Prima moțiune a întrunit votul a 278 de deputați, cu nouă sub majoritatea de 287 necesară demiterii guvernului. Camera inferioară a Parlamentului Franţei a respins, apoi, şi a doua moţiune de cenzură împotriva planului reformei pensiilor.
A doua moţiune de cenzură, depusă de formaţiunea de extremă-dreapta Mobilizarea Naţională (RN), a primit doar 94 de voturi pentru în Adunarea Naţională, cu mult sub majoritatea de 287 de voturi, conform cotidianului Le Monde.
„Acesta este jocul când sunteți într-o democrație”
Vorbind înaintea voturilor, deputatul de centru Charles de Courson, unul dintre autorii moțiunii interpartide, a acuzat guvernul lui Macron de lipsă de „curaj” în timpul dezbaterilor parlamentare.
„Ați fi putut supune [reforma dvs.] la vot și probabil ați fi pierdut-o, dar acesta este jocul când sunteți într-o democrație”, a spus el parlamentarilor.
Liderul grupului parlamentar renascentist al lui Macron, Aurore Bergé, a atacat acuzațiile că guvernul nu a reușit să caute compromisuri cu parlamentarii și a acuzat partidele de opoziție că lucrează împotriva binelui comun.
„Când oamenii vorbesc despre o mare coaliție, ar trebui să fie astfel încât oamenii să lucreze împreună pentru binele țării. Este opusul pe care ne-o oferi… vrei să ne oprești țara, în instituțiile noastre și… în stradă”, a spus ea.
Macron a autorizat utilizarea unei manevre constituționale controversate
Moțiunile de cenzură au fost propuse săptămâna trecută, după ce Macron a autorizat joi utilizarea unei manevre constituționale controversate pentru a ocoli votul în parlament cu privire la proiectul său de lege privind reforma pensiilor. Președintele francez vrea să ridice vârsta legală de pensionare la 64 de la 62, într-un efort de a echilibra conturile sistemului de pensii de stat îndatorat al Franței și de a alinia vârsta de pensionare a Franței cu alte țări europene precum Spania și Germania, unde aceasta variază de la 65 până la 67 de ani.
Moțiunea de cenzură a fost votată în Adunarea Națională, deoarece acțiunile industriale au perturbat zborurile, transportul public, colectarea deșeurilor și rafinăriile înaintea unei zile de proteste la nivel național. Liderii sindicali speră într-o demonstrație de forță împotriva guvernului și au avertizat, de asemenea, că tulburările sociale riscă să crească după mai multe proteste de la Paris care au devenit violente în ultimele zile.
„Trimit această alertă președintelui, el trebuie să retragă proiectul de lege înainte să fie un dezastru. [Protestele noastre] au fost foarte controlate de la început, dar tentația violenței, a radicalizării… există”, a declarat duminică liderul sindicatului CFDT, Laurent Berger, potrivit Politico.