Prima pagină » Titlurile zilei » Afacere de jumătate de milion de euro, din Iași, închisă din cauza unui virus! Investitorii nu vor să renunțe la producție, chiar dacă nu au mai vândut nimic de aproape un an! „Nu știm cum s-au îmbolnăvit!”
Afacere de jumătate de milion de euro, din Iași, închisă din cauza unui virus! Investitorii nu vor să renunțe la producție, chiar dacă nu au mai vândut nimic de aproape un an!

Afacere de jumătate de milion de euro, din Iași, închisă din cauza unui virus! Investitorii nu vor să renunțe la producție, chiar dacă nu au mai vândut nimic de aproape un an! „Nu știm cum s-au îmbolnăvit!”

06 iul. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

O afacere de jumătate de milion de euro, a tinerilor antreprenori Ionel Isari și Răzvan Gheorghiu, e închisă de jumătate de an din cauza pestei porcine africane (PPA). Ferma de suine, cu peste 800 de capete, din Podul Hagiului, comuna Gorban, este prima de acest fel în care producția a fost întreruptă. Toate focarele de PPA, din gospodăriile din Iași, au fost închise

O fermă cu peste 800 de suine, care valorează jumătate de milion de euro, e închisă de jumătate de an din cauza pestei porcine africane (PPA). Imediat ce a fost confirmat primul caz de PPA, medicii veterinari au incinerat și îngropat 700 de animale pentru a evita răspândirea virusului. Cele două hale din Podul Hagiului, comuna Gorban, ar putea fi populate luna viitoare, dacă nu vor fi descoperite noi cazuri de PPA.

„Stăm de 6 luni așa, pentru că acestea sunt regulile. Vom anunța DSVSA că vrem să aducem porci-santinelă, care să se plimbe prin hale, un efectiv mic, iar, dacă nu se îmbolnăvesc, vom putea popula din nou ferma. Nu am mai vândut nimic, pentru că producția a fost pusă pe pauză. Pierderile estimate sunt de câteva sute de mii de lei. Noi populăm halele de 2-3 ori pe an, dar, în 2021, nu am mai făcut nimic… Ferma noastră este singura din județul Iași care a fost închisă din cauza pestei porcine. Nu știm cum s-au îmbolnăvit porcii! La noi se face duș, se schimbă oamenii când vin în hale, totul este pus la punct”, susține Răzvan Gheorghiu, unul dintre fondatorii SC Prod Com Gorban SRL.

Activitatea în ferma din Gorban ar putea fi reluată în această lună, după ce investitorii primesc aprobarea de la DSVSA

În comuna în care este ferma cu suine au fost focare de pestă porcină încă de anul trecut, astfel că, de aproape un an, cei doi asociați nu au mai vândut carne de porc.

„În martie 2020 am dat porcii la abatoarele din Moldova cu 7-8 lei kilogramul, porci de 150-160 de kilograme. Dacă erau mai mici, de 110 kilograme, poate obțineam un preț mai bun. Dar, pentru că în comună a fost pestă porcină anul trecut, nu aveam voie să vând porcii. Ne-au blocat! Cu cât porcul e mai mare, cu atât prețurile sunt mai joase. Investiția într-o fermă e mare. Cumperi purcelul de 25-30 de kilograme, îl crești, plătești angajații, medicamente, mâncare. Mereu investești! Oricum, toți fermierii au vândut în ultimul an cu prețuri mici, fiind în pierdere. Noi nu renunțăm la fermă. Cum să renunț?! Nu poți să faci afaceri doar când e bine. Sunt perioade bune, dar și perioade mai proaste”, mai spune Răzvan Gheorghiu, unul dintre asociații afacerii cu suine din comuna Gorban.

Cei doi antreprenori au amenajat ferma în anul 2016, pe amplasamentul unei vechi ferme de vaci, de dinainte de Revoluție. Dacă Răzvan Gheorghiu este fermierul cu experiență în domeniul zootehnic, care a lucrat peste 10 ani în sectorul reproducție suine, în Danermarca, Ionel Isari este specializat în economie agrară.

Toate focarele de pestă porcină africană din Iași au fost stinse de medicii sanitar-veterinari

În acest moment, Iașul nu mai are niciun focar de pestă porcină africană în gospodării. Medicii sanitar-veterinari au luat măsurile necesare pentru ca Iașul să nu mai fie pe lista județelor cu focare active. Au fost stinse, în total, 38 de focare active până pe data de 1 iulie 2021. Au fost afectate de pesta porcină africană (PPA) 1.324 de animale, dintre care 62 au murit din cauza virusului, iar alte 1.262 au fost incinerate.

Cele mai mari probleme au fost întâlnite la o fermă cu suine din satul Coropceni, localitatea Ciortești, unde au fost incinerați și îngropați 794 de porci bolnavi. De asemenea, porcii din gospodăriile din comuna Dobrovăț au fost incinerați și îngropați, fiind vorba despre un efectiv de 72 de suine. Focarele de pestă porcină africană au fost închise în comunele Butea, Ciortești, Prisăcani, Trifești, Dobrovăț, Holboca, Costuleni, Răducăneni, Hălăucești și Victoria. În luna martie 2021 a fost descoperit primul focar de pestă porcină africană din acest an, din județul Iași.

Medicii veterinari au descoperit noi cazuri de îmbolnăviri la mistreți

În ultima săptămână au fost găsiți 203 porci mistreți care s-au îmbolnăvit cu virusul PPA, iar alți 33 de mistreți au fost vânați. De la începutul anului, până în prezent, au fost uciși 333 de porci mistreți care au fost confirmați cu pestă porcină africană de medicii din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași. Numărul cazurilor de mistreți bolnavi de PPA a crescut lunar, în acest an, în județ.

Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași pentru combaterea răspândirii pestei porcine se regăsesc efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice, pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severe.

„În momentul de față nu mai avem niciun focar de pestă porcină africană în județul Iași, în gospodării. Mai sunt cazurile la mistreți, dar acestea se închid în câțiva ani”, susține Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași.

Crescătorii de porci din Iași au cerut bani europeni pentru a-și proteja fermele

Fermierii din Iași au cerut fonduri europene pentru a proteja fermele zootehnice. Astfel, crescătorii de suine vor primi fonduri europene în valoare de 120.000 de euro, obținute în Submăsura 5.1 – Sprijin pentru investițiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile și ale evenimentelor catastrofale probabile. Fermierii au cerut banii nerambursabili pentru a preveni răspândirea pestei porcine în fermele cu porci pe care le dețin în mediul rural și pentru investiții în măsuri de biosecuritate.

Banii vor fi virați de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în conturile fermierilor până la finalul acestui an. O firmă din Iași care a accesat fonduri europene în valoare de 30.000 de euro pentru investițiile în biosecuritate este una dintre cele mai mari ferme zootehnice din Moldova, Latini Com SRL, din Belcești, care aparține italianului Fillipo Latini. Acesta deține cea mai mare fermă de suine din Iași, cu un efectiv maxim posibil aprobat de 30.000 de capete pe an, în două tranșe de creștere, a câte 6 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
31 decembrie 2024
31 decembrie 2024