Prima pagină » Local » Aeroportul Iași sărbătorește 1 milion de pasageri, performanță înregistrată în doar șase luni – FOTO

Aeroportul Iași sărbătorește 1 milion de pasageri, performanță înregistrată în doar șase luni – FOTO

20 iun. 2024, 15:59,
BZI.ro, în Local

Aeroportul Iași a sărbătorit, astăzi, pentru a șasea oară în istoria sa, Pasagerul cu numărul 1 Milion. Pragul de 1 milion de pasageri înregistrați la Iași într-un an a fost atins, pentru prima dată, în noiembrie 2017, în 2024 ajungându-se la această performanță cu două luni mai devreme față de anul 2022, după ridicarea restricțiilor din timpul pandemiei, la fel și în 2023.

Începând cu 2021, Aeroportul Iași a înregistrat record după record, situându-se pe locul 2 în topul aeroporturilor regionale din România în ceea ce privește numărul de pasageri procesați. Dacă până la finalul primului semestru al acestui an Aeroportul Iași va fi tranzitat de peste 1 milion de pasageri, pentru luna iunie estimându-se aproximativ 200 de mii de călători, prognoza pentru întreg anul 2024 indică un număr total de 2,3 milioane de pasageri îmbarcați și debarcați.

Pasagerul cu numărul norocos 1 Milion din acest an a sosit cu o aeronavă a companiei TAROM, pe ruta București (Otopeni) – Iași. Se numește Cristina Caraiani și este din București, fiind la prima sa călătorie prin noul terminal al Aeroportului Iași. Vestea a primit-o în timpul zborului, cu puțin timp înainte de aterizare, iar la sosirea pe aeroport aceasta a fost primită într-un cadru festiv. La ceremonie au participat Directorul General al Aeroportului Iași și purtătorul de cuvânt TAROM, alături de mai mulți reprezentanți ai aeroportului și ai companiei aeriene.

Aeronava care a transportat pasagerul câștigător a fost primită pe Aeroportul Iași cu tradiționalele tunuri de apă ale utilajelor de pompieri. Pasagerul 1 Milion a fost premiat de către reprezentanții Aeroportului, care i-au oferit cadouri constând în materiale personalizate cu noua identitate vizuală a aeroportului, acestea fiind utile inclusiv în călătorile cu avionul, iar din partea companiei TAROM pasagerul norocos a primit un voucher pentru două persoane, dus-întors, pe ruta BUH-IAS-BUH sau IAS-BUH-IAS. De asemenea, partenerul nostru Lagardere a oferit pasagerului sărbătorit mai multe souveniruri. Evenimentul de astăzi s-a încheiat cu o ședință foto cu toți participanții.

„Felicit Pasagerul 1 Milion, primul pasager cu numărul norocos ce călătorește prin noul terminal, și totodată mulțumesc tuturor pasagerilor care au ales să călătorească pe Aeroportul Iași în această perioadă. Nu în ultimul rând, mulțumesc companiei TAROM pentru colaborarea foarte bună în toți acești ani și deschidere în a marca acest moment important pentru aeroportul nostru. În ceea ce privește numărul de pasageri, Aeroportul Iaşi are cea mai rapidă creștere din România – în 2023, am înregistrat un avans al traficului de peste 50% față de anul 2022 și de 70% față de 2019, obiectivul nostru principal fiind creșterea conectivității cu hub-uri importante. Sunt optimist că numărul de pasageri va crește la Iași în următorii ani, odată cu diversificarea rețelei de rute. La Routes Europe, spre exemplu, am avut întâlniri cu mai multe companii aeriene și aeroporturi; cu unii operatori, care nu au ajuns încă la Iași, suntem în discuții avansate, iar în paralel continuăm demersurile pentru a identifica variante de zbor în Cluj-Napoca și Timișoara, legăturile aeriene cu Vestul țării fiind extrem de importante pentru regiunea noastră. Infrastructura actuală, cu noul terminal funcțional, capabil să susțină un trafic de 3,5 milioane de pasageri anual, ne ajută să atragem operatori noi, având potențialul necesar pentru a dezvolta parteneriate de durată”, a declarat Romeo Vatră, Directorul General al Aeroportului Iași.

”TAROM asigură de zeci de ani legătura aeriană între Aeroportul Internațional Henri Coandă și Aeroportul Iași prin curse regulate, transportând anual circa 160.000 de călători pe această rută internă de mare importanță. Suntem încântați să marcăm împreună această performanță, care arată gradul de dezvoltare rapidă a acestui aeroport, și să transportăm pasagerul cu numărul 1 milion la Iași şi în 2024. TAROM va continua să sprijine dezvoltarea regională și creșterea mobilității pe calea aeriană, asigurând conexiuni esențiale pentru pasagerii noștri. Felicitări echipei Aeroportului Iași! Mulțumiri pasagerilor noștri fideli şi tuturor celor care aleg Compania TAROM ca partener de călătorie! ”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei TAROM, Alexandru Anghel.

„Aeroportul Iași a atins un million de pasageri la jumătatea anului 2024. Acest lucru demonstrează că viziunea de dezvoltare și activitatea echipei produc cele mai bune rezultate. Astăzi, putem sărbători această bornă importantă, primul million de pasageri din 2024, de pe cel mai modern terminal din țară. Mă bucur că, dincolo de perspectivele importante de dezvoltare a activității aeroportului, putem oferi acum și o experiență de călătorie mult mai bună pasagerilor care aleg să călătorească de la Iași. În ultimii ani, am atins performanțe semnificative atât în ceea ce privește infrastructura aeroportuară, cât și traficul. Suntem astăzi mai pregătiți ca oricând să conectăm Iașul de Europa și nu numai. Suntem astăzi mai pregătiți ca oricând să susținem creșterea economică a județului și a Moldovei, prin acest pilon regional de dezvoltare reprezentat de Aeroportul Iași. În continuare, avem un plan de investiții dedicat aeroportului, astfel încât să susținem ritmul dinamic de dezvoltare pe care acesta îl urmează din 2020 încoace. Le mulțumesc tuturor pasagerilor care au ales și aleg Aeroportul Iași!”, a transmis Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași.

Pe Aeroportul Iași operează, în prezent, companii aeriene precum Wizz Air, Ryanair, Austrian Airlines, Hisky ce deservesc rute în 23 de destinații din Europa și nu numai, în timp ce compania națională TAROM operează curse Iași-București (și retur) cu mai multe frecvențe pe zi. De asemenea, în programul de vară 2024 se regăsesc zboruri charter în șase destinații turistice.
Din toamnă, o nouă companie aeriană este așteptată la Aeroportul Iași pentru a opera mai multe zboruri în București. Fly Lili a anunțat că va introduce zboruri zilnice în capitală începând cu 29 septembrie, data la care vor debuta și zborurile pe ruta Iași – Munchen, ce va fi operată de patru ori pe săptămână.

Comentarii
  • Saracu iar niste banuti sa apara Pinochio in ziar.Alexa cand faci un control sau alo D.N.A nu mai dormiti sunati clopotelul si vedetide ce nu merge nimic in faimoasul aeroport.SA VA DAM PARJOALE CU PRASTIA TIE ….LUI …NICO….LUI..PERSONALA .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *