Prima pagină » Local » Aeroportul Internațional din Iași a depus cererea de finanțare pentru construirea celui de-al doilea parc fotovoltaic. Proiectul are o valoare de peste 3.000.000 de euro
Aeroportul Internațional din Iași a depus cererea de finanțare pentru construirea celui de-al doilea parc fotovoltaic. Proiectul are o valoare de peste 3.000.000 de euro

Aeroportul Internațional din Iași a depus cererea de finanțare pentru construirea celui de-al doilea parc fotovoltaic. Proiectul are o valoare de peste 3.000.000 de euro

21 aug. 2024, 02:00, 2 ,
Alexandra MAISNER în Local

Aeroportul Internațional din Iași a depus cererea de finanțare pentru construirea celui de-al doilea parc fotovoltaic

La începutul lunii august 2024, consilierii județeni au aprobat, în cadrul unei ședințe extraordinare de hotărâre, aprobarea „Studiului de fezabilitate şi al indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiție «Parc fotovoltaic», la R.A. Aeroportul Iași”, astfel, aerogara ieșeană va avea un nou parc fotovoltaic.

Aeroportul Internațional din Iași a depus cererea de finanțare pentru construirea celui de-al doilea parc fotovoltaic

Directorul Aeroportului Internațional din Iași, Romeo Vatră, a transmis recent faptul că a fost depusă cererea de finanțare pentru realizarea celui de-al doilea parc fotovoltaic.
„Grație eforturilor făcute, în ultimele patru luni, de echipa inimoasă a Aeroportului Iasi, am reușit să depunem cererea de finanțare pentru al doilea parc fotovoltaic. Mulțumim Consiliului de Administrație și Consiliului Județean, care au susținut, în regim de urgență, aprobarea proiectului și a indicatorilor tehnico-economici. Sperăm să revenim cu vești bune privind aprobarea finanțării. Proiectul e în valoare totală de 3 milioane de euro, fără TVA, 1 milion de euro reprezentând finanțare nerambursabilă prin Fondul de Modernizare. Cofinanțarea și costurile neeligibile vor fi acoperite din fonduri proprii. A fost o cursă contra cronometru, deoarece aeroporturile au fost declarate eligibile abia în aprilie, iar în august se închide perioada de depunere a proiectelor. Parcul fotovoltaic va avea 5 MWh, pe o suprafață de 5 ha, cu unități de stocare de 2MW. Va fi complementar celui existent de 1 MWh, care este operațional din toamna anului 2023. Cele două parcuri vor ajuta aeroportul să devină independent energetic, folosind energie verde”, a transmis Romeo Vatră, directorul Aeroportului Internațional din Iași.
Amintim că, în prezent, Aeroportul Internațional Iași este singurul din țară care deține un parc fotovoltaic funcțional. Acesta are o capacitate de 1MWh și este construit pe un hectar, asigurând aproape un sfert din consumul de energie a aeroportului. Proiectul a costat 900.000 de euro.

Durata estimată de execuție a obiectivului este de 10 luni

Durata estimată de execuție a obiectivului de investiţii exprimate este de 10 luni. Printre principalele elemente ale proiectului, se numără achiziționarea de panouri solare: 8624 de bucăţi de 580kW (putere nominală), invertoare trifazate: 20 de bucăţi de 250kW (putere nominală) și un sistem de stocare a energiei de 2 MWh (capacitate 1 MW).
„Realizarea parcului fotovoltaic, care face obiectul acestui proiect, reprezintă o investiţie de importanţă capitală pentru noi, la acest moment. Valorificarea energiei solare, în scopul producţiei de energie electrică în sisteme fotovoltaice, constituie cea mai potrivită modalitate de a asigura independenţa energetică a Aeroportului şi de a reduce cheltuielile de întreţinere. Pentru finanțarea obiectivului de investiție „Parc fotovoltaic”, a fost identificată posibilitatea accesării fondurilor europene în cadrul Fondului pentru Modemizare – P1_OS1.1 – FM – Pl_OS1.1 – Creşterea capacitătii de producere a energiei din surse regenerabile solare (până la 5 MW, inclusiv), în vederea atingerii obiectivelor din Planul Național Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice 2021 — 2030, aprobat prin H.G. nr.1076/2021, privind ponderea globală de energie din surse regenerabile în consumul final brut de energie, potrivit proiectului de hotărâre”, se arată în documentele proiectului de hotărâre, aprobat de consilierii județeni.
Conducerea Aeroportului Internațional din Iași a depus cererea de finanțare pentru construirea celui de-al doilea parc fotovoltaic.

 

 

Comentarii
  • Daca si asta va fi facut ca t4 e o problema .Pariu deschis cine intra la PMR sa vezi verisorul ,ROMUL .Familia a castigat de cine are verisor in ….Sa vezi Managerul Pinochio cum se jura in fata noastra ca ea nu are nici o vinA A FOST OBLIGATA SA DEVINA SEFA SERVICI ,EL FIIND ABUZATORUL.Doamne ce bun e un lingau ca casa omului.Stati cuminti familie de excroci al de sus va plateste asteptam sa va vedem cand veti plange .Excrocii au tot timpul un nas ,mincinosilor sa vezi cat sufera si ea si cumatra care a repetat 5 zile discursul.

  • La acest Aeroport sunt lucruri murdare sigur se vorbeste de familia asta de mult si nimeni nu intervine , culmea daca urmaresti subiectul este clar ceva ce incalca legea .Intrebare .De unde atat tupeu la acesti indivizi ,ce relatii de tip mafiot au ,cine sunt si cum sunt renumerati cei ce sustin care sprijina asta.Recomand angajatilor sa faca o reclamatie la D.N.A si sa prezinte tot ce stiu se vede ca familia respectiva are tupeu nesimtit si ar fi culmea ca din nou sa se adevereasca noua fct.Consiliul judetean vad ca se face ca ploua ,in cadrul C.A cred ca unii din membri se pare ca au o intelegere tacita pt.asemenea faradelegi.Sigur buboiul de acolo se va sparge si atunci sa vezi ce fug lichelile care sustin structura mafiota.NU IESE FUM FARA FOC SIGUR.!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *