Prima pagină » Titlurile zilei » Afacere unicat la Iași, înființată de Victor Mandric! Berea va fi consumată în recipiente revoluționare

Afacere unicat la Iași, înființată de Victor Mandric! Berea va fi consumată în recipiente revoluționare

08 apr. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

O afacere unicat a apărut în Iași, în domeniul producției. Victor Mandric a obținut 145.000 de euro, fonduri europene și credite, pe care i-a investit într-o fabrică de pahare biodegradabile

Victor Mandric a investit 145.000 de euro într-o fabrică de pahare biodegradabile, în comuna Tomești, din Iași. Antreprenorul. în vârstă de 40 de ani. a muncit 10 ani în străinătate, mai ales în Italia, în domeniul vânzărilor și s-a întors în țară pentru a deveni antreprenor. Spune că ideea de a deschide această afacere a venit după ce s-a interzis plasticul în România.

”Noi am venit cu această idee de afacere după ce o lege europeană a fost modificată în 2019, care interzicea folosirea și distribuirea produselor de unică folosință din material plastic. În același timp, bineînțeles că toți ar trebui să ne gândim la protejarea mediului înconjurător și diminuarea folosirii plasticului. Au trecut 2 ani de la depunerea proiectului, aprobare. Ne-am fi dorit să dureze mai puțin, dar din cauza situației pandemice am ajuns la această perioadă îndelungată. Capacitatea de producție, în regim normal, de 8 ore pe zi, poate ajunge la 5 milioane de unități pe lună, pentru paharele mici pe care le folosim, cele pentru shot-uri”, spune Victor Mandric, administrator Go Planet Invest SRL.

Afacerea unicat din Iași este în domeniul producției de pahare biodegradabile

Antreprenorul a angajat 5 persoane, din care două sunt din medii defavorizate, despre care spune că se înțeleg foarte bine. Paharele biodegradabile sunt făcute din granule de trestie de zahăr.

”Noi facem aceste pahare din PLA. Seamănă cu plasticul, se comportă ca plasticul, dar nu e plastic. PLA, adică acidul polilactic, este un acid extras din amidon care, la rândul lui, se extrage din porumb, trestie de zahăr sau sfeclă de zahăr. Sunt pahare de unică folosință biodegadabile și compostabile. Aceste pahare odată folosite, se aruncă împreună cu deșeurile alimentare unde, odată compostate, ele devin îngrășământ. Cumpărăm folia de la o fabrică din Italia, iar granulele sunt produse în Olanda. Sperăm să producem și noi folia necesară”, mai spune Victor Mandric, fondatorul întreprinderii sociale.

O altă afacere de acest fel din Iași, unde au fost angajate persoane din medii defavorizate, este a lui Călin Limbău.

Victor Mandric: ”Cu siguranță acoperim o cerere”

Victor Mandric spune că intenționează să colaboreze cu marii comercianți de bere, dar și cu marii retaileri.

”Suntem pe ultima sută de metri cu contractele de colaborare. Am început colaborări la nivel mai mic, adică livrarea de mii sau zeci de mii de bucăți, dar noi, având capacitate mare de producție, bineînțeles că ne dorim să facem colaborări mai mari, poate cu marii producători de bere, pentru că în general astfel de pahare sunt folosite la festivaluri, concerte și cele mari, de 400 de mililitri, sunt foarte potrivite pentru a bea bere. Cred că în mintea fiecărui antreprenor există un plan. Ne-am dori să ne extindem, să producem mai multe componente, alte unități, nu numai pahare, caserole sau alte produse biodegradabile. Cu siguranță acoperim o cerere și vine vara, vin evenimentele, revenim la normalitate”, susține Victor Mandric, care speră ca anul acesta investiția să se ridice la 400.000 de euro.

O altă întreprindere socială din Iași este înființată de Elena Potur.

Manuela Iftimoaei: ”Întreprinderea socială este unică”

În Iași sunt 19 întreprinderi sociale iar afacerile sunt în domenii precum producție, comerț sau educație.

”Go Planet Invest SRL este întreprinderea socială de inserție din cadrul programului «Acceleratorul de Întreprinderi Sociale», dezvoltat de Fundația «Alături de Voi», printr-o finanțare nerambursabilă. Victor Mandric a accesat suma de 100.000 de euro care a distribuit-o, pe de o parte, angajării unui număr de 5 persoane, din care două provin din grupuri vulnerabile. Jumătate din sumă a utilizat-o pentru achiziția unui echipament, mașina de termoformare care ajută la realizarea paharelor biodegradabile. Întreprinderea socială este unică în accelerator pentru că au impact cele două componente ale economiei sociale. Au o linie de producție care, prin natura ei, protejează mediul, iar pe de altă parte, ajută la reintegrarea persoanelor din grup vulnerabil, pentru ocuparea unui loc de muncă în cadrul acestei întreprinderi”, spune Manuela Iftimoaei, manager proiect în ”Acceleratorul de Întreprinderi Sociale”, ADV România, care susține că este o afacere unicat din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`