Mașini de zeci de mii de euro furate din diferite țări ajung să fie găsite de polițiștii de frontieră. Majoritatea celor care sunt prinși la volanul mașinilor furate susțin că nu știu nimic despre asta, însă alții spun că au fost plătiți să introducă în țară aceste autoturisme. De la începutul anului și până acum au fost descoperitre 13 autoturisme furate
Mașinile în valoare de zeci de mii de euro au stârnit și stărnesc interesul hoților. Multe dintre mașinile furate din diferite țări din Europa ajung mai devreme sau mai târziu în România. Vigilența polițiștilor de frontieră nu este atât de ușor de păcălit, iar de la începutul anului și până acum au fost depistate la frontieră autoturisme în valoare de peste un milion de lei.
„În primele luni ale anului 2020, în urma acțiunilor desfășurate în punctele de frontieră și în zona de competență, polițiștii de frontieră ieșeni au descoperit 13 autovehicule (8 în punctele de trecere a frontierei și 5 pe comunicații), care figurau ca fiind căutate de autorităti sau declarate furate în străinătate. Cele mai multe autovehicule au fost descoperite în P.T.F. Albița (6). Din analizele efectuate, rezultă că traficul cu autoturisme furate este o activitate ilicită ce aduce beneficii financiare substanțiale persoanelor care au ca preocupări acest tip de fapte infracționale, acestea fiind bine organizate la nivelul mai multor state”, a precizat Denis Lazăr, purtătorul de cuvânt al ITPF Iași.
Cum sunt depistate?
Majoritatea autoturismelor furate provin din țări învecinate în care locuiesc foarte mulți români, iar pentru ca acestea să fie depistate se ajunge la colaborarea dintre state.
„Rutele folosite sunt, în general, orientate dinspre țările vest europene (Italia-6, Norvegia-3, Spania-2, Franța-1, Cehia-1), cu finalitate în țări din spațiul ex-sovietic. Pentru identificarea și indisponibilizarea autoturismelor semnalate ca fiind căutate de autorități sau reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităților de parchet competente, polițiștii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE realizând un schimb operativ de date și informații, prin intermediul punctelor și centrelor de contact”, a mai precizat Denis Lazăr, purtătorul de cuvânt al ITPF Iași.
Autoturisme de zeci de mii de euro
Majoritatea autoturismelor furate sunt scumpe. Hoții preferă autoturisme de lux, cum ar fi Mercedes, BMW sau chiar Tesla. Nu de fiecare dată cei care fură mașinile sunt și cei găsiți la volan la frontieră. O parte dintre cetățenii depistați la volanul unor autoturisme furate susțin că nu știau că sunt furate, iar altă parte spun că au fost plătiți să facă asta.
„În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul mașinilor respective au declarat, pe timpul cercetărilor, că nu știau că autoturismele se află în atenția autorităților ca fiind furate, ei fiind doar «cumpărători de bună credință». Alții au susținut că au primit o sumă de bani (în general de până la 500 de euro) pentru a transporta mijloacele de transport în țările est-europene și, la fel, nu cunoșteau că acestea sunt furate sau implicate în litigii. În toate situațiile, conform legislației, pe numele celor implicați în traficul cu mașini furate au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele, în valoare de aproximativ 1.260.000 de lei, au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor”, au mai transmis reprezentanții ITPF Iași.