Prima pagină » Actualitate » Adrian Severin, fostul ministru al Afacerilor Externe la BZI LIVE: „Un incident care pune China în situaţia de autocontrol în privinţa relaţiilor ruso-americane şi a merge pe faţă către consolidarea parteneriatului cu Rusia” 
Adrian Severin, fostul ministru al Afacerilor Externe la BZI LIVE:

Adrian Severin, fostul ministru al Afacerilor Externe la BZI LIVE: „Un incident care pune China în situaţia de autocontrol în privinţa relaţiilor ruso-americane şi a merge pe faţă către consolidarea parteneriatului cu Rusia” 

07 feb. 2023, 16:46,
în Actualitate

Adrian Severin, fostul ministru al Afacerilor Externe şi europarlamentar respectiv expert al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, a discutat la BZI LIVE marți, 7 februarie 2023, despre incidentul cu balonul Chinei ce a ‘invadat’ spațiul aerian american.

Un întreg șir de replici de ambele administrații, care s-a încheiat în cele din urmă cu niște scuze din partea chinezilor și o anulare a vizitei secretarului Blinken.

Adrian Severin la BZI LIVE

Adrian Severin, fost ministru al Afacerilor Externe a explicat în cadrul emisiunii BZI LIVE de marți, 7 februarie ce s-a ascuns de fapt în spatele acestui incident cu „balonul spion” al Chinei, în urma căruia americanii s-au declarat amenințați și speriați, deși ar fi putut fi o simplă coincidență.

„Aici aş putea glumi şi aş putea spune cum China a luat America în balon… Dar aici putem vorbi despre o întâmplare sau despre un act intenţionat.

Ceea ce aş putea să spun, din experienţa mea personală, şi trebuie să precizez că secretarul de stat american este mai mult decât un ministru de Externe. El este echivalent cu un prim-ministru. Vizita prim-ministrului american, având în program întâlnirea cu cel mai înalt lider chinez, Xi Jinping, nu este lăsată la voia întâmplării. Sunt armate de experți ce pregătesc detaliile acestei întâlniri.

Ce doreau cele două state cu acea vizită? Doreau să dea un nou semnal de izolare a Rusiei, să spargă această alianţă consolidată cu fiecare zi ce trece.
În ciuda acestei neînţelegeri destul de stufoase, Blinken se pregătea să meargă în China şi să dea mesajul esențial în acest moment. Că Rusia este izolată şi America se înţelege cu China.

Pe partea cealaltă, China cred că voia un alt tip de mesaj prin care să arate că SUA sunt izolate şi nu pot să stabilească relaţii normale cu celelalte puteri emergente din lume, încât SUA insistă în a-şi proclama supremaţia mondială.

Fiecare avea câte un obiectiv şi fiecare era simetric.

Pentru a obţine ceva, întotdeauna să dai ceva. Şi după părerea mea, cei care au ajuns la concluzia că nu pot obţine ceea ce au de oferit, au fost americanii. Astfel, de la un moment, SUA a găsit motiv să anuleze vizita. Şi balonul respectiv le-a oferit prilejul perfect”

Adrian Severin: „SUA s-a gândit că poate să îşi mai arate şi puţin muşchii”

Adrian Severin a spus la BZI LIVE că de fapt, în acest moment s-au decis regulile jocului și mai ales, cine dictează bunul mers al acestuia.

„Fie că acest balon care nu ameninţa cu nimic, a intrat din greşeală în spaţiul aerian american, şi a şi ieşit după aceea, și SUA a profitat şi a anulat vizita lui Blinken.

Fie balonul a fost trimis de partea chineză, pentru a da un avertisment faţă de ceea ce se va întâmpla la Beijing, astfel că partea americană, să vină şi cu oferte, nu doar cu cereri. China probabil că în această ipoteză voia să spună americanilor, jucat pe terenul nostru, respectaţi regulile jocului pe care noi îl facem, dar noi nu vom capitula.

SUA s-a gândit că poate să îşi mai arate şi puţin muşchii şi să doboare balonul. Ridicarea mănuşii în contextual politicii conservatoare, aduce SUA într-o poziţie delicată.

Avem de-a face cu un incident care dintr-odată pune China în situaţia de a da jos masca de neutralitate, de autocontrol în privinţa relaţiilor ruso-americane, cât şi a războiului din Ucraina, şi a merge pe faţă către consolidarea parteneriatului cu Rusia. Ceea ce este în defavoarea SUA, dar şi la toţi aliaţii lor, printre care şi România. Iar ca român, sunt îngrijorat.

Acest dezechilibru este foarte ameninţător pentru toate statele, pentru că, cum spunea recent secretarul NATO, securitatea nu este regională, este globală!”, a spus Adrian Severin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *