Prima pagină » Actualitate » Adrian Streinu-Cercel, despre situația din secțiile ATI: „Este deja așa o bombă sau un balon care s-a umflat în momentul de față!“

Adrian Streinu-Cercel, despre situația din secțiile ATI: „Este deja așa o bombă sau un balon care s-a umflat în momentul de față!“

11 nov. 2020, 09:02,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, a vorbit despre situația din secțiile ATI, care sunt foarte aglomerate la multe spitale din țară.

Adrian Streinu-Cercel susține că se exagerează cu problema secțiilor ATI deoarece pacienții sunt asistați și  pe secțiile normale în aceleași condiții ca în secțiile de Terapie Intensivă, mai puțin faptul că n-au ventilatoare.

„Este regretabil că se discută în asemenea termeni în contextul în care suntem în plină pandemie, în contextul în care toți ar trebui să avem același spirit civic de unire pentru a pune capăt circulației acestui virus, în contextul în care există ordine cât se poate de clare de ministru al Sănătății care stipulează cât se poate de clar care sunt unitățile din România care sunt unități COVID și unde se pot muta pacienții, inclusiv pacienții de terapie intensivă, pe paturile COVID. Pentru că aceste paturi COVID necesită niște circuite cu totul și cu totul speciale. Nu poți să iei un pacient dintr-un spital COVID care necesită terapie intensivă și să îl pui, de exemplu, într-un spital municipal sau orășenesc care nu e COVID și care nu are circuite, pentru a contamina toată aria respectivă”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.

Adrian Streinu-Cercel: „Pacienții sunt asistați pe secțiile normale în aceleași condiții ca în secțiile de Terapie Intensivă“

Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală a precizat că a cerut de mai multe ori crearea unui modul pentru doctorii de alte specialități care doresc să asiste un ventilator mecanic, astfel „încât să putem să asigurăm un suport pe alte secții decât secțiile de Terapie Intensivă”.

„Lumea trebuie să știe că pacienții cu infecție cu SARS-CoV-2, adică cu acest nou coronavirus, mor inclusiv pe secțiile obișnuite, nu trebuie neapărat să ajungă în Terapie Intensivă. Chestia aceasta cu terapia intensivă este deja așa o bombă sau, mă rog, un balon care s-a umflat în momentul de față, pentru că acolo ajung pacienții care sunt terminali. Lumea trebuie să înțeleagă că pacienții nu trebuie să ajungă în Terapie Intensivă. Ei sunt asistați pe secțiile normale în aceleași condiții ca în secțiile de Terapie Intensivă, mai puțin faptul că n-au ventilatoare.

În foarte scurt timp, din păcate, vom avea și ventilatoare pe acele unități. Eu am cerut în nenumărate rânduri să se creeze un modul pentru alți doctori, de alte specialități, care doresc să asiste un ventilator mecanic în așa fel încât să putem să asigurăm un suport pe alte secții decât secțiile de Terapie Intensivă. Nu s-a întâmplat acest lucru până în momentul de față”, a menționat Adrian Streinu-Cercel.

Raed Arafat: „La ATI, nu trebuie să intre decât cine are nevoie de ventilație invazivă sau eventual non-invazivă“

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit și el despre situația din secțiile ATI spunând că situația este diferită de la o zonă la alta.

„Noi aveam azi în jur de 300 de ventilatoare libere. 319, ca să fiu mai precis. Acum problema cu aceste ventilatoare… unele poate că sunt în secții de pediatrie sau de obstetrică, dar unele se pare că au o problemă de personal. În unele situații avem personal care s-a îmbolnăvit și este în izolare la domiciliu, avem anesteziști care s-au îmbolnăvit și acum lucrăm să vedem unde mai putem trimite personal.

La ATI, în ziua de astăzi nu trebuie să intre decât cine are nevoie de ventilație invazivă sau eventual non-invazivă”, a declarat Raed Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *