Prima pagină » Titlurile zilei » Afacere dubioasă la CTP Iași. Călătorii rămân fără bani când cumpără bilete de la automatele din oraș: „Am cumpărat două bilete și în loc de rest am primit un voucher” – FOTO

Afacere dubioasă la CTP Iași. Călătorii rămân fără bani când cumpără bilete de la automatele din oraș: „Am cumpărat două bilete și în loc de rest am primit un voucher” – FOTO

21 feb. 2024, 02:00,
Petronel Ștefan în Titlurile zilei

Călătorii din Iași trebuie să folosească bani ficși când cumpără un bilet de la CTP. Încă de la începutul lunii decembrie 2023, automatele nu mai eliberează rest când achiziționezi o legitimație de călătorie

Compania de transport din Iași colaborează cu firma EPIN în ceea ce privește asigurarea biletelor de călătorie. Peste 150 de automate sunt amplasate în municipiu și în zona metropolitană. Totuși, călătorii nu au nicio vină pentru această situație, iar compania ar trebui să găsească o soluție.

Călătorii de la CTP Iași nu mai primesc rest

În trecut, au mai fost probleme cu aceste aparate, fiindcă se defectau foarte des. În cazul în care un călător cumpără un bilet de 3,5 lei, iar în automat introduce 4 lei, primește un voucher de 50 de bani în locul unei monede. Oamenii sunt nemulțumiți de această situație, fiindcă vor să primească banii în schimbul voucherului, astfel că sunt nevoiți să îl folosească tot pentru bilete. Acest lucru reprezintă un abuz din partea companiei, deoarece călătorii nu pot să își folosească banii. De asemenea, voucherul nu poate fi folosit la toate automatele, doar la cele care eliberează o astfel de hârtie.

„Din punctul meu de vedere, este o mare bătaie de joc. Pun în aparatul de taxat 10 lei, iau 2 bilete și mi se da un voucher de 3 lei pe care sunt obligată să îi cheltui tot pentru biletele CTP, mai mult decât atât, la următoarea tranzacție, pentru că aceste aparate nu primesc monede, voi pune 1 leu și voi primi din nou un voucher de 50 de bani. De când această firmă are voie să bage mâna în buzunarele oamenilor și să decidă ce fac eu cu banii mei? Nu mi se pare normal. Eu, poate, am doar 10 lei la mine și îmi iau un bilet și poate că în restul zilei am nevoie de bani să îmi cumpăr ceva, ce fac, dau voucherul la magazin”, povestește Valentina Bejan, o călătoare CTP.

Compania trebuie să asigure o alternativă

După majorarea biletelor de la CTP de la 3 la 3,5 lei au fost mai multe tranzacții în care a fost necesară eliberarea de rest. Totuși, compania trebuia să asigure condiții pentru această modificare, însă ieșenii sunt obligați să își cheltuie banii tot la CTP pentru că voucherul nu poate fi folosit în alt scop.

„Decizia a fost luată de EPIN, pentru că nu găseau la bancă monezi, iar în schimb au fost introduse voucherele”, a precizat Cristian Stoica, directorul CTP Iași.

Compania care se ocupă de mentenanța aparatelor, EPIN, a scos funcția de eliberare rest de la începutul lunii decembrie 2023. Cel mai probabil, situația nu se va schimba, iar ieșenii nu vor mai primi rest la automate.

„Din cauza lipsei de monede nu reușim să realimentăm aparatele, nu găsim masă monetară. Este o lipsă totală, am încercat la toate băncile, nu există nicio variantă să găsim un stoc de monede periodic pentru a alimenta automatele. Aparatele acceptă monezi, doar că, de când s-au schimbat tarifele la biletele de la CTP, tranzacțiile în care este necesar să se dea rest au fost mult mai multe. De obicei, oamenii nu pun suma exactă, astfel că stocul se epuiza imediat. Din păcate, situația este din ce în ce mai rău, este o problemă la nivel general, noi avem lunar o cotă de monezi de la bănci, aproximativ 3.000 de bucăți, care este total insuficient. Este puțin probabil că situația se va reglementa în viitor. Noi vom introduce la automate și plata cu cardul pentru a încuraja utilizatorii să folosească și această metodă”, a transmis Dan Cernea, reprezentantul companiei EPIN.

Automatele de bilete din Iași nu mai eliberează rest călătorilor CTP de mai bine de două luni, iar situația nu se va reglementa pe viitor.

Comentarii
  • M@#€ CTP .

  • Preturile au crescut.
    Ar fi foarte bine dacă si timpul unei calatorii sa se crească.
    Traficul fiind foarte aglomerat timpul alocat pentru o deplasare este destul de mare.

  • Ieri am văzut ca au crescut prețul la ora de parcare la 6 lei/h, și automatele primăriei nu dau rest. De ce a crescut prețul, vor sa strângă bani pt. parcări?

  • Margareta Clipa

    In sfarsit a aparut in presa primul material despre tonomatele de bilete marca CTP Iasi. Din cate stiu eu, CTP Iasi au o firma partenera care lucreaza pentru ei. Problema tonomatelor este acceptarea banilor si restul banilor. Dureaza si 3 – 5 minute sa achizitionezi 2 bilete. De multe ori iti mananca banii si nu mai vezi biletul. Si inca o problema, sunt minunatele alea de POS-uri din mijloacele de transport. Multe nu merg. Si controlorii s-au obisnuit cu ideea. Nu stiu ce management este la CTP Iasi, dar toti sunt depasiti, iar prostul ala de primar face presing la greu ca afacerea sa mearga brici, dar .. nu ai cu ce si nici cu cine.

  • Functioneaza defectuos.Odata mi a înghițit 5lei si nu a marcat suma,a trebuit sa mai introduc o bancnotă.In total in loc de 7lei ,m a costat 12 lei un bilet cu 2calatorii.
    De evitat!

  • Asa este este vrăjeală de 2 lei ex am băgat saiau 2 bilete și nu. Mia dat bilet mia dat voucher ce sa fac cu el.
    Plus ca am. O gramada de vouchere care le-am primit în loc de bani eu acum dețin mașina și merg cu masina deci pierdere totala. Și dacă ii suni sa vb cu ei sunt foarte iritați. Sau anu trecut am plătit cu cardul în autobuz și mi sa luat banii de 2 ori și e prima data când se întâmplase asta.
    Am sunat la ei au verificat mai sunat sa își ceara scuze și au spus ca îmi lasă bilete la o toneta de biletein locu banilor.
    Am fost acolo surpriza doamna nu știa nimic m-am lăsat păgubaș.
    Furt….. Asta este.

  • Să le facă 4 lei sau 5lei și gata ce faci cu 50bani azi, nație de săraci da toți caută să poarte numai firmă:))))

  • Stai o suta de ani pana cumperi un bilet. Tre’ sa mangai bancnota aia, s-o dragalesti, s-o indoi, s-o intinzi ca sa ti-o ia. La fel si porcariile de compostoare din mijlocul de transport,unde nu-ti ia biletul, la fel tre’ sa-l mangai 7 ani. Cu bilet in mana am platit amenda aia de 100 de lei tot explicand controlorilor si soferului ca nu merge cum zic ei compostorul. Am calatorit ca ultimul infractor cu biletul in mana de foarte multe ori pt.ca nu mergea compostorul, iar acum mi-au dat amenda si m-au tinut inchisa tot ca pe un infractor pana la capat de linie 28( a se vedea mandra ce controleaza in cardasie cu unul batran-seara lui 17 februarie). Singurul lor argument e ca atunci mergea compostorul(dupa ce aia a msngaiat biletul pana o intrat, iar mie mi-a zis sa-l bag ca lumea, ca nu-l bag destul). Au amenintat cu politia daca nu dau amenda, nu aveam nici cash destul. M-am simtit ca ultimul om,ultimul infractor. Sunt profesor si un om care nu incalca legea. Cel putin mosneagul ala a fost de o rautate si o intransigenta groaznica. L-am sfatuit sa dea un avertisment. Cica daca nu mergea compostorul datoria mea era sa anunt soferul sau sa sun la sediul lor(naiba stie unde). Serios??? Si daca 28 e plin ca sardinele ce fac? Nu a vrut sa inteleaga si pace. Am inteles din presa ca au plan: 20 pv si 20 amenzi de 100 lei. A pus el bani in plus la suma mea, ca nu aveam,numai sa platesc 100 lei. Scarba de om. Eu, o femeie,iti explic frumos cu buletul in mana si tu ma iei de infractor. Tiganii in schimb de langa mine i-a lasat sa coboare. Pustanii la fel. Pana si Politia cand te prinde ca gresesti mai are intelegere(vezi cum se comporta in America-te avertizeaza). Si astia de la CTP direct amenda,chemat politie, show de show eu avsnd bilet in mana nou,cumparat de la aparat atunci. Sa le fie rusine! O haituiala mizerabila pentru ca au ei plan. Pai tu ma compari pe mine cu bilet bun in mana necompostat din vina compostorului cu tiganii vesnic pe blat? Daca ma filma cineva in autobuz in acea ipostaza cine imi repara imaginea,ca sunt profesor? Mai apaream si pe la stiri ca ultima infractoare. Degeaba le-am explicat. Nu si nu. Sa platesc 100 de lei. Niste „jegosi”.

  • Stai sa vezi ce misto cand iti ia banii si iti spune Bilet/Tichet indisponibil. Si iti da voucher.
    Pai pentru voucher este hartie si pentru biletul ales nu mai era hartie/cerneala?
    De ce nu scuipa imediat afara bancnota bagata, daca biletul ales nu e „disponibil”???
    Rusine!
    Cel mai horror sistem de ticketing din Romania/Europa.

  • 24PAY. Recomand.

  • Da, ca sa iti ia de2 ori banii. Lasati, lasati…

  • Ce treaba are CTP cu automatele alea?

  • Aceeași problema o au și parcometrele. Nu dau rest, iar pos-ul nu funcționează la majoritatea. Amenzile însă, funcționează.

  • Mai frumos este cand donezi sange, medicul iti spune sa nu conduci dupa, este ‘gratuit’ de la primarie transportul pe scris dar tot iti trebuie bilet pana ajungi la spital , nu se deconteaza nimic.

  • Ti-a facut plm o paralela, dar esti prea prost sa vezi dincolo de propria limitare.

  • Anonim, nu cumperi nimic. Se dovedeste cu tichetul de donare la orice control. Singura regula ce trebuie respectata este sa fie doar in ziua respectiva si doar spre domiciliu.

  • cand mergi cu CTP cel mai sigur iti iei de la toneta bilet, set bilete sau abonament. fac ceva pe POS-urile lor albastre. stiu ca au mai ramas cateva tonete CTP la strada, dar cand vad o toneta CTP ma dus si imi cumpar mai multe bilete sa am pentru mai mult timp. multe POS-uri cu contactless iti ia banii de pe card dar iti da canci bilet sau au capacele desfacute unde se vad toate firele si integratele. acu mai nou sunt POS-uri unde platesti doar contactless cu cardul si cand vine controlul ii arati cardul. cardul meu de credit sa-i arat unei persoane necunoscute. GO FUCK YOURSELF!!!

  • ce nu va convine oai? 3,5 lei biletul 2 ore? e pomana curata oai! mai carnatzari ca moldovenii nu mai vezi in tara asta! ce e 3,5 lei? un pet de 500 ml de Newmarkt? voi vreti gratis sa mergeti? dar voi stiti 1 L de benzina sau motorina e peste 7 lei bre? autobuzele nu merg cu GPL care e 3,30 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *