Lucrările la terminalul T4 al Aeroportului Internațional Iași se apropie de final. În prezent, acestea au fost realizate în proporție de peste 50 la sută
Lucrările de construire la terminatul 4 din cadrul Aeroportului Internațional Iași avansează de la o zi la alta. Se muncește cu simț de răspundere și conform indicațiilor tehnice din contract. Timpul de execuție este destul de mic. Proiectul este susținut din fonduri europene și ajunge la o valoare de aproape 100 de milioane de euro. Un procent de 15 la sută din această sumă este asigurat din contribuția de la bugetul de stat.
Aeroportul Internațional Iași va fi dotat cu aviobridge-uri. Lucrările la terminalul T4 se apropie de final
Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a anunțat recent faptul că Aeroportul Internațional Iași va fi dotat cu aviobridge-uri. Practic, pasagerii vor putea ajunge din terminalul T4 direct în avion. În același sens, acesta a precizat faptul că lucrările la noul terminal avansează în regim alert.
„Terminalul T4 este la un grad de finalizare de 55 la sută. Pentru prima dată în istoria Iașului vom avea aceste aviobridge-uri care, practic, vor face posibil ca pasagerii să fie îmbarcați direct din terminalul T4 în avion și nu cum se întâmplă astăzi, când trebuie să mergem până la avion ca mai apoi să urcăm pe scara avionului. Ceea ce ne dorim foarte mult este ca Aeroportul Internațional Iași și Iașul să ofere cele mai bune condiții de trafic, experiențe de călătorie tuturor celor care sub o formă sau alta vor călători de pe Aeroportul Iași sau spre Aeroportul Iași. 2,2 milioane de pasageri vom avea în acest an, un trafic enorm, practic, este maximul pe care îl putem avea în terminalul T3, iar odată cu construirea noului terminal T4 vom putea să procesăm peste 4 milioane de pasageri. Ne-am asumat în 2020 că vom dezvolta județul în care trăim cu toții, facem acest lucru”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
Amintim faptul că terminalul 4 va fi cel mai mare din țară după cel de la Otopeni și va avea o suprafață desfășurată de aproximativ 32.000 mp. În T4, pasagerii vor avea la dispoziție șapte porți pentru „Plecări” și trei pentru „Sosiri”. Fluxurile vor fi bidirecționale, iar îmbarcarea pasagerilor se va face prin aviobridge-uri. În primă fază vor fi amenajate trei astfel de poduri suspendate. Prin noul terminal, 3,3 milioane de pasageri vor putea fi procesați în fiecare an.
Ieșenii pot ajunge cu mașina la Aeroportul Internațional Iași
Noua parcare de la aeroportul din Iași va fi redată publicului etapizat. Pentru început vor fi disponibile 140 de locuri în fața terminalului T3. Anunțul a fost făcut de reprezentanții aerogării ieșene.
„Noua parcare de la Aeroportul Iași este dată parțial în folosință, ceea ce înseamnă că nu va mai fi limitat accesul auto spre și dinspre aerogară. Pentru început vor fi disponibile pentru public 140 de locuri în fața terminalului T3. Parcarea va fi de scurtă durată. În ceea ce privește tarifele, avem în vedere majorarea acestora la 10 lei/oră. La finalul acestei luni, când va fi gata și a treia etapă a lucrărilor la parcare, vom putea oferi încă 140 de locuri în fața noului terminal (T4). Tot atunci vor fi finalizate lucrările din zona terminalului T1. Lucrările la parcarea de aproximativ 600 de locuri vor continua în paralel cu reconfigurarea căilor de acces în fața terminalelor”, au spus reprezentanții aerogării ieșene.
Ținând cont de numărul limitat de locuri de parcare, până la finalizarea proiectului, reprezentanții aerogării recomandă celor care vor să se deplaseze la aeroport cu autoturismele personale să folosească parcările de la Ciric, care sunt de lungă durată. Tarifele de parcare sunt: 3 lei/1 oră, 40 lei – abonament/1 săptămână și 135 lei – abonament/1 lună.
De asemenea, cel puțin în perioada derulării lucrărilor de șantier este indicat ca ieșenii, în mod deosebit, să folosească transportul cu autobuzele CTP, cursele fiind non-stop. Biletul de autobuz costă 3 lei și e valabil 120 de minute de la validare. Stația pentru debarcare/îmbarcare se află la terminalul T1. Autobuzele numărul 50 circulă din oraș la intervale de 30 de minute pe traseul: Gară – Piața Unirii – Tg. Cucu – Aeroport, Aeroport – Tg. Cucu – Piața Independenței – Gară. Autobuzele de transfer pentru cei care își lasă mașinile la Ciric au curse speciale pe traseul: Stația Roua – Aeroport – Stația Roua.
Astfel, lucrările la terminalul T4 au avansat cu rapiditate, președintele CJ, Costel Alexe, a anunțat faptul că acestea au fost realizate în proporție de peste 50 la sută.
A ciordit asta tabla si de la aeroport?
Nu m-as mira sa vedem cat de curant un „aviobridge” din asta montat la ferma de la sculeni ..
Nu spune nimeni de prostiile facute ,,,aparatura depasita ,,spatii birouri ,,personal insuficient,, nu l-a birouri ….acolo sunt frecatori de menta. Apropo dl. MANAGER LIBERAL cand semnezi un contract al respecti esti la fel ca toti politicieni un GUNOI IMPREUNA CU FINANTISTA CARE TE AJUTA SA FURI .Doamne ce bine var sta cu catuse asta va ureaza cel putin 120 de oameni
Astia-s si neb.uni, si ho.ti! Cum sa faci 10 lei/ora parcarea la aeroport? E mai scump ca in tarile civilizate, mai ales ca romanii n-au salariile din vest!
De unde ați scos cuvântul aviobridge?
Nu inteleg de ce postezi zilnic chestii legate de investitia de la aeroport.Consiliul Judetean nu a contribuit cu un leu.Proiectul e sustinut din fonduri europene+buget de stat + credit bancar suportat exclusiv de aeroport.