Prima pagină » Economic Local » Afacere inedită, deschisă de o ieșeancă în Anglia. Cum a ajuns Oana să vândă sarmalele la bucată, pe internet. „Am făcut în două zile 1.600 de lire”

Afacere inedită, deschisă de o ieșeancă în Anglia. Cum a ajuns Oana să vândă sarmalele la bucată, pe internet. „Am făcut în două zile 1.600 de lire”

27 aug. 2024, 02:00, 5 ,
Gabriela Rusu în Economic Local

O ieșeancă și-a deschis o afacere inedită în Anglia. Din pasiune pentru gătit, a început să vândă, pe internet, tradiționalele sarmale, la bucată, pentru românii care locuiesc în Regatul Unit. Apoi, a început să fie contactată de oameni pentru evenimente, precum nunți și botezuri. Cum a ajuns Oana una dintre cele mai căutate bucătărese din Anglia, veți afla în cele ce urmează.

Ieșeanca care vinde sarmale la bucată, pe internet, în Anglia

Povestea sarmalelor românești vândute pe internet, în Anglia, a început în urmă cu patru ani, atunci când Oana a decis să se mute în Regatul Unit împreună cu soțul și cei patru copii. Fiindcă avea un bebeluș nou-născut, Oana și-a dorit să își găsească un hobby prin care să contribuie la bugetul familiei. Astfel, a început să gătească într-o bucătărie de câțiva metri pătrați rețete tradiționale românești, dar, în principal, sarmale. Rețeta este una veche, pe care a învățat-o de la bunica sa, dar de care românii din Anglia s-au îndrăgostit.

„Ne-am mutat în Anglia, în 2020. Aveam un copil mic, de trei luni, indemnizația era mai mică decât în România și, atunci, se simțea lipsa salariului meu. Așa m-am apucat să fac sarmale. Aici nu aveam de unde mânca ceva tradițional la restaurant, dar ne era poftă de ciorbă rădăuțeană, de ciorbă cu perișoare și așa am zis să mă apuc de gătit. Când am făcut botezul mezinei, Maria, am văzut întâmplător, pe internet, fotografii cu platouri cu mâncare tradițională și atunci am decis să organizăm noi întregul botez. Așa am făcut singură, în bucătărie, platouri, le-am așezat frumos, am făcut sarmale, friptură. Nu eram sigură că invitații vor fi deschiși la mâncarea mea tradițională, dar au rămas impresionați. Apoi, câteva luni mai târziu, mi-a venit ideea să postez fotografii pe grupurile de români, din Anglia, că fac sarmale. Prețul era de o liră pentru o singură sarmală. Mulți m-au luat în râs, dar eu nu i-am luat în seamă. Două zile mai târziu, m-am trezit că îmi vin oameni acasă, să-mi cumpere sarmalele, și am făcut 1.600 de lire doar în acele două zile. Aceia au fost primii mei bani făcuți din sarmale”, a declarat Oana Smeu, administrator Romanian goodies by Oana.

După ce afacerea cu sarmalele vândute la bucată pe internet a prins contur, Oana a început să gătească la evenimente, precum nunți și botezuri. Aici pregătea adevărate meniuri, de la aperitive, ciorbă, sarmale și chiar friptură.

„Un om s-a îndrăgostit, la un moment dat, de sarmalele mele și venea regulat, la câteva săptămâni, să-mi cumpere mâncarea. Cerea mereu câte 500 – 600 de sarmale. De multe ori, se aduna cu prietenii și îmi cerea să le gătesc salată boeuf, ciorbă, friptură și chiftele. Și cumpărau în cantități mari. Eu deja mă obișnuisem să gătesc, dar găteam așa pentru cunoștințele mele, pentru oamenii care s-au îndrăgostit de gustul pe care îl dădeam mâncării. Apoi, un prieten m-a recomandat la o cunoștință de a sa pentru a-i găti la nuntă. Atunci am luat-o ca pe o provocare și am acceptat. Ei, după acest eveniment care a ieșit impecabil am luat decizia să mă implic tot mai mult în astfel de situații. Și așa, am ajuns să gătesc singură, în bucătăria mea din Anglia, preparate tradiționale românești”, a adăugat Oana Smeu, administrator Romanian goodies by Oana.

Nu doar românii sunt atrași de gustul pe care Oana îl dă mâncării tradiționale românești. Mai nou, și englezii fac rând pentru a gusta din bunătățile preparate de Oana Smeu.

„Am ajuns să gătesc mâncare săptămânal pentru medicii esteticieni din Anglia. M-au angajat în cadrul firmei pentru a le furniza mâncare. Sunt înnebuniți, mai ales după sarmale și ciorbă de perișoare. Eu prepar doar mâncare din inima Moldovei, așa cum am învățat de la bunica mea și de la mătușile mele. Norocul meu a fost că, de mică, am avut înclinații spre bucătărie, având în familie doar gospodine. Eu, la bază, sunt asistentă medicală, am practicat această meserie și în țară, și în Anglia, însă nu m-am regăsit complet în ea. Apoi au apărut copiii și am decis să-mi transform pasiunea într-o muncă. Și mi-a ieșit. Acum, planurile pentru viitor sunt mari. Mi-aș dori să devin private chef și să gătesc și pentru nume mari din străinătate”, a povestit Oana Smeu, administrator Romanian goodies by Oana.

Oana a mai povestit reporterilor BZI și de unde își procură ea materia primă. Pentru un gust autentic, ea apelează la magazinele românești din Anglia, iar atunci când nu reușește, primește livrări speciale din România, de la rude. O altă ramură a bucătăriei pe care o explorează este și cea a dulciurilor. Acestea, tot în stil tradițional. Pregătește cozonaci, gogoși, melci cu nucă, plăcinte cu brânză, negrese cu ciocolată. Singura promovare a produselor sale o realizează pe pagina de Facebook, creată de ea, „Romanian goodies by Oana”.

O ieșeancă și-a deschis o afacere inedită în Anglia. Din pasiunea pentru gătit, a început să vândă, pe internet, tradiționalele sarmale, la bucată, pentru românii care locuiesc în Regatul Unit.

Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Ce nu trebuie să uiți săptămânal dacă ai vinete în grădină. Așa previi dăunătorii și fructele deformate
observatornews.ro
Afacerea cu care Alina și Alex au dat lovitura. Un clip postat pe TikTok le-a adus mii de comenzi
Playsport.ro
O femeie și fiica ei au strâns 8.000 de sticle, apoi au construit o casă cu 7 camere: „Pentru noi a fost o metodă de supraviețuire”
Evz.ro
Act de identitate special. Ce români pot beneficia
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ventilația încrucișată nocturnă, varianta rapidă prin care răcoreşti casa fără aerul condiţionat. Ce trebuie să faci exact?
Dailybusiness.ro
E LEGE! Ce trebuie să facă șoferii rămași fără plăcuțe de înmatriculare. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă obligația
RomaniaTV
Zile libere de care nu ştiai: Cum poţi să iei bani fără să mergi la job două zile. Alte concedii pe care poţi să le ceri oricând
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Adio garanţia de 50 de bani la punctele de reciclare. Românii, campioni în campania SGR
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!
Comentarii
  • Mai taie din ele da-le dreacu! A facut tantea 1600 de sarmai in 2 zile!?

  • Mișu vopsea

    Ete na, că o fi fiind asta mai dihaie decât kilometrica mea nevastă. Că și ea face machitori, feluri de haleală cu păr de pisică, totul original, aromat, autentic nefiscalizat. Bunătățile lu’ Tantea s-or fleșcăit cu anii dar, mein Gott, pe câtă lume or bucurat. Eu, ca administrator, mai merg în călătorii filosofice de aprovizionare din rural (obârșia, n-am ce face), dar hărnicuța lucrează totul de acasă. Totul !
    Hei ! Dar ce umbră lasă capul meu ? Phiii, ce-s alea ? Antene ?

  • Bravo ei si felicitari, iar cei care nu sunt in stare sa faca absolut nimic, o sa comenteze negativ despre femeia asta.

  • Talpa tarii – sarmalagii – a plecat din romanica, in „anglea”. Amatorii de foie gras, saint jacques, kobe, etc. au ramas in romanica. Pentru ca traiesc bine aici. Sa-ti iau sarmalele in… scobitoare 🙂

  • Ce mai stire de cacat!!!!!!!!!!!!!!!! Tanti asta, nu vinde sarmale englezilor ci doar pe internet. Ce labareala mai e si asta???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iunie 2025
21 iunie 2025