Prima pagină » Actualitate » Adrian Streinu Cercel, despre noua tulpină de COVID-19: „Mutaţia nu este atât de importantă, nu este o mutaţie majoră“

Adrian Streinu Cercel, despre noua tulpină de COVID-19: „Mutaţia nu este atât de importantă, nu este o mutaţie majoră“

03 ian. 2021, 17:39,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Profesorul Adrian Steinu Cercel, preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat, a vorbit duminică, 3 decembrie, despre noua tulpină de COVID-19 și despre suspiciunea ca aceasta să fi fost depistată pe terioriul României.

Adrian Streinu Cercel a spus că mutaţia nu este atât de importantă, nu este o mutaţie majoră, astfel încât să necesite un nou vaccin.

„Vorbim de o tulpină care este diferită de cea care este în circulaţie în momentul de faţă. În această săptămână vor veni o serie de teste suplimentare, în aşa fel încât să lămurim care este legătura poteniţială cu tulpina din Marea Britanie, sau o altă nouă formă de virus circulat.

Simptomatologia este comună, numai că, noi la nivelul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, am pus la bătaie un plan de acţiune prin care să monitorizăm circulaţia tulpinei virale şi să vedem când apar diferenţe în structura lor“, a declarat Adrian Streinu Cercel.

Adrian Streinu Cercel: „Tot timpul am încercat să urmărim cu atenţie circulaţia acestor virusuri“

Preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat a precizat că tot timpul a încercat să urmărească cu atenţie circulaţia acestor virusuri, pentru că nu ştii niciodată.

„Din păcate, a fost o astfel de diferenţă în cursul săptămânii trecute, o diferenţă pe care o contabilizăm, fiind vorba de diferenţă care implică proteina spike, cea care este folosită şi la dezvoltarea vaccinurilor. Noi facem o serie de teste extinse, tocmai, pentru a vedea astfel de lucruri. Pe măsură ce evoluăm cu diagnosticul, poate să fie nevoie să dezvoltăm aria de diagnostic, în aşa fel încât să trebuiască să facem alte tipuri de analize mai amănunţite.

Aşa cum s-a întâmplat şi cu tulpina din Spania, Italia, tot timpul am încercat să urmărim cu atenţie circulţia acestor virusuri, pentru că nu ştii niciodată. Este important ca persoanele care vin din Marea Britanie să fie atent monitorizate, pentru că, în momentul de faţă, toate spitalele de boli infecţioase sunt pline, aşa că trebuie să fim foarte atenţi cum facem managementul acestei situaţii“, a menționat Adrian Streinu Cercel.

„Nu este cazul în momentul de faţă să vorbim despre nevoia unui nou vaccin“

Profesorul Adrian Steinu Cercel a adăugat că n use pune problema unui nou vaccine împotriva acestei tulpini.

„Colegii de la minister şi inclusiv colegii de lnstitutul Naţional de Sănătate Publică au astfel de informaţii şi ca atare vor încerca să dezvolte noi politici în acest management al pandemiei. Nu este cazul în momentul de faţă să vorbim despre nevoia unui nou vaccin, pentru că vaccinul actual este un vaccin acoperitor. Mutaţia nu este atât de importantă, nu este o mutaţie majoră, astfel încât să necesite un nou vaccin”, a mai spus Streinu Cercel.

Noua tulpină de COVID-19, din Marea Britanie, a ajuns în România?

Noua tulpină de COVID-19, din Marea Britanie, ar fi fost confirmată la Institutul „Matei Balș“. Ar fi vorba de un bărbat care a venit din Marea Britanie. Acesta s-a internat la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, vineri, 1 ianuarie, după ce acesta a prezentat simptome de coronavirus.

Ministerul Sănătății spune că, până la acest moment, în țara noastră nu a fost confirmată prezența noii tulpini de Covid-19, depistată prima dată în Marea Britanie.

„Pe teritoriul României, nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie. O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral de către institutele sau unitățile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR”, potrivit unui comunicat l Ministerului Sănătății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`