Arvi Agro SRL au susținut faptul că au fost realizate mai multe vânzări de bunuri pentru plata datoriilor și că firma se ocupă acum cu comerțul de materiale feroase.
Conducerea Arvi Agro SRL a solicitat singură intrarea în insolvență încă din anul 2017, tocmai pentru a depune un plan de reorganizare a companiei pentru plata eșalonată a datoriilor care ajungeau la circa 3 milioane de euro. Administratorul judiciar desemnat să se ocupe de insolvența producătorului de îngrășăminte chimice pentru agricultură, Alfa & Omega Insolv IPURL, a întocmit un raport al creanțelor în care plățile relevante pe care ar urma să le facă sunt către Veneto Banca SPA Italia – 1.240.527 lei, Fertco SIA Riga – 4.632.060 lei, DGRFP Iași – 720.399 lei și Impuls Leasing IFN SA – 112.368 lei.

După afișarea listei cu creditorii care ar urma să primească bani de la SC Arvi Agro SRL, tabelul creanțelor a fost contestat de absolut toți creditorii, iar mai multe societăți s-au grăbit să depună facturile și actele doveditoare prin care arată câți bani trebuie să primească cu adevărat de la SC Arvi Agro SRL. Din păcate însă, mare parte din afacere a fost trasferată pe o nouă companie Fertop Agro SRL.

Arvi Agro SRL Iași comercializează produse chimice

Reamintim faptul că mii de tone de nitrat de amoniu sunt depozitate pe paltforma gării Holboca de către lituanienii de la Arvi Agro, care au transportat mare parte din aceasta în urma exploziei de la Beirut. Azotatul de amoniu este adus în Gara Holboca pe calea ferată, iar după ce este descărcat și depozitat pe platforma betonată, este încărcat în TIR-uri și distribuit de către Arvi Agro. Dacă înainte de explozia de la Beirut toată platforma era plină cu grămezi de azotat de amoniu, aceasta a fost golită în viteză. Reprezentanții Arvi Agro au spus că ei, de fapt, prestează servicii pentru alte companii și nu dețin sau comercializează azotat de amoniu, ci doar îl transportă și îl manipulează ca terț în numele altor firme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
03 august 2024
03 august 2024