Prima pagină » Actualitate » Adrian Streinu-Cercel, despre costurile spitalelor în pandemia de COVID-19: „Oxigenul se ridică undeva la jumătate de milion de lei pe lună!“

Adrian Streinu-Cercel, despre costurile spitalelor în pandemia de COVID-19: „Oxigenul se ridică undeva la jumătate de milion de lei pe lună!“

06 nov. 2020, 09:02,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Medicul Adrian Streinu-Cercel, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din București, a vorbit despre banii pe care îi cheltuie spitalele din România în condițiile pandemiei de COVID-19. Adrian Streinu-Cercel a declarat că drămuiește fiecare leu în condițiile în care nu dispune de un buget foarte, numai oxigenul necesar bolnavilor din spitalul pe care îl conduce costând jumătate de milion de lei pe lună.

„Am avut mai multe întâlniri cu colegii și am stabilit câteva lucruri. Primul lucru este să avem mai multe tuburi cu oxigen, pentru că sistemul de livrare a oxigenului la patul pacientului este un sistem care nu a fost calibrat pentru o astfel de pandemie. Ele trebuiesc achiziționate și găsite. În astea două zile, la asta am lucrat. De asemenea, în cursul zilei de astăzi, am luat în calcul posibilitatea să scoatem din structura strategică a institutului tărgile acelea de campanie, în aşa fel încât, dacă va fi nevoie, să le putem pune pe holuri că să avem unde să punem pacienţii“, a declarat Adrian Streinu-Cercel.

Adrian Streinu-Cercel: „Costurile pe care le-am înregistrat sunt nişte costuri fantastice“

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din București a precizat că o parte din medicamentație este primită gratuit, așa cum este cazul Remdesivir, dar susține că alte medicamente sunt achiziționate de instituția medicală.

„Am luat această măsură, să avem mai multe tuburi cu oxigen şi evident, încărcate cu oxigen, pentru că nu este totul să ai tubul de oxigen, ci trebuie să îl mai şi încarci. Costurile pe care le-am înregistrat sunt nişte costuri fantastice, adică se ridică undeva la jumătate de milion de lei pe lună, oxigenul la Matei Balş.

O parte din medicaţie este primită gratuit, cum este acel faimos Remdesivir şi care înţeleg că după un anumit interval de timp, ar trebuie să fie şi el achiziţionat pe bani, deocamdată a venit de la Uniunea Europeană, dar şi celelalte medicamente pe care, evident, le achiziţionăm din fonduri propriii. Nu pot să spun că am dus lipsă de finanţare, să nu înţelegeţi greşit, însă am încercat să ne chibzuim în aşa fel încât acei bani să fie utilizaţi exact aşa cum trebuie şi în beneficiul pacientului”, a precizat Adrian Streinu-Cercel.

Cât de important este purtatul corect al măștii de protecție

Medicul Adrian Streinu-Cercel susține că singurul lucru care ne poate salva de coronavirus este masca purtată corect. Aceasta trebuie să acopere nasul şi gura.

„Ceea ce vedem sunt rezultatele infectărilor din zilele din spate. Avem în faţă un iceberg, vedem vârful şi nu ştim ce este sub apă. Trebuie să ne unim forţele şi să depăşim acest moment. Singurul element care ne poate salva este să purtăm masca cum trebuie. În momentul în care eu vorbesc mai tare, virusul pleacă de la mine şi ajunge la tine.

Foarte mulţi au mască sub nas. Îi văd zilnic. Nu pot să le atrag la toţi atenţia, lumea trebuie să înţeleagă că masca este cea care ne salvează pe noi şi pe apropiaţii noştri. Orice sistem care este pus în dreptul nasului şi sub gura ne protejează”, a mai spus Adrian Streinu-Cercel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *