Un anunț apărut recent pe Internet a provocat senzație pe piața imobiliară din orașul Iași! O agenție imobiliară («4Land Imobiliare») scoate la vânzare un teren de 1.150 de metri pătrați, amplasat chiar în Copou, în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Totul este estimat la 100.000 de euro. Dincolo de toate acestea, un detaliu-cheie face ca afacerea să fie nerentabilă. „După noul Plan Urbanistic Zonal, totul va face parte din spațiul verde al Grădinii Botanice. Pe acesta nu se poate construi nimic”, arată surse din cadrul Universității „Cuza”
Anunțul, lansat pe Internet de agenția „4Land Imobiliare”, provoacă un interes uriaș pe zona pieței imobiliare din orașul Iași! În prim-plan este scoaterea la vânzare a unui teren de 1.150 de metri pătrați, amplasat chiar în Copou, în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Acesta este estimat la 100.000 de euro. Chiar dacă, la prima vedere, pare o mega-afacere, o serie de detalii fac ca întreaga situație să se schimbe radical. Surse din cadrul UAIC ne-au oferit informații esențiale legate de toate acestea.
„După noul Plan Urbanistic Zonal, totul va face parte din spațiul verde al Grădinii Botanice. Pe acesta nu se poate construi nimic. De precizat că, în Grădina Botanică sunt trei parcele de 1.300 de metri pătrați care au cărți funciare. Una din parcele este a unui notar, dar a fost cumpărată de SC Invest Construct SRL. Celelalte două sunt ale lui Emanoil Ifrim”, arată, în exclusivitate pentru reporterii Cotidianului „BZI”, surse din cadrul Universității „Cuza”.
Chilipir, la doar 87 de euro metrul pătrat, în mijlocul Grădinii Botanice din Iași
Anunțul este unul extrem de tentant! Practic, vorbim de doar 87 de euro metrul pătrat, în mijlocul Grădinii Botanice din Iași, taman în zona de jos a lacului. Accesul la teren se face prin zona Amfiteatru, legal, pe alee betonată până în fața terenului. Sunt și utilități, și anume asfalt, gaz, curent, apă. Este oferită și o schiță, repectiv intabulare, respectiv deschidere la drum betonat. Cu toate acestea, realitatea este cu totul alta. După noul Plan Urbanistic Zonal (PUZ), totul va face parte din spațiul verde al Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iași. Mai mult, pe teren nu se poate construi nimic și trebuie menținută vegetația și destinația.
Imediat după 1990, o serie de rechini imobiliari au acaparat suspect suprafețe uriașe din Grădina Botanică a Iașului
Pe de altă parte, important de aratăt că, imediat după 1990, o serie de rechini imobiliari au acaparat suspect suprafețe uriașe din Grădina Botanică a orașului Iași. Concret, documentele înregistrate arată și că (în special pe strada Podgoriilor și la nivelul anului 2017) aveau proprietăți următorii: 2.000 metri pătrați Vasile și Eugenia Gaburiac, 393.90 metri pătrați – Livia Ana Saven, 1.511 metri pătrați – Vasile Apetrei, SC Imobil Class SRL, cu 1.300 metri pătrați, SC Graniti Design SRL ,cu 1.000 metri pătrați și încă o asemenea suprafață, Maria Florea. Pe de altă parte, fostul primar al Iașului, Ionel Onofraș, cu fosta soție, Marina, deținea 10.902 metri pătrați, transferate către fiul Tudor Codrin Onofraș. De asemenea, 1.300 de metri pătrați erau deținuți de Anca Mariana Vlasin, adjudecate de Alina Estera Ifrim, iar 1.300 metri pătrați, inițial deținute de Gabriela Fechet și Valentin Iulian Botez, au intrat în proprietatea lui Andrei Rusu.
Conducerea Universității „Cuza” din Iași a reușit intabularea a încă aproximativ 25 de hectare, tocmai în Grădina Botanică „Anastasie Fătu”
De asemenea, în ultimii ani, securizarea juridică a patrimoniului Universității „Cuza” a devenit o direcție strategică de acțiune, menționată în repetate rânduri de către rectorul instituției, prof. univ. dr. Tudorel Toader. Utilitatea acestui demers este necesară atât pentru valoarea patrimonială a Universității, cât și pentru accesarea de resurse de finanțare, care condiționează calitatea de proprietar și existența cărții funciare, ca premise ale eligibilității administrative. Până în anul 2016, procesul de intabulare a Grădinii Botanice a fost inexistent, iar actuala echipă de conducere și-a asumat dificultățile unui asemenea proces de durată, dar obținând rezultate remarcabile. Spre exemplu, în august 2019, a fost finalizată intabularea a încă 24,72 hectare, cartea funciară având nr. 164.468. Astfel, în 3 ani, au fost intabulate circa 60 de hectare în Grădina Botanică. Procesul este în derulare și, foarte probabi, în final UAIC va avea intabulate peste 80 de hectare.
Conform datelor istorice, Grădina Botanică din Iași a luat ființă în 1856, din inițiativa medicului și naturalistului Anastasie Fătu
Grădina Botanică din Iași are o istorie zbuciumată. E înființată în anul 1856, de către medicul și naturalistul Anastasie Fătu, mare patriot, filantrop și om de cultură. Aceasta este prima Grădină Botanică din România. Amplasată pe un teren cumpărat din fonduri proprii în apropiere de Râpa Galbenă, avea să fie aici pentru mulți ani. Stimulată de interesul manifestat față de grădina lui Anastasie Fătu, Societatea de Medici și Naturaliști din Iași înființează, în 1873, o a doua Grădină Botanică în jurul sediului acestei societăți, actualmente Muzeul de Istorie Naturală. În 1870, conducerea Universități din Iași ia în discuție problema înființării unei grădini botanice proprii pe terenul din spatele vechii clădiri a universității, unde în prezent se găsesc clădirile Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa”.
În 1900, la insistențele repetate (încă din 1895) ale prof. Al. Popovici, Universitatea cere să-i fie cedat terenul din spatele actualului Palat al Culturii pentru înființarea unei noi grădini botanice. Pentru a satisface cerințele învățământului biologic, în 1921, prof. Al. Popovici înființează o nouă grădină botanică pe terenul din spatele noii clădiri a Universității cu suprafață de circa 1 hectar, pe care se construiește un mic complex de sere pentru plantele tropicale. Această grădină a servit învățământului botanic ieșean timp de peste 40 ani, până în 1963-1964, când a fost mutată pe actualul amplasament din Dealul Copoului.