Prima pagină » Titlurile zilei » Afacere de 5 milioane de euro, detonată în județul Iași. Drumarii vor cu orice preț să-l îmbogățească pe cel mai controversat asfaltator! Rețeta a fost reluată după eșecul din prima etapă
Afacere de 5 milioane de euro, detonată în județul Iași. Drumarii vor cu orice preț să-l îmbogățească pe cel mai controversat asfaltator! Rețeta a fost reluată după eșecul din prima etapă

Afacere de 5 milioane de euro, detonată în județul Iași. Drumarii vor cu orice preț să-l îmbogățească pe cel mai controversat asfaltator! Rețeta a fost reluată după eșecul din prima etapă

30 oct. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Asfaltarea unui drum din județul Iași a stârnit un nou scandal uriaș. Drumarii ieșeni au aplicat aceeași rețetă pentru a-i oferi un contract de aproape 5 milioane de euro unui afacerist cu legături la cel mai înalt nivel. Licitația pentru modernizarea drumului DJ 282- intersecție DN 24 – Bivolari – Traian – Spineni – intersecție cu DJ 282F a ajuns de două ori la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, de fiecare dată după aceeași rețetă

Caz incredibil la vârful administrației județene. O licitație de 23,4 milioane de euro (4,7 milioane de euro) a fost atribuită din nou, după același scenariu, unei firme cu lipici la banul public. Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) Iași a atribuit modernizarea drumului DJ 282- intersecție DN 24- Bivolari -Traian – Spineni – intersecție cu DJ 282F, firmei Eky Route SRL, patronată de Ioan Echimov, pentru 22,950 de milioane de lei (4,6 milioane de euro). Această firmă a câștigat de două ori aceeași licitație, după aceeași rețetă. În luna august 2021, asocierea Mecon SRL – Conest SA a contestat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) decizia prin care DJADP a atribuit contractul firmei Eky Route SRL, patronată de controversatul Ioan Echimov. CNSC a dispus reevaluarea ofertelor, însă DJADP a atribuit contractul tot firmei Eky Route SRL, fix după același parcurs ca la licitația anterioară.

Afacere de 5 milioane de euro pe drumurile din Iași

Asocierea Mecon SRL – Conest SA a arătat în noua contestație că DJADP nu a ținut cont de ceea ce a cerut CNSC și a descalificat toate celelalte oferte în afara celei depuse de Eky Route SRL.

„Contestație împotriva rezultatului procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică, având ca obiect execuția lucrărilor de modernizare pe DJ 282- intersecție DN 24- Bivolari – Traian – Spineni – intersecție cu DJ 282F (km 0+000 – 12+918), transmis subscrisei prin adresa autorității contractante și care privește comunicarea privind rezultatul ofertei depuse ca fiind neconformă și inacceptabilă și a raportului procedurii comunicată în SEAP prin care a fost desemnată drept câștigătoare oferta depusă de Eky Route SRL, contestație prin care solicităm Consiliului să dispună anularea adresei și a raportului de procedură în ceea ce privește oferta depusă de Eky Route SRL.

Solicităm și constatarea neconformității și inadmisibilității ofertei depuse de Eky Route SRL, dar și anularea întregii proceduri”, se arată în contestația depusă de asocierea respectivă.

Scandal cu firmele din grupul Eky de la Târgu Frumos

Contestatorul a precizat că cei din comisia de licitație nu au respectat deciziile luate de CNSC. Eky Route SRL a venit cu subcontractant firma Eky Sam SRL, societate din grupul firmelor lui Ioan Echimov, condamnată pentru fapte de corupție.

„Prin adresa de comunicare a rezultatului procedurii nr. 6947/20.10.2021, autoritatea contractantă ne-a adus la cunoștință faptul că oferta noastră tehnică a fost declarată neconformă și inacceptabilă. Prin aceeași adresă de comunicare a rezultatului procedurii, autoritatea contractantă ne informează și că ofertele tehnice depuse de celelalte societăți participante sunt neconforme și desemnează oferta prezentată de către SC Eky Route SRL ca ofertă câștigătoare pentru această procedură de atribuire, având propunerea financiară de 22,950 milioane de lei, fără TVA, cumulând 100 de puncte”, au susținut cei ce au depus contestația.

Firma lui Echimov a mai avut conflicte și cu alte societăți de construcții din județul Iași.

Oferte respinse la indigo pentru reabilitarea drumului din Iași

La procedură au fost depuse patru oferte. Au depus oferte Danlin XXL din Secuieni, județul Neamț, precum și Keyboard SRL, din Râmnicu Sărat, județul Buzău, împreună cu Ramali Construct SRL. O altă ofertă a fost depusă de asocierea Mecon SRL și Conest SA Iași, cu subcontractor Mythras Build SRL. Însă celelalte trei oferte au fost respinse la pachet, motivul fiind legat de capacitatea tehnică. Aceste oferte au fost respinse și prima oară, tot din același motiv.

„Dorim să subliniem faptul că toți ofertanții participanți la prezenta procedură au fost descalificați, firme consacrate în specificul acestor lucrări, și doar câștigătoarea a rămas în competiție, având un preț ofertat aproape de valoarea estimată. Dorim să aducem în atenția Consiliului două elemente pentru a fi lesne de observat modul discreționar de evaluare a ofertei câștigătoare față de cea a subscrisei. Oferta noastră a fost considerată neconformă pentru că nu am prezentat planul de control calitate și verificări și încercări în forma dorită de autoritate, dar nedetaliată în documentația de atribuire, pentru lucrări de reparații la un pod cu o pondere de 1 la sută din valoarea obiectivului”, se arată în contestația respectivă.

Acuzații de acte false pentru licitația din județul Iași

Mai mult, contestatoarea a arătat că Eky Route a prezentat alte documente decât cele necesare, însă cei din comisia de licitație nu au avut nimic de obiectat.

„Ofertantul câștigător nu a prezentat deloc documentele pentru care subscrisa a fost descalificată și în plus a prezentat documente pentru drumuri cu structură de asfalt, obiectul prezentei proceduri fiind pentru drumuri de beton (…) Membrii Comisiei, toți ingineri, au trecut cu vederea un răspuns aberant ce se disimulează a fi tehnic, din superficialitate sau rea-credință, oricum favorizant operatorului economic la 98 la sută din valoarea estimată”, se mai arată în contestația respectivă.

Pe de altă parte, Ciprian Ciucan, directorul DJADP Iași, a susținut că decizia CNSC a fost inițial una de reevaluare, ceea ce a făcut ca după analiza ofertelor să câștige tot Eky Route SRL.

„Este raportul procedurii. CNSC a dispus reevaluarea ofertelor, iar comisia le-a analizat și a luat o decizie. Acum se așteaptă decizia CNSC. Prima decizie a CNSC nu a fost ca de obicei, albă sau neagră, ci a dispus reeavluarea. Așteptăm judecata Consiliului”, a precizat Ciprian Ciucan, directorul DJAD Iași.

De precizat că directorul Drumurilor Județene a fost în trecut angajatul lui Ioan Echimov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *