Prima pagină » Eveniment-Social » Afacere superbă, dezvoltată de mamă și fiu, absolvenți de facultate la Iași! Au investit 150.000 de euro într-o tradiție în familie de peste 27 de ani – GALERIE FOTO EXCLUSIV

Afacere superbă, dezvoltată de mamă și fiu, absolvenți de facultate la Iași! Au investit 150.000 de euro într-o tradiție în familie de peste 27 de ani – GALERIE FOTO EXCLUSIV

14 dec. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

O afacere superbă, după o tradiție în familie de peste 27 de ani, dezvoltată de mamă și fiu, absolvenți de facultate la Iași! Studenți ai Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științele Vieții din Iași au vizitat una dintre cele mai mari sere de flori din Vânători, județul Neamț. Aceasta este coordonată de doi absolvenți ai universității – mamă și fiu, totul fiind o tradiție în familie de peste 27 de ani. Andrei și Rodica Lazăr, ingineri horticoli, Andrei (promoția 2020), iar Rodica (promoția 2011), administrează o seră construită în anul 2015, cu resurse proprii. Asta după ultimele standarde europene, cu structură metalică, pereți dubli, pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați, investiția fiind de aproximativ 150.000 de euro

Exemplu că se poate! O afacere de zile mari, ce are în prim-plan specii de flori iubite și admirate de milioane și milioane de români, dar și de străini, a fost dezvoltată de mamă și fiu, absolvenți de facultate la Iași! Totul, după o tradiție în familie de peste 27 de ani. În acest context, studenți ai Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științele Vieții (USVIași) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași au vizitat una dintre cele mai mari sere de flori din Vânători, județul Neamț.

Aceasta este coordonată de doi absolvenți ai USVIași – mamă și fiu -, totul fiind o tradiție în familie de peste 27 de ani. Andrei și Rodica Lazăr, ingineri horticoli, Andrei (promoția 2020), iar Rodica (promoția 2011), administrează o seră construită în anul 2015 cu resurse proprii. Asta, după ultimele standarde europene, cu structură metalică, pereți dubli, pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați, investiția fiind de aproximativ 150.000 de euro.

O afacere de familie, de aproximativ 27 de ani

Actualii proprietari, membri ai familiei Lazăr, ingineri horticoli, dezvoltă afacerea de aproximativ 27 de ani. Ei speră ca aceasta să fie dusă mai departe de către generația viitoare.

„Prima seră a fost construită în anul 1998, de către părinții mei, o seră din sticlă pe schelet metalic și, din cauza faptului că nu mai răspundea cerințelor noastre, am decis să construim sera nouă. Este vorba despre o afacere de familie, de aproximativ 27 de ani și care sperăm că va fi dusă mai departe de către generația viitoare. Pe parcursul unui an calendaristic, noi efectuăm două culturi de plante la ghiveci care se succed în felul următor: prima cultură, cea de «Pelargonium» (gen de plante florale, cunoscut popular sub numele de mușcate, care include circa 200 de specii), începe la sfârșitul lunii ianuarie și se termină în luna iunie, iar cea de a doua cultură, de «Poinsettia», începe în luna iulie și se termină la mijlocul lunii decembrie”, arată ing. horticol Andrei Lazăr, masterand la Producerea semințelor și materialului săditor horticol (PSMSH), în cadrul Facultății de Horticultură a Universității de Științele Vieții.

Membrii familiei mai arată că fac totul din pasiune și dorința de a arăta că se poate construi ceva în România, rod al muncii și al respectului de a continua ceea ce au realizat înaintașii.

La sera din Neamț au fost prezenți și studenții de la specializarea Peisagistică, de la Universitatea de Științele Vieții din Iași

La sera din Neamț, unde acum este în splendoare „Poinsettia” (Steaua Crăciunului), au fost prezenți și studenții de la specializarea Peisagistică, anul al II-lea, de la Universitatea de Științele Vieții din Iași. Asta, în cadrul practicii de specialitate, de la disciplina Floricultură.

„Studenții trebuie să vadă, să se familiarizeze cu tehnologii ce pot fi puse în practică, nu neapărat la dimensiuni industriale, ci de mici antreprenori, în afaceri de familie. Este vorba despre absolvenți de-ai noștri. Mama a absolvit Facultatea de Horticultură, forma de Învățământ la Distanță, iar fiul a absolvit facultatea și, acum, este masterand în cadrul facultății noastre. Poate fi un exemplu, un model de a face meserie după ce termini anii de studiu”, a punctat prof. univ. dr. Lucia Draghia, titulara disciplinei de Floricultură, expert în arta florală și design vegetal în cadrul Facultății de Horticultură Iași.

„Poinsettia” (Steaua Crăciunului) are multe legende și mituri

Crăciunița („Euphorbia pulcherrima”), numită și „Poinsettia”, este o specie de plante din familia „Euphorbiaceae”. Originară din Mexic și America Centrală, Crăciunița a fost descrisă pentru prima dată de europeni în 1834. Este deosebit de cunoscută pentru frunzele sale roșii și verzi și este utilizată pe scară largă în contextul Crăciunului. Numele „Poinsettia” din limba engleză se trage de la Joel Roberts Poinsett, primul ambasador al Statelor Unite ale Americii (SUA) în Mexic, căruia i se atribuie introducerea plantei în SUA în anii 1820. Crăciunițele sunt niște arbuști ce ating înălțimi de 0,6-4 metri.

Deși se spune frecvent că este extrem de toxică, „Poinsettia” nu e periculoasă pentru animale de companie sau copii. Expunerea la plantă, chiar și consumul nu au, cel mai adesea, niciun efect, deși poate provoca greață, vomă sau diaree, dacă este ingerată. „Poinsettia” este cea mai importantă plantă de ghiveci din punct de vedere comercial, la nivel mondial. Crăciunița are multe legende și mituri, însă toate asociază această floare cu credința, puritatea, bunătatea și încrederea în oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *