Prima pagină » Local » Afacerea anului, la Aeroportul Iași! Totul se învârte în jurul unui teren de peste 1.500 de metri pătrați. Detalii surprinzătoare despre firma care a ochit zona de la aerogară – FOTO

Afacerea anului, la Aeroportul Iași! Totul se învârte în jurul unui teren de peste 1.500 de metri pătrați. Detalii surprinzătoare despre firma care a ochit zona de la aerogară – FOTO

20 iul. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Un teren de peste 1.500 de metri pătrați va fi scos la mezat de Aeroportul Iași. Pentru următorii 5 ani, aerogara vrea să obțină măcar 1,1 milioane de lei din această afacere. Terenul a fost folosit de firma de handling Menzies Aviation încă din 2007, însă contractul a expirat. Întreaga zonă va fi închiriată din nou, în pole-position fiind tot societatea care s-a ocupat de activitățile de handling de la aerogară

Un teren aflat lângă zona de terminale de la Aeroportul Internațional Iași va fi scos din nou la închiriat de regia aeroportuară. Terenul de 1.559 de metri pătrați este folosit de compania Menzies Aviation România încă din anul 2007, însă actualul contract a ajuns la final.
Prețul de pornire pentru teren este de 12 lei pe metrul pătrat, pe lună. Acest lucru înseamnă că autoritatea județeană speră să obțină 18.708 lei pe lună ca redevență, respectiv 224.496 de lei pe an. Cum noul contract va fi valabil 5 ani, aerogara ar urma să obțină 1,1 milioane de lei de pe urma afacerii cu terenul. Suma poate fi, totuși, mai mare, cei 12 lei pe metru pătrat reprezentând doar prețul de pornire a licitației.

Detalii despre afacerea de la Aeroportul Iași

Terenul de 1.559 de metri pătrați cuprinde o serie de hale, dar și alte facilități. Suprafața este, însă, în patrimoniul Consiliului Județean (CJ) Iași, for care va decide dacă va concesiona sau nu zona respectivă.

„Aeroportul Iași transmite hotărârea nr. 47, din 14 iunie 2021, a Consiliului de Administrație, prin care s-a aprobat scoaterea la licitație a unui teren amenajat în suprafață de 1.559 mp pentru activități de handling și de aviație generală. Terenul vizat este proprietate publică a județului Iași și se află în administrarea RA Aeroportul Iași. Anterior, acest teren a făcut obiectul contractului de închiriere nr. 1277 din 7 august 2007, care, la această dată, este expirat, nemaifiind îndeplinite condițiile de prelungire a acestuia”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi discutat de plenul Consiliului Județean Iași.

Cele mai vânate terenuri de la aerogară

De pe urma afacerii, CJ Iași speră să obțină măcar 1,1 milioane de lei.

„Tarifele pentru închirierea bunurilor din proprietatea publică sunt reglementate de hotărârea Consiliului Județean Iași nr. 346 din 16 decembrie 2020. Tariful propus de Consiliul de Administrație al RA Aeroportul Iași este de 12 lei / mp / lună, fără TVA, iar durata contractului inițial a fost propusă a fi de 5 ani. Valoarea de inventar a terenului care va fi supus licitației publice de închiriere este de 28.821 de lei”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Recent, CJ Iași a denunțat un alt contract de concesiune, pe un teren de la Aviația Utilitară. O firmă din Republica Moldova a concesionat un teren pentru înființarea unui hangar de mentenanță a elicopterelor, însă proiectul pune în pericol dezvoltarea aerogării în următorii ani.

Directorul Menzie Aviation: „Stăm bine cu angajații la Iași!”

Firma care a concesionat terenul respectiv de la Aeroportul Iași și care caută să-și prelungească afacerea este Menzie Aviation România. Societatea lucrează cu mai multe aerogări din țară și se ocupă cu mentenanța avioanelor. În ultimii ani, compania s-a confruntat cu plecări în masă. În plus, în ultima perioadă, din cauza pandemiei de COVID-19, cei de la Menzies au trimis mai mulți angajați în șomaj tehnic.

„Trebuie să mă informez, să văd exact despre ce este vorba. Noi avem mai multe proiecte. Puteți să vedeți la Consiliul Județean detalii despre această situație. Suntem singura companie de profil care nu a dat pe nimeni afară. Am avut oameni în șomaj tehnic și i-am chemat înapoi. Peste tot este greu. Avem suficienți oameni la Iași”, a spus Cristian Paris, directorul Menzies Aviation.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *