Prima pagină » Actualitate » Adrian Severin, fost ministru MAE: „Să nu confundăm «războiul spectacol» cu «războiul real»”
Adrian Severin, fost ministru MAE: „Să nu confundăm «războiul spectacol» cu «războiul real»”

Adrian Severin, fost ministru MAE: „Să nu confundăm «războiul spectacol» cu «războiul real»”

23 dec. 2022, 11:58,
Adrian Severin în Actualitate

După cât cunosc obiceiurile politicii americane și știu să descifrez mesajul non verbal al politicienilor americani, contrar celor văzute și reținute de majoritatea comentatorilor români, eu unul opiniez că Președintele Ucrainei a fost convocat la Washington DC pentru a i se dicta condițiile păcii.

Acest fapt, care ține de gestiunea războiului real, s-a consumat în spatele perdelei de fum a războiului spectacol, cu atât mai flamboaiant cu cât exigențele ieșirii din impasul geopolitic global sunt mai dure și sacrificiile cerute Ucrainei sunt mai aspre.

Calculul american trebuie văzut nu doar în limitele raportului bilateral de putere cu Rusia, ci și în contextul dinamicii mult mai complexe a raporturilor de putere la nivel global. Concentrarea excesivă asupra înfrângerii Rusiei, i-ar putea procura Americii, în condițiile unei victorii, altminteri încă greu de definit și de anticipat, probleme infinit mai mari decât o “pace cu onoare” (formula a fost folosită pentru a numi pacea cu Vietnamul) prin care toate părțile implicate să obțină garanții de securitate (militară, economică, geopolitică etc) rezonabile. Cu cât această pace se amână, cu atât ea va fi mai greu de obținut.

Deocamdată, lui Volodymyr Zelenski i s-a oferit cu anticipație victoria în războiul mediatic. O victorie cât un premiu de consolare.

Desigur, pentru a obține condiții de pace cât mai bune, SUA are nevoie să pună o presiune nu doar militară, ci și psihologică mare asupra Rusiei. Ajutorul militar și financiar promise Ucrainei, ca și aplauzele de vodevil acordate de congressmani actorului ucrainean, fac parte din tacticile unei asemenea presiuni. În logica lor și pentru a face să se creadă că aparența este de fapt realitate, războiul real va mai putea dura și pentru o vreme se va putea chiar înteți.

Ceea ce nu schimbă esențialul: singura rațiune a celor întâmplate la Washington (în măsura în care nu putem accepta că am asistat la o serbare organizată la casa de nebuni) este aceea a unui prim pas către o soluție negociată pentru terminarea războiului din Ucraina. Pentru dl Zelenski acesta ar putea fi drumul către Canossa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 decembrie 2024
11 decembrie 2024