Prima pagină » Local » Aeroportul Internațional Iași înregistrează record după record. Aerogara este în topul național, înaintea celei din Timișoara – FOTO

Aeroportul Internațional Iași înregistrează record după record. Aerogara este în topul național, înaintea celei din Timișoara – FOTO

22 nov. 2023, 02:00, 11 ,
Alexandra MAISNER în Local

Aeroportul din Iași înregistrează record după record de la o lună la alta. În octombrie, peste 190.000 de pasageri au călătorit pe aerogara ieșeană

Un nou record a fost înregistrat la aerogara ieșeană în luna octombrie. Anul 2023 este unul intens și plin de pasageri, dacă este să ne raportăm la numărul acestora. Printre factorii care au influențat creșterea-record a tranzitului de la Aeroportul Internațional Iași au fost atât noile curse introduse de companiile ce colaborează cu aerogara, cât și pasagerii ce provin din Republica Moldova și Ucraina.

Aerogara ieșeană înregistrează record după record

Reprezentanții Aeroportului Internațional Iași au transmis, recent, numărul de pasageri care au tranzitat aerogara în luna octombrie. Astfel, aproximativ 191 de mii de pasageri au călătorit pe Aeroportul Iași în luna octombrie a acestui an, dublu față de traficul înregistrat în aceeași perioadă a anului 2022 și în creștere cu 60 de procente comparativ cu cel din octombrie 2019.

„Aeroportul Internațional din Iași se menține în topul aeroporturilor regionale din țară, după Cluj-Napoca și înaintea Timișoarei, potrivit datelor oficiale transmise de Asociaţia Aeroporturilor din România. În perioada ianuarie – octombrie 2023, numărul pasagerilor îmbarcați și debarcați a depășit 1.950.000, pe 10 noiembrie, Aeroportul Iași reușind să atingă borna de două milioane de pasageri, un nou record istoric înregistrat într-un an calendaristic.

Prognoza de trafic pentru întreg anul 2023 este de 2,4 milioane de pasageri, estimarea inițială fiind de 1,6 milioane. Cu noul terminal, finalizat în proporție de 80 la sută, vom putea procesa, în condiții optime, 3,5 milioane de pasageri pe an, T4 urmând să devină operațional din 2024, odată cu începerea programului de vară”, au transmis reprezentanții Aeroportului Internațional din Iași.

În anul 2022, Aeroportul Iași a fost tranzitat de 1.538.585 de pasageri, îmbarcați și debarcați, astfel, creșterea înregistrată a fost de 140 la sută față de 2021 și de 19 la sută față de anul de vârf al aeroportului – 2019. În ceea ce privește cea mai aglomerată lună din 2022, aceasta a fost august, atunci când a fost înregistrat un număr de 181.400 de pasageri ce au tranzitat aerogara, cu 56 de procente mai mult față de anul 2021 și cu 34 la sută față de aceeași perioadă a anului antepandemic – 2019. În ceea ce privește numărul de aterizări și decolări, Aeroportul Internațional Iași a înregistrat 12.652 de mișcări pe parcursul anului 2022, cu 96 la sută mai multe comparativ cu cele raportate în 2021 și cu 13 procente în plus față de anul 2019.

Peste un milion de lei vor fi cheltuiți pentru serviciile de asigurare ale Aeroportului Internațional Iași

Procedura de licitație a fost lansată joi, 2 noiembrie 2023, și include achiziționarea serviciilor de asigurare ale aerogării. Mai exact, sunt vizate asigurări de răspundere civilă aeroportuară, managerială și generală, asigurări pentru accidentele angajaților, a bunurilor de patrimoniu, a autovehiculelor și a utilajelor.

„Prestatorii de servicii din domeniul asigurărilor admiși la procedură sunt persoanele juridice române constituite conform normelor legale și care sunt autorizate să desfășoare activități în domeniul asigurărilor de către Autoritatea de Supraveghere Financiară  (ASF) ca societate de asigurare, pentru categoriile de asigurări solicitate prin procedură. Polițele de asigurare încheiate prin prezenta procedură vor avea o valabilitate de 12 luni de la data prelucrării riscurilor numite, perioada care se va suprapune cu perioada contractului de prestări servicii în domeniul asigurărilor.

Eventualele modificări ale datelor tehnice din polițele de asigurare (obiectul asigurării, dimensiune, număr, cantitate, riscuri adiționale, modificare limite de răspundere etc) vor avea valabilitate de la data la care R. A. Aeroportul și Asigurătorul convin modificarea, până la data încheierii perioadei de valabilitate a poliței. Aria teritorială în care sunt organizate și derulate activitățile specifice îndeplinirii misiunii R.A.

Aeroportul Iași, cuprinde zone în care accesul este controlat, limitat sau restricționat sau unele activități (ex. fotografiatul) sunt interzise. Pentru accesul în aceste zone este obligatorie solicitarea accesului cu cel puțin 24 de ore în prealabil, iar deplasarea se va efectua numai însoțit de către o persoană din serviciu de securitate aeroportuară”, se arată în documentele publicate în cadrul procedurii de licitație.

Aeroportul Internațional Iași înregistrează record după record de la o lună la alta. Acesta este în topul național al aerogărilor, înaintea Timișoarei.

Comentarii
  • Atâția oamenii ai tranzitat și zburat de pe aeroportul iasi și nu sunteți in stare sa reparați cacatu ăla de cabina de fumat , bine ca faceți terminalu 4 terminaților!

  • „Aerogara este în topul național, înaintea celei din Timișoara” dar in 2023 nu are cursa spre Timisoara. penibili! singura destinatie interna e spre Otopeni si retur, restul sunt doar curse externe Liverpool, Bruxelles, Paris, Bologna, Roma, Dortmund, Viena, Bergamo, Venetia si Barcelona. vrei sa ajungi la Timisoara trebuie sa mergi cu CFR (17-18-19 ore, daca are intarzieri in special iarna) sau cu BlaBlaCar

  • Da o noua investitie pt PARTID un individ MINCINOS care plange dupa publicitate care impreuna cu lipitorile din C.A. au facut prapad ajutati fiind de nico poale scurte o alta individa ce ar trebui sa fie in barna si sa fie trasa pe cosor .Dl de care vorbim minte de cum deschide gura un excroc la fel ca toti politicieni.ATENTIE NU VORBIM DE PERSONAJE REALE SAU DIN JUDETUL IASI SAU ROMANIA ……Vorbim de o tara de idioti care accepta sa fie calcati in picioare si care pupa dosul unor nespalati .LA IASI CURGE LAPTE SI MIERE ANGAJATI CAND AL VAD PE ,,DLDIRECTOR EFECTIV SUNT INEBUNITI ,SUNT MULTUMITI DE SALARII ….BA UNIII AU PROPUS SA DEA JUMATE DUN SALAR PT CEI CE CONDUC SI SUNT GATA SA APERE CONDUCEREA LA ORICE ANCHETA.IN CAPELA AEROPORTULUI ARD TOATA ZIUA LUMANARI ,PT SANATATEA CONDUCERII IAR CAND SE TERMINA INVESTITIA DUPA PROMISIUNILE DL. DIRECTOR TOTI ANGAJATI OPERATIONALI VOR DA IN DIABET DE ATATA MIERE CE VA CURGE.URAM CONDUCERII LA MULTIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII ANIIIIIIIIIIIIIIIII

  • rahat noroc de moldovenii de dincolo

  • cca 40% din calatori sunt moldovenii si ucrainenii, 2 natii de care nu sunt sanse sa scapam prea curand din iasi…mai nou, confratii lor stau prin parcarea aeroportului cu cartoane agatate-n gat sa ii ia in curse gen „Ia-ma nene” spre patria mama…Ne-au napadit precum buruienile

  • Aeroport de ciori asta e iasul momentan.. cu un acces prin care rustí sa nu ajungi

  • Alo d.n.a cand veniti vedeti de ce se cheltuie 10000 ron pe luna pt C.A sau curtea de conturi de ce si-au marit de 2 ori pe an salariile cei din conducere.Vedeti cata reclama plateste dl. dir. pt aparitiile din presa si daca e nevoie va dam si date tehnice din t4.

  • Vorbeam zilele astea cu un angajat de acolo

  • Vorbeam chiar ieri cu un angajat de acolo,,cica ar urma acest director sa anunte angajatii ca urmeaza mari taieri de bonuri de masa ,prime ,etc,care sunt prinse in CCM,,ca doar are profit ,nu o sa l imparta cu prostii de angajati,,tot cica se imparte acolo intre ei ,,acest Director cica e ca pe tarlaua familiei lui acolo ,,omul se crede posesor de aeroport ,omul asta nu are in cap decat mari realizari,,de parca ne am intors in comunism si ne laudam cu tona de grau la hectar..Acum vin si ma intreb exista vreo institutie abilitata sa l scuture pe acest director si pe acolitii lui?A si va mai spun un lucru,,un angajat( muncitor simplu)castiga 3000 de lei ,,asta ca sa stiti cat sunt salariile pe aeroport la unii angajati care nu pupa conducerea in fund sau cur ca sa vorbim pe intelesul tuturor…

  • Eu tot sugaci sărac cu complexe mari.

  • O CONDUCERE CE AR MERITA FUGARITA …SUNT NUMAI SA SUGA…LA ECONOMIC….LA PERSONAL O PERSOANA DE O NESIMTIRE SI UN TUPEU FANTASTIC . SALARIATI TREZITIVA GREVA ….GREVA ….PANA CE PLEACA C,A DIRECTORUL PRINCIPAL SI ECONOMICUL,,,,,AFARA CU JIGODIA DE LA PERSONAL POATE RAMANE O SINGURA PERSOANA……Apropo dl dir ce faci cu familia tiganca ……vreau sefuta…..am dat de trei ori cu subiectele pe masa su umeaza inca 2 examene ……daca nu pun DIRECTOR DE LA FINANTE PE URMELE VOASTRE..Dar la noi se da un examen corect pt sef servici 22.sau intra familia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
07 august 2024
07 august 2024