Prima pagină » Titlurile zilei » Afacere de 2,5 milioane de euro pentru cuscrul unui asfaltator abonat la banii publici. Fostul subprefect va încasa banii pentru un petec de drum de la marginea județului Iași
Afacere de 2,5 milioane de euro pentru cuscrul unui asfaltator abonat la banii publici. Fostul subprefect va încasa banii pentru un petec de drum de la marginea județului Iași

Afacere de 2,5 milioane de euro pentru cuscrul unui asfaltator abonat la banii publici. Fostul subprefect va încasa banii pentru un petec de drum de la marginea județului Iași

07 ian. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Cuscrul unui asfaltator din Iași va încasa 2.5 milioane de euro pentru a moderniza 6 kilometri de drum de la marginea județului. Darcons SRL este patronată de Romică Rotaru, cuscrul lui Ioan Echimov, unul dintre marii asfaltatori din Iași, abonat la banii publici. Cei doi cuscri au împărțit alte două milioane de euro pe drumurile din județul Iași după o licitație cu multe semne de întrebare

Cuscrul lui Ioan Echimov, patronul firmei Eky Sam SRL, a prins un contract generos de la Drumurile Județene Iași. Firma Darcons SRL din județul Neamț, patronată de Romică Rotaru, a pus mâna pe 12.6 milioane de lei (2,5 milioane de euro) de la Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) Iași. Contractul prevede reabilitarea DJ 201C: lim. Județ Neamț – Răchiteni- Intersecție DN 28, pe o lungime de aproape 6 kilometri. Darcons SRL Cordun, din județul Neamț, a intrat în asociere cu Mithras Build SRL, o altă firmă din aceeași localitate nemțeană. Cele două societăți au prins numeroase contracte din bani publici în județul Neamț, condus de baronul PSD Ionel Arsene. De ceva vreme, aceștia s-au mutat cu afacerile în județul Iași, unde s-au lipit la contractele DJADP.

Cuscrul lui Ioan Echimov va încasa banii de la Drumurile Județene Iași

Darcons SRL este controlată din umbră de Romică Rotaru, fost subprefect la Neamț, cuscrul lui Ioan Echimov, cel care are în derulare contracte de milioane de euro în Iași. Alexandru, fiul lui Romică Rotaru, este căsătorit cu Tania Roxana Echimov, fiica patronului Eky Sam SRL. Echimov și firmele sale au avut intrare la DJADP Iași încă din mandatul lui Maricel Popa la Consiliul Județean Iași.

Cum DJADP este condusă și acum de Ciprian Ciucan, fost angajat la Eky Sam SRL, este lesne de înțeles cum merg lucrurile. Echimov și Rotaru au împărțit și alte contracte în ultimii ani. Acum, firma lui Romică Rotaru va încasa banii pentru a asfalta doar 6 kilometri de drum județean pentru următoarele 9 luni. Darcons SRL este deținută de Romică Rotaru (100% din părțile sociale) și administrată de Maria Vasilica Tăbăcaru. În 2020, firma a avut o cifră de afaceri de 45,6 milioane de lei, un profit de 1,6 milioane de lei și 129 de angajați.

Afacere de familie pentru Ioan Echimov și Romică Rotaru din banii ieșenilor

Cei doi cuscri au fost implicați într-un scandal uriaș în urmă cu câțiva ani. Darcons SRL a câștigat o licitație pentru modernizarea DJ 280B Târgu Frumos – Cucuteni. Proiectul a fost derulat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL II), Darcons SRL câștigând licitația pentru 10 milioane de lei (peste 2 milioane de euro). Proiectul prevedea modernizarea DJ 280B Târgu Frumos – Cucuteni (de la km 2+614 la km 11+802). La licitație a participat și firma Eky Route SRL, altă societate controlată de Echimov, însă aceasta nu a câștigat. Ulterior însă, Romică Rotaru i-a subcontractat lucrarea cuscrului său chiar dacă ambele firme au fost „rivale” la licitație. Cazul a ajuns și la Curtea de Conturi, dar și la Inspectoratul de Stat în Construcții, care au constatat mai multe fraude cu lucrarea respectivă.

Romică Rotaru a precizat că natura relației sale cu Ioan Echimov nu a influențat atribuirea contractului. În plus, acesta nu a dorit să ofere detalii despre lucrarea pe care o va efectua firma Darcons SRL.

”Nu pot da eu relații despre lucrare pentru că nu mă ocup eu de firmă. Acestea sunt speculații (relația cu Ioan Echimov)”, a menționat Romică Rotaru, cel care patronează firma Darcons SRL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *