Prima pagină » Actualitate » Adrian Severin, fost ministru MAE și europarlamentar: „BRICS: Primele cărămizi ale noii ordini mondiale?” 
Adrian Severin, fost ministru MAE și europarlamentar: „BRICS: Primele cărămizi ale noii ordini mondiale?” 

Adrian Severin, fost ministru MAE și europarlamentar: „BRICS: Primele cărămizi ale noii ordini mondiale?” 

01 sept. 2023, 10:05, 1 ,
în Actualitate

Pentru moment BRICS nu poate fi privită ca un produs, ci ca un proces. Este un proces care amintește de cel care a condus, trecând prin crize, extinderi și restrângeri de atribuții, intrări și ieșiri de membri, de la Comunitatea europeană a cărbunelui și oțelului la formula (con)federală a UE de azi.

BRICS ca rezultat al necesității

O veche butadă spune că „Roma nu s-a născut într-o singură zi.” Fără îndoială, nici BRICS nu se poate naște, ca produs finit, într-o singură zi. Atunci când produsul se va fi apropiat de maturizare îi vom putea evalua cu mai multă precizie capacitatea de a performa. Până atunci putem și trebuie să îi identificăm scopurile și rutele alternative, desigur, pline de capcane și obstacole, care duc la ele.

Jean Monnet, unul dintre părinții fondatori ai UE de azi, spunea că procesul unificării europene va avansa nu în baza unui proiect politic, ci la porunca necesității. Se poate spune că și procesul BRICS va avansa nu în conformitate cu agendele inițiatorilor săi, oricât de vizionare vor fi fiind ele, ci sub presiunea necesității. O necesitate care, de altfel, i-a determinat și pornirea.

Care este necesitatea care a condus la declanșarea procesului de edificare a BRICS? Impulsul prim a fost dat de epuizarea vechii ordini mondiale (i-am putea spune și „încă actualei ordini mondiale”) cunoscute sub numele de „pax americana”. Această ordine nu mai poate nici inspira popoarele nici gestiona nevoile lor. Ea nu mai poate asigura nici pacea nici securitatea (individuală și socială, națională și internațională), nici bunăstarea nici dezvoltarea; faptul fiind cu atât mai grav cu cât în lume, inclusiv datorită aportului păcii americane, au apărut puteri emergente de diferite dimensiuni, ale căror aspirații juste și raționale sunt mai mari decât în trecut și care observă că își pot realiza visele, concordante cu propriile tradiții culturale, prin forțe proprii sau prin alte mecanisme de integrare transnațională decât cele specifice ordinii clădite de SUA pe ruinele celui de al Doilea Război Mondial și ale Războiului rece.

Există însă și o necesitate mai presantă decât aceea de a ocupa locul lăsat vacant de o ordine globală muribundă. Aceasta constă în refuzul SUA de a accepta sfârșitul ordinii concepute de ea și de a-și asuma obligația de a contribui la edificarea unei noi ordini, așezată pe baze cu totul noi. Întreaga politică externă actuală a SUA, în susținerea căreia și-a mobilizat toți potențialii aliați, constă în efortul de a împiedica apariția unei noi ordini care să îi conteste calitatea de prim lider al lumii, supremația în ierarhia puterii globale.

SUA acceptă resetarea ordinii mondiale numai dacă aceasta s-ar baza pe regulile stabilite de ea și este de acord să renunțe la pax americana numai în ideea că totul trebuie schimbat pentru ca nimic să nu se schimbe. Ceea ce se numește „schimbare ghepardiană”.

În acest sens, pe de o parte, SUA revine la politica de îngrădire și descurajare, practicată în Războiul rece, pe care o aplică în relația cu puterile emergente rivale (ex. China). Pe de altă parte, SUA limitează dezvoltarea propriilor aliați, astfel încât aceștia să nu ajungă a se emancipa în relația cu ea și a intra în concurență cu ea (ex. Japonia și UE).

Această politică americană are loc, însă, în condițiile în care puterile noi sau reabilitate din Asia, Africa și America Latină nu se mai află în situația de a se supune exigențelor americane. Ele au acum argumentele economice, geografice, demografice, culturale și chiar militare pentru a refuza să urmeze calea indicată de SUA și ordinea internațională bazată pe regulile ei, circumscrise de cultura și civilizația Occidentului colectiv euro-atlantic.

Dacă în trecut, Japonia, o putere în mare ascensiune aflată în tabăra și sub garanțiile de securitate americane, a acceptat să intre în criză economică întrucât America i-a cerut să își diminueze capacitatea de a concura pe piața mondială prin supraaprecierea monedei ei, China, o putere într-o ascensiune și mai spectaculoasă și mai durabilă decât cea a Japoniei din deceniile precedente, care nu se află în tabăra americană și nu este dependentă de garanțiile de securitate americane, nu mai este dispusă să urmeze dispozițiile similare ale Washingtonului. De aceea, Washingtonul a  început un război economic împotriva Chinei, descurajând investițiile americane din China și punând bariere tarifare mărfurilor chineze pe piața americană. În același timp, a trecut la constituirea unor alianțe în regiunea Pacificului și a Oceanului Indian menite să conducă la încercuirea militară a Chinei.

În același context, se practică și vechea politică „dezbină și stăpânește” / „divide et impera”. Astfel, SUA alimentează escaladarea vechilor disensiuni dintre India și China, dintre Iran și statele din Golful Persic, dintre Etiopia și Egipt etc., promițând sprijin economic și militar uneia sau alteia dintre părți, ori uneori chiar ambelor, astfel încât posibilitatea solidarizării lor într-un bloc, precum BRICS, care să se opună unipolarismului american să fie redusă la maxim.

Uniunea Europeană a fost la originea sa o uniune a fricii, iar nu o uniune a valorilor, a ideologiilor. Ceea ce i-a unit pe europenii tocmai ieșiți din coșmarul celui de al Doilea Război Mondial a fost frica de război și frica de foame, de sărăcie.

BRICS, cei cinci membri inițiali, cei șase care i s-au alăturat și cei care au în vedere alăturarea, sunt uniți, ca și membrii UE de la originile acesteia, nu de o istorie a amiciției și păcii, nici de o ideologie comună, nici de identitatea religioasă sau cea a regimurilor lor politice, ci de frică. Este vorba despre aproximativ aceleași frici cu ale vest europenilor din anii 1950: frica de război și frica de sărăcie, la care se adaugă acum frica de dominația Americii și a aliaților ei, foste puteri coloniale. Dominația Occidentului colectiv este văzută și ca o cauză a incapacității statelor în discuție de a ieși de sub povara sărăciei, în ciuda resurselor naturale de care dispun.

Aliați imposibili și alianțe inevitabile

Casandrele BRICS vorbesc despre „aliații imposibili” care formează această asociere, pentru a susține că în atari condiții proiectul este nerealist și nu are perspective. „Aliați imposibili” au fost, însă, și Franța și Germania, pentru ca apoi să devină împreună motoarele esențiale ale UE. „Aliați imposibili” au fost Turcia și Grecia, pentru a deveni apoi membri NATO. Politica este arta posibilului. Ea face ca alianțele imposibile să devină posibile atunci când avantajele solidarității depășesc beneficiile dezbinării, când strategia proiectelor comune aduce profituri mai mari decât conflictele înghețate. Dacă atât UE cât și NATO se află astăzi în criză și se confruntă cu posibilitatea căderii în irelevanță (dacă nu chiar a dispariției), faptul își are cu totul alte cauze decât prezența „aliaților imposibili”.

Istoria Imperiului Habsburgic oferă și ea pilde interesante. Respectivul imperiu a realizat performanțe excepționale în privința integrării: o monedă unică, o piață internă unică, un pașaport unic și deci o deplină libertate de circulație a supușilor săi pe teritoriul său, o armată unică și o politică externă și de apărare unică, o politică bugetară și fiscală unică, o politică unitară în domeniul social, o concepție unică cu privire la organizarea administrativă. UE nu a reușit niciodată să se ridice la nivelul tuturor acestor realizări deși a încercat să meargă pe urmele lor. Această splendidă performanță politică a fost redusă la zero întrucât diversitatea culturală în expresia sa politică nu a fost acceptată. Imperiul, în baza logicii imperiale înseși, a rămas unipolar. Spre sfârșitul istoriei sale, refuzând să înțeleagă sursa crizei sale principale, el a acceptat bipolarismul, dar aceasta nu era decât o formă de a refuza multipolarismul, și de aceea a fost prea puțin. Când, la finele Primului Război Mondial, împăratul a oferit „popoarelor sale” ideea unei uniuni multipolare de tip federal (idee pe care cu ceva timp înainte o avansase românul Aurel Popovici, în calitate de consilier al Arhiducelui Franz Ferdinand, sub denumirea de „Statele Unite ale Austriei Mari”) era prea târziu.

BRICS nu este un imperiu care să caute a se salva prin multipolarism. El este un grup de state care caută a se apăra prin solidaritate instituționalitată, cu păstrarea individualității fiecăruia; o solidaritate circumscrisă de o ordine multipolară. Câtă vreme această ordine, contrapusă principial actualei ordini mondiale unipolare, se va păstra, BRICS va evita soarta Imperiului habsburgic.

Aceleași Casandre ale BRICS avertizează că multiplicarea polilor, ca urmare a extinderii prin admiterea de noi membri, precum și a amplificării diversității în siajul acestei extinderi, va face numitorul comun al intereselor tot mai mic și capacitatea de a decide în timp optim tot mai problematică. Pentru membrii UE acesta este un „deja vu”. În vremurile sale cele mai bune UE nu se mândrea cu abilitatea de a evita crizele, ci cu aceea de a le rezolva. Istoria UE este și o istorie a crizelor rezolvate.

Istoria BRICS va urma un traseu similar atât timp cât principalul criteriu de coeziune – frica de dominația Occidentului colectiv – va exista, și mai cu seamă dacă, pe calea negocierilor politice, iar nu a războiului, se va ajunge la bunăstare, se va salvgarda demnitatea națională și se vor consolida libertățile civile împreună cu suveranitatea statală.

Pașii decurgând obligatoriu unul din altul

Experiența UE mai arată că, avansând sub imperiul necesității, spre o integrare politică tot mai aprofundată, statele interesate au constatat că fiecare pas făcut îl cere pe următorul, fără ca acesta să fi fost planificat. Comunitatea europeană a trecut (atât cât a trecut) de la „Europa-piață” la „Europa-putere” nu neapărat pentru că asta făcea parte din planul inițial, ci pentru că dezvoltarea pieței și apărarea intereselor celor care sunt jucătorii ei necesitau intervenția puterii politice. Că această putere a derapat spre hegemonism și discriminare, punând în pericol întregul proiect european, este o altă discuție. BRICS va trebui să învețe lecția europeană.

Ca și UE, la începuturile sale, BRICS este o asociere cu caracter economic și comercial. Intensificarea schimburilor comerciale va cere unificarea politicilor vamale și totodată realizarea unei rețele de transporturi coerentă. Pentru ca balanțele comerciale să rămână echilibrate în condițiile liberalizării schimbului, va fi necesar să se treacă la coordonarea politicilor economice și monetare. Aceasta va face necesară asigurarea finanțării și deci dotarea cu un sistem bancar integrat. La actualele instituții financiare internaționale nu se va putea face apel, decât în subsidiar, întrucât acestea au fost „militarizate” de SUA.

Nimeni nu trebuie să își propună dedolarizarea economiei mondiale. Unii membri BRICS nici nu o consideră a fi dezirabilă și cu siguranță nu îi dau prioritate. Dolarul a fost însă și el „militarizat”. Prin „militarizare” în acest context se înțelege folosirea FMI și BM, ca și a „dolarului monedă de rezervă unică” pe post „armă”, similară celor de distrugere în masă, în războiul pentru păstrarea ordinii mondiale unipolare. Atunci, oricât ar costa, statele BRICS + și cele care vor dori să stabilească relații de schimb și cooperare economică cu ele vor fi obligate să recurgă la propriile monede, atât ca monede de cont cât și ca monede de plată. La un moment dat va apărea mai sigur să se folosească un coș de monede, pentru ca apoi să se nască nu doar ideea, ci și posibilitatea practică a unei monede unice. Când unii „visători” s-au gândit prima oară la o monedă unică a Comunității europene, a fost cu foarte mult timp înainte de apariția euro și ideea a fost respinsă ca utopică. Idealiștii de ieri au devenit realiștii de azi, iar dacă euro are probleme nu este din cauza principiului, ci din cauza felului greșit de gestionare a politicii monetare a UE, inclusiv sub presiunea politică a dolarului american.

O uniune economică și monetară, ca și o piață unică, cer, în ultimă instanță o politică externă unică, al cărui ultim argument este inevitabil politica militară. Nu putem ști azi nici cât de departe va ajunge BRICS pe acest drum, cu ce viteză se va deplasa și ce trasee ocolitoare va urma. Detaliile călătoriei sunt imposibil de prezis. Cert este, însă, că BRICS a început marșul și că aventura sa are o logică intrinsecă de care nu se va putea scăpa. Instrumentul economic va deveni instrument politic indiferent cât de puțin poate fi întrevăzut acest final astăzi.

Analiștii care susțin incapacitatea sistemică a statelor BRICS de a lua împreună decizii politice, evidențiază faptul că Summitul din Africa de Sud nu a furnizat nici o asemenea decizie. Aceștia nu observă că însăși organizarea Summitului a fost o decizie politică. La ea se adaugă decizia de mare curaj politic și de măiestrie diplomatică privind extinderea grupului inclusiv cu state care au o istorie a relațiilor bilaterale plină de controverse, precum și cu noi membri care până de curând se aflau în tabăra exclusivistă a liderului mondial SUA ori în aria sa de interes strategic „exclusiv”.

Extinzându-și prezența în America Latină, BRICS a luat decizia de a sfida doctrina Monroe.

Chiar dacă aceasta nu înseamnă nici că aliații SUA intrând în BRICS întorc spatele Americii și nici că BRICS înțelege să accepte asocierea cu SUA, simpla afirmare a autonomiei strategice în contextul unei ordini mondiale unipolare sau în raport cu aceasta reprezintă o decizie politică majoră.

În principiu, trecerea la o politică externă comună ar fi necesitat mult mai mult timp. Lipsa unor decizii în acest domeniu nu ar fi trebuit, deci, să surprindă. Cu toate acestea, în mod tacit, la Summitul BRICS au fost adoptate sau cel puțin reconfirmate două decizii politice de maximă importanță și anume: i. statele BRICS nu se alătură SUA, NATO și UE în războiul economic împotriva Rusiei (indiferent de opiniile față de conflictul din Ucraina, nici unul nu acceptă să impună sancțiuni economice Rusiei, așa cum o cere imperativ SUA); ii. statele BRICS nu se alătură SUA și AUKUS în acțiunea de încercuire a Chinei și nu susțin strategia indo-pacifică a acestora (chiar dacă India, din rațiuni pragmatice, afirmă, altminteri ambiguu, dorința de a coopera cu SUA în special în domeniul dezvoltării tehnologice).

Superputerile mor greu și urât

Dacă Roma nu s-a născut într-o singură zi, ea nici nu a murit într-o singură noapte. Imperiul roman, care se credea etern, nu a murit de o singură boală și decesul său nu s-a înregistrat la o anumită dată. El s-a stins treptat sub loviturile unui complex de crize prost tratate întrucât liderii imperiului nu au acceptat că pax romana are nu doar un început, ci și un sfârșit, și că o nouă ordine trebuie să îi urmeze; o ordine care dacă nu se va construi cu sprijinul Romei se va ridica împotriva ei, exact în momentul în care bolile lăuntrice nu îi mai lăsau puterea de a-și impune voința în afară.

SUA repetă această istorie. Ceea ce din perspectiva BRICS înseamnă că până la sfârșitul declinului său puterea americană se va apăra cu furie și va da lovituri grele celor care îi contestă supremația. În fața acestor lovituri unele state membre BRICS + ar putea recula pentru o vreme, ar putea accepta compromisuri tactice ori s-ar putea lăsa împinse în capcana redeșteptării vechilor conflicte dintre ele.

SUA nu poate face, însă, nici o ofertă strategică statelor BRICS+; adică o ofertă care să fie congruentă cu interesele lor strategice, cele vitale și pe termen lung. Aceasta este una dintre marile probleme actuale ale SUA: incompatibilitatea intereselor sale vitale cu cele ale statelor Sudului colectiv, în general, și cu membrii BRICS+, în special.

Multe dintre statele BRICS+ au probleme mari cu eradicarea sărăciei. (Nu că SUA nu ar avea, dar într-un sistem liberal și inegalitar ele nu o preocupă, prioritatea fiind acordată consolidării puterii militare.)

Spre a lua exemplul Indiei, pentru aceasta, în lupta cu sărăcia, pe termen scurt, va fi important să obțină sprijinul extern necesar dezvoltării atât în expresie financiară cât și sub forma accesului la tehnologii avansate. SUA i le poate oferi pe amândouă. Pe termen lung prețul va fi, însă, transformarea sub-continentului hindus într-un avanpost al puterilor anglo-saxone și într-un prepus al acestora în războiul cu puterile emergente ale Asiei. Ceea ce India nu poate accepta și nu va accepta, întrucât nu este în interesul său vital.

Primii doi favoriți în apropiatele alegeri din Argentina au declarat, în cadrul campaniei electorale aflate în curs de desfășurare, că nu sunt de acord ca țara lor să intre în BRICS, ci preferă ca ea să își păstreze vechile raporturi cu SUA, FMI și BM; aceasta fără să precizeze dacă, în cazul câștigării alegerilor și inaugurării mandatului lor după ce Argentina va fi devenit membru al BRICS vor proceda la retragerea sa. În context, nu este de ignorat faptul că declarațiile din timpul campaniilor electorale nu coincid, de cele mai multe ori, cu politica post-electorală. Dacă, însă, odată cu schimbarea deținătorului puterii politice de la Buenos Aires, Argentina se va retrage din BRICS, BRICS va continua să existe tot așa cum UE a supraviețuit după BREXIT, și cu siguranță, alte state latino-americane îi vor lua locul. Important este de consemnat că asemenea dispute electorale au loc și în spatele lor se poate lesne ghici acțiunea Washingtonului.

Un candidat la președinția SUA, într-un discurs pre-electoral recent, lansa ceea ce numea „noua doctrină Monroe” și, în conformitate cu aceasta, îi propunea Rusiei ca America să retragă sprijinul acordat Ucrainei, promițând, totodată, că Ucraina nu va deveni niciodată membru NATO, în schimbul retragerii BRICS din America Latină și al angajamentului Moscovei că nu va sprijini politicile suveraniste ale statelor latino-americane. Chiar dacă promotorul acestei idei are puține șanse de a fi ales președinte al SUA, ideea a fost lansată, în aplauzele asistenței, și de acum ea are o viață proprie. Va mușca, oare, Rusia din această nadă? Este aceasta o ofertă de nerefuzat? Greu de crezut.

Extinderea BRICS în Africa va fi de natură să determine SUA ca, dincolo de opoziția directă față de aceasta și de acțiunile directe menite a o stopa, să încerce a disloca fostele puteri coloniale europene de pe continentul african și a se instala în locul lor, urmând ca de pe aceste poziții să contracareze ofensiva statelor membre ale amintitei grupări, respectiv atât geopolitica rusă cât și geoeconomia chineză (a se vedea exemplele recente din Niger și Gabon). Este de anticipat, pe cale de consecință, că în perioada următoare Africa va cunoaște un șir lung de lovituri de stat deopotrivă „anti-neocoloniale” și „pro-neocoloniale”, „anti-americane” și „pro-americane”. Grupul BRICS va fi obligat să gestioneze această situație.

BRICS nu înlocuiește Occidentului, ci ordinea lui

Observatorii care vor să minimizeze importanța strategică a BRICS în actualul context global, au lansat, în noul limbaj de lemn al corectitudinii politice, teza cu înțeles dar fără sens care afirmă că „BRICS nu vrea să înlocuiască Occidentul”, ci numai să își amplifice spațiul de mișcare și să își diversifice relațiile internaționale. Ce poate însemna aceasta. „Occidentul” este un concept geografic și, cu siguranță, statele BRICS nu se pot muta într-un alt spațiu geografic decât cel căruia îi aparțin în mod obiectiv.

Dacă Occidentului geografic i se atașează o conotație politică, atunci în discuție este ordinea internațională creată de acest Occident, în cadrul căruia SUA deține poziția de comandă supremă. Or, cea mai mică încercare de a relativiza, prin asumarea autonomiei strategice, ordinea mondială a Occidentului, adică, sistemul relațiilor internaționale bazate pe regulile dictate de acest Occident colectiv euro-atlantic, esențialmente unipolar, înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât înlocuirea unei ordini cu alta. Dacă natura ordinii multipolare nu se schimbă prin apariția sau dispariția unuia dintre poli, ordinea unipolară nu acceptă pluralismul și concurența. În cazul celei din urmă, un nou pol, fie și de mai mică putere, dar autonom, înseamnă schimbarea acelei ordini.

Dacă bipolarismul care a caracterizat lumea Războiului rece a fost ordinea unei singure lumi sprijinite pe doi poli, a cărei durabilitate a fost garantată de echilibrul de putere dintre aceștia, prin apariția BRICS + se conturează fracturarea istoriei universale în două lumi diferite și sistemic opuse una celeilalte, dintre care una, în declin, va rămâne pentru încă o vreme unipolară, iar alta, în ascensiune, va fi multipolară. Echilibrul de putere dintre aceste două lumi este unul precar, în măsura în care este real. În perspectivă, există toate motivele pentru a crede că acest echilibru se va rupe complet în favoarea ordinii emergente, cea multipolară.

Pentru statele care fac parte din Occidentul colectiv – pentru SUA în primul rând – se ridică întrebarea dacă o asemenea perspectivă este acceptabilă; ori mai exact, dacă asumarea riscul ei este tolerabilă. Alternativa Occidentului euro-atlantic este aceea de a continua lupta de ariergardă în apărarea unui unipolarism nesustenabil sau de a se alătura forțelor de avangardă ale multipolarismului global, pentru ca noua ordine să fie concepută împreună cu el și luând în considerare valorile, tradițiile și aspirațiile lui.

Dacă această alegere nu o vom putea face împreună, va trebui să o facem separat. Succesul BRICS nu este garantat; dispariția ordinii unipolare este certă.

Paralelismele care se pot face între istoria UE și cea de mult mai scurtă durată a BRICS, cu toate speranțele și toate temerile legate de evoluția grupului din urmă, consemnează atât similitudini cât și câteva diferențe esențiale și anume: i. statele BRICS vor prelua în mod natural de la UE ideea originară a puterii soft care asigură pacea mondială prin solidaritate și dezvoltare, prin coeziune economică, socială și teritorială, iar nu prin acțiunea puterii militare (hard), altoind-o cu viziunea asiatică a armoniei universale; ii. emergența BRICS înseamnă negarea neoliberalismului și neoconservatorismului care au caracterizat, sub influență americană, ultimele decenii de istorie europeană; iii. BRICS va prelua de la europeni (ca și de la americani) mecanismele economiei de piață, dar capitalismul său va fi unul de stat; iv. BRICS va adopta și organizarea socială democrată, dar în formula iliberală a democrației suverane.

Pornind de la asemenea comparații și predicții, s-ar putea avea în vedere constituirea unui grup de consultanți europeni care să transfere decidenților BRICS know-how-ul dobândit în procesul constituirii și funcționării UE, astfel încât experiența europeană să devină sursă de inspirație atât în luarea unor decizii corecte, cât și în evitarea greșelilor care au afectat grav progresul proiectului european.

Comentarii
  • Cred că BRICS-ul va da chix chiar înainte de a se naște!! Va fi nevoie de zeci de ani, pentru a putea schimba ceva la nivel mondial, această organizație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025