Minute de nelinişte pentru conducerea SUA. Avionul în care se afla vicepreședintele Statelor Unite ale Americii a fost obligat să revină la sol. Aeronava plecase către Guatemala şi a fost nevoită să aterizeze forţat din cauza unei probleme tehnice.
„Sunt bine, sunt bine”, a dat asigurări Kamala Harris, ridicând două degete în sus, zâmbind după aterizare, adăugând totuşi: „Cu toţii am spus o mică rugăciune, dar suntem bine”.
Avionul în care se afla vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a aterizat la sol imediat după decolare
O jurnalistă aflată la bordul avionului Air Force Two a relatat că s-a auzit un zgomot neobişnuit provenind de la trenul de aterizare. După o oră și jumătate, Kamala Harris a plecat pentru a doua oară, la bordul unui alt avion.
Vicepreședinta Statelor Unite ale Americii va face o vizită de 3 zile în Guatemala. Este prima sa călătorie în străinătate, de la preluarea mandatului.
Mai apoi va merge în Mexic. În ambele state va discuta cu oficialii locali despre cauzele migrației din țările Americii Centrale către Statele Unite.
Un avion din Belarus a aterizat de urgenţă, la finalul lunii mai
Belarusul a trimis duminică, 24 mai 2021, un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronavă, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă, și obligată să aterizeze pe aeroportul din Minsk. La aterizare, jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat.
„Ne-au dat jos din avion, câinii au fost puși să miroasă bagajele. L-au luat pe tipul de lângă mine, i-au aruncat bagajul pe pistă. L-am întrebat ce se întâmplă. Mi-a spus cine este și a adăugat: Mă vor executa aici”, a povestit un pasager care stătea în avion lângă Roman Protasevici.
Reacția Rusiei după deturnarea avionului de pasageri în Belarus
Rusia a sărit în apărarea Belarusului în scandalul fără precent al deturnării unui avion cu pasageri pentru arestarea unui oponent al regimului de la Minsk.
„ Este șocant faptul că Occidentul numește incidentul din spațiul aerian din Belarus „șocant”, a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zakharova pe Facebook. „Ei ar fi trebuit să fie șocați de aterizarea forțată în Austria a avionului președintelui bolivian, la cererea Statelor Unite. Sau nu ar trebui să fie șocați de un comportament similar al altora ”, a mai spus oficialul de la Kremlin, citat de Reuters.
„Noi, soldaţii Hamas, cerem ca Israelul să înceteze focul în sectorul Gaza. Cerem ca Uniunea Europeană să înceteze să susţină Israelul(….), iar dacă revendicările noastre nu sunt satisfăcute o bombă va exploda (la bordul avionului Ryanair) deasupra Vilniusului”, a declarat directorul pentru transport aerian din cadrul Ministerului belarus al Transporturilor, Artem Sikorski.